25
Mayıs
2024
Cumartesi
EĞİTİM

4 üniversite daha kuruluyor

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, gelişmiş ülkelerdeki yükseköğrenim çağ nüfusunun okullaşma oranlarının, Türkiye'nin çok üzerinde seyrettiğini belirterek, "Ülkemizin de bu gelişmelerin uzağında bulunması mümkün değildir" dedi.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam başkanlığında toplanan Milli Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Komisyonu, 4 yeni vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin kanun tasarısının görüşmelerine başladı. İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet Han, Sinan Ağa Bin Abdurrahman, Nurbanu Valide Sultan, Hatice Sultan ve Hacı Abdülaziz Ağa Mazbut Vakıfları adına Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından İstanbul Ön Asya Üniversitesi, Sistem Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Süleyman Şah Üniversitesi kurulmasını öngören tasarıya göre Samsun'da ise Başarı Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı ile Tanrıverdi Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı tarafından Canik Başarı Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulacak.

Tasarının görüşmelerinde bir sunum yapan Bakan Çubukçu, 2002 yılında 53'ü devlet, 23'ü vakıf olmak üzere Türkiye'deki üniversite sayısı 76 iken, bugün itibarıyla bu sayının 94'ü devlet, 45'i vakıf üniversitesi olmak üzere 139'a ulaştığını söyledi. Böylece 2003 yılından bu yana 41'i devlet, 22'si vakıf olmak üzere 63 üniversite kurulduğunu kaydeden Çubukçu, kurulacak yeni vakıf üniversiteleriyle Türkiye'deki vakıf üniversitelerinin sayısının 51'e yükselmiş olacağını bildirdi. 2002 yılına kadar kurulan vakıf üniversitelerinin, biri hariç 3 büyük ilde toplandığına işaret eden Çubukçu, bu tarihten sonra 22 vakıf üniversitesinin 7'sinin 3 büyük il dışında kurulduğunu söyledi. Yeni kurulan vakıf üniversitelerinin ülke geneline yayılma eğiliminin sevindirici olduğunu dile getiren Çubukçu şöyle konuştu:

"Örgün öğretimdeki öğrenci sayısı bugün itibarıyla 1 milyon 746 bin 534, açıköğretimde ise 1 milyon 142 bin 536'dır. 2008-2009 öğretim yılında vakıf üniversitelerinde ise toplam 166 bin 157 öğrenci öğrenim görmüştür. Yükseköğrenimde okullaşma oranının yükseltilmesi, bu hedef ve amaçlara ulaşılmasında büyük katkılara büyük katkı sağlayacaktır. Tüm dünyada yükseköğretimde okullaşma oranları artmaktadır. Gelişmiş ülkelerdeki yükseköğrenim çağ nüfusunun okullaşma oranları ülkemizin çok üzerinde seyretmektedir. Ülkemizin de bu gelişmelerin uzağında bulunması mümkün değildir. Türk yükseköğrenimine ilk kez 1984 yılında giren vakıf üniversiteleri, zaman içinde artan sayıları ve büyüyen öğrenci kapasiteleri ile devlet üniversiteleri arasında yerini almıştır.

İlk Vakıf üniversitesinin kurucusu İhsan Doğramacı'ya Allah'tan rahmet diliyorum. Yükseköğrenime olan talebin karşılanması için devlet üniversitelerinin üzerindeki kontenjan baskısının azaltılması bakımından vakıf üniversitelerinin kurulması
desteklenmelidir."

.
Yayın Tarihi : 3 Mart 2010 Çarşamba 12:34:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?