20
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

7 üniversiteden 7 maaş alıyor

YÖK Üyesi Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu'nun aynı anda 7 üniversite öğretim görevlisi olarak çalıştığı, ancak aldığı ücretleri gizleyerek vergi kaçırdığı iddia edildi.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Üyesi Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu son 4 yıl içinde 7 üniversitede öğretim görevlisi olarak görev yaptı. YÖK üyeliğinin yanı sıra, Kadir Has, İstanbul Ticaret, Galatasaray, Kültür, Maltepe, Bahçeşehir ve Kıbrıs Yakındoğu üniversitelerinde 4 yıldır öğretim görevlisi olarak çalışan Yüzbaşıoğlu, buralardan elde ettiği gelirlerini gizledi.

VERGİ BEYANNAMESİ VERMELİ

Anayasa profesörü Yüzbaşıoğlu'nun üniversitelerden aldığı ücretleri toplayarak yıllık gelir vergisi beyannamesi vermediği ve böylece vergi kaçırdığı ileri sürüldü. Uzmanlar, Gelir Vergisi Kanunu'nun 86. maddesine göre bir kişi birden fazla işverenden ücret alıp, ücretin yıllık tutarının 19 bin YTL'yi geçmesi durumunda ilgili yıla ilişkin gelir vergisi beyannamesi verilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekiyor. Kanuna göre, elde edilen gelir sayesinde oluşacak verginin de ödenmesi gerekiyor. Uzmanlar, Yüzbaşıoğlu'nun her bir üniversiteden en az 3 bin YTL aylık gelir sağlayabileceğini, bunun da 7 üniversiteden yıllık toplam 252 bin YTL kazanç anlamına geldiğini belirtti.

367'NİN MİMARLARINDAN

Gelir beyannamesinin verilmemesi nedeniyle kaçırılan verginin yıllık 37 bin 800 YTL olacağını aktaran uzmanlar, Yüzbaşıoğlu'nun 4 yılda 151 bin 200 YTL vergi kaybına neden olduğunu savundu. Uzmanlar, faiz ve vergi kaçırma eyleminin Vergi Usul Kanunu'ndaki kaçakçılık cezasının da hesaplanmasıyla Yüzbaşıoğlu'dan tahsil edilmesi gereken paranın 450 bin YTL'nin üzerinde olduğunu düşünüyor.

Yeni anayasa hazırlıklarına karşı çıkan YÖK eski Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'le birlikte 15 yıl önce sivil anayasa hazırlayan YÖK üyesi Prof. Yüzbaşıoğlu, geçen yıl cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında yaşanan krizin mimarları arasında bulunuyor. Seçim öncesi "184 kişiyle seçim hileli olur" açıklaması yapan Yüzbaşıoğlu, cumhurbaşkanını seçmek için 367 milletvekilinin şart olduğunu savunmuştu. Yüzbaşıoğlu, 184 kişiyle oturumun açılamayacağını, bunun Anayasa'ya karşı hile sayılacağını söylemişti.

Bugün
Yayın Tarihi : 10 Mart 2008 Pazartesi 04:05:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?