22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

9 İle daha yeni üniversite

Milli Eğitim Bakanı Çelik, aralarında Hakkari’nin de bulunduğu 9 ile yeni üniversite kurulacağını ve 2012 yılında da zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılacağını söyledi. Çelik TÜSİAD’ın “kadrolaşma” eleştirisini şöyle cevaplandırdı: “Kabak tadı verdi”

Pazartesi günü başlayacak 2007-2008 eğitim-öğretim yılı nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, hükümetin eğitime yönelik hedeflerini ve ihtiyaçlarını açıkladı. Çelik, “Bugün itibariyle ihtiyaç duyulan öğretmen sayısının 25 bin olduğunu belirtirken, branş öğretmenliğinde de 12 bin fazlalık bulunduğunu” kaydetti.

Kısa süre önce 30 bin öğretmen ataması yaptıklarını, önümüzdeki günlerde de 10 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapacaklarını belirten Çelik, en fazla atamanın sırasıyla İstanbul, Şanlıurfa, Van, Hakkari ve Ağrı illerine yapılacağını bildirdi. Öğretmen ihtiyacının en fazla sınıf öğretmenliği branşında olduğunu belirten Çelik, bu branşta 4 bin 500 öğretmene ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yüksek öğretim reformu yolda
Açıklamasında, 58 ve 59. hükümetlerin eğitim icraatları ile 60. hükümetin bu konudaki hedeflerini detaylı biçimde anlatan Çelik, yeni hükümet döneminde seçim döneminde vaadedildiği üzere üniversitesi bulunmayan 9 ilin daha üniversiteye kavuşturulacağını söyledi. Bu illeri Şırnak, Hakkari, Iğdır, Ardahan, Gümüşhane, Bayburt, Tunceli, Yalova ve Bartın olarak sıralayan Çelik, yüksek öğretimin reforma ihtiyaç duyduğunu bu reformun da hazırlanmakta olan sivil anayasa ile gerçekleştirileceğini söyledi.

Türkiye’de ilk defa sosyal bilimler lisesi açıldığını anımsatan Çelik, 58 ilde fen lisesi olduğunu buna 24 fen lisesi daha ilave ettiklerini, önümüzdeki dönemde 81 vilayetin her birinde de fen lisesi olacak şekilde planlama yaptıklarını bildirdi. Çelik, ihtiyaç olması halinde büyük şehirlerde birden fazla fen lisesi olabileceğini söyledi. Okulların güvenliğinin çok önemli olduğunu belirten Çelik, “1. ve 2. deprem bölgelerinde bulunan bütün yatılı ilköğretim bölge okullarımızın deprem güçlendirmesi yapılmıştır” dedi.

12 yıllık zorunlu eğitim
Okul öncesi eğitimde ciddi mesafe kaydettiklerini açıklayan Çelik, okul öncesi eğitimde yüzde 25.05’lik okullaşma oranına ulaşıldığını söyledi. Çelik, 2012 yılı hedefinin yüzde 50 olduğunu kaydetti. İlköğretimde yüzde 100’lük okullaşma oranı hedeflediklerini anlatan Çelik, “2012’de ortaöğretimde yüzde 90’lık okullaşma oranına vardığımız zaman, artık Türkiye kesintili olmak üzere 12 yıllık zorunlu eğitime geçebilir” dedi.

Üniversite açılacak iller

Şırnak
Hakkari
Iğdır
Ardahan
Gümüşhane
Bayburt
Tunceli
Yalova
Bartın


“Kabak tadı”

Diyanet’ten alınan personelin tamamının ilahiyat alanında yükseköğretim yapmış ve pedagojik formasyona sahip olduğunu kaydeden Çelik, şunları söyledi: “Bu personeli Diyanet’ten aldığımız üzerinden eleştiriler oluyor. Diyanet’ten almasaydık yine ilahiyat mezunu ve pedagojik formasyona sahip olan öğretmenler alacaktık. Bunu bir ihtiyaç çerçevesinde gerçekleştirdik. Hükümetimizin muhafazakar yapısından yola çıkarak özellikle dini konularında bize karşı muhalefet stratejisi geliştirilmesi kabak tadı vermiştir.”


“Muhafazakarız ama...”

Hükümetin muhafazakar olduğunu belirten Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, “Ekonomik gelişme konusunda, küreselleşme konusunda muhafazakar değildir. Devletin yeniden yapılandırılması konusunda muhafazakar değildir” dedi.

Vatan
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2007 Cumartesi 13:47:10
Güncelleme :15 Eylül 2007 Cumartesi 14:04:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?