27
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

AİHM'in Alevi kararı siyasidir

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "Alevilerin Müslüman olup olmadığının tartışılması Müslümanlığa hakarettir. Bunlar birer zenginliktir" dedi. Bardakoğlu  (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) AİHM'nin  zorunlu din dersi kararı için "Fevkalade siyasi bir karardır" yorumunu yaptı. 

Bardakoğlu ANKA'ya yaptığı açıklamada, MEB bürokratlarının "Alevilerden kendisini Müslüman olarak görmeyenler böyle bir dilekçe verirse dersi alamaz" sözlerini ise, konuyu "Müslüman olup olmama ekseninde ele almanın doğru olmayacağı" şeklinde değerlendirdi. "Alevilerin hepsi Müslüman. Hiçkimse Batı'nın tuzağına gelip Aleviliği İslam dışı göstermesin" diyen Bardakoğlu, aksi halde bunun Hz. Ali'ye bağlılığa yapılmış en büyük darbe olacağını söyledi. Bardakoğlu, "Alevilerin Müslüman olduğunu görmek için bir gözün açık olması yeterli" derken, Anadolu'da Alevi vatandaşların bulunduğu yerlere gidildiğinde bunun rahatlıkla anlaşılacağını de belirtti. 

ALEVİLERİN MÜSLÜMANLIĞININ TARTIŞILMASI MÜSLÜMANLIĞA HAKARETTİR
"Alevilerin Müslüman olup olmadığının tartışılması Müslümanlığa hakarettir. Bunlar birer zenginliktir" diyen Bardakoğlu, “AİHM'nin kararı da fevkalede siyasidir. Aleviliği farklı inanç gibi göstermek haklılığını nereden alıyor” dedi. 

DİN DERSİNİN VERİLİŞİNDE YANLIŞ VARSA DÜZELTİLİR
Bardakoğlu, din derslerinin, din eğitimi değil, din kültürü dersi olduğunu söylerken, her çocuğun dinin temel koordinatlarını bilmesi gerektiğini kaydetti. "Dersin içeriğinde, veriliş tarzında yanlış varsa düzeltilir" diyen Bardakoğlu, bu dersin insanları “Müslüman kılma, sünnileştirme dersi” olmadığını ifade etti. Tartışmanın sadece dersin içeriği ve veriliş tarzında kalması gerektiğine değinen Bardakoğlu, din dersinin zorunlu olması gerektiğini, Anayasada yer alan bu yöndeki zorunluluğun da doğru olduğunu ifade etti.
"Çocukların 2 saat din kültürüne ayıracak zamanları yoksa, hiçbir şeye zamanları yoktur" diyen Bardakoğlu, din kültürü dersi almayan çocuğun ileride din yanlılığı ve karşıtlığı konusunda sömürüye açık olacağı uyarısında bulundu.

ANKA
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2006 Çarşamba 18:28:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
delican IP: 84.5.77.xxx Tarih : 5.07.2006 21:57:02
Sn. Din Isleri Baskani, tum itiraz ettiginiz seyler, aslinda sizin aksini dusundugunuz konular. Laik ulkelerde insanlarin inanclarina iliskin ne zorunlu ogretiler vardir, ne de aksini dusunenlere tepki... Birakin lutfen, insanlar inanclarinin dersini gorsunler. Inanca dayanmayan dersler ortaktir. Ufacik nuans da olsa insanlar sizin inandiginizi ogrenmeye mecbur degiller. AB ulkelerindeki Turkleri kimse mecbur olmayan din derslerine girmeye zorlamiyor. Siz de oyle yapin. Korkmayin, henuz Turkiye'de daha cok musteriniz var.