31
Mayıs
2024
Cuma
EĞİTİM

AKP'lilerin Erbil çıkarması

Nur cemaatinin önde gelen isimlerinden Fethullah Gülen'e yakınlığıyla tanınan Feza Eğitim Kurumları'nın, Kuzey Irak'ta Kürt yönetiminin merkezi kabul edilen Erbil'de kurduğu Fezalar Işık Üniversitesi'nin açılış törenine AKP'liler "çıkarma" yaptı.
Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Başbakanı Neçirvan Barzani tarafından yapılan açılışa, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın izniyle 6 AKP'li milletvekili katılırken, Türkiye'nin Musul Konsolosu Ahmet Yıldız'ın da hazır bulunduğu törende Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın "kutlama" mesajı okundu.
Fezalar Eğitim Kurumları'nın 1994'ten beri Erbil, Süleymaniye ve Kerkük'te açtığı eğitim kurumlarından sonra, bölgedeki ilk üniversite olan Fezalar Işık Üniversitesi görkemli bir törenle açıldı. Kuzey Irak'taki Kürt kaynaklarından edinilen bilgilere göre, törenin onur konukları arasında AKP'li milletvekilleri Halil Mazıcıoğlu, İbrahim Hasgür, Saadettin Aydın, Abdülhadi Kahya, Burhan Kayatürk ve Vahit Kirişçi de yer aldı.
Erbil Havalimanında üst düzeyde karşılanan milletvekilleri, açılış töreninden sonra da Neçirvan Barzani'yle de baş başa görüştü.

'İlişkilerden umutluyum'


Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül ise, davet edilmelerine rağmen törene katılmadı. Çelik'i temsilen, Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Genel Müdürü Hüseyin Çalık törende hazır bulundu.
Törende açılış konuşmasını yapan Barzani, üniversitenin Türkiye ile Kürt bölgesi arasındaki ilişkileri güçlendirmeye büyük katkı sağlayacağını belirterek "İlerde Türkiye ile ilişkilerimizin dört temeli olacak.
Birincisi ekonomik ve ticari ilişkiler, ikincisi diyaloğun devamlılığı ve seviyesinin yükselmesi, üçüncüsü birbirimize saygı ve içişlerine müdahale edilmemesi, sonuncusu da sınır güvenliğidir" dedi.
Türkiye'nin kendileri için önemli bir ülke olduğunu söyleyen Barzani konuşmasına şöyle devam etti:
"Her zaman Türkiye ile iyi ilişkiler kurmaya çalışıyoruz. Türkiye’de kamuoyu ve yönetim bizi anlamaya başladı. Biz de onları çok iyi anlıyoruz. Tabii ki Türkiye’nin endişelerini de biliyoruz. Bizim de, endişelerini bildiğimizi biliyorlar. Her şey iyi olacak, ilişkiler konusunda çok umutluyum."

Babacan: Destek sürecek


Edinilen bilgiye göre, Yıldız'ın konuşmasında okuduğu Babacan'ın mesajında da şu ifadeler yer aldı:
"Türkiye Cumhuriyeti olarak Iraklıların acılarını azaltmak ve Irak'ın istikrara kavuşması için destek verdik.
14 yıldır Fezalar Şirketi eğitim dalında Kerkük, Süleymaniye ve Erbil’de hizmet veriyor. Bunu takdir ediyoruz. Sonucunda bu girişim, üniversite açılışına kadar gittiği için onları kutluyorum. Türkiye, bundan sonra da Irak’a desteğini sürdürecek."
Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin yeğenleri, bakanlar, milletvekilleri ve KDP yöneticilerinin çocuklarının da okuduğu Feza Eğitim Kurumları'nda eğitim İngilizce ve Türkçe veriliyor. Kürtçe de seçmeli ders olarak okutuluyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2008 Pazar 14:58:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?