Milli Eğitim Bakanlığı, gelecek öğretim yılından itibaren lise Din Kültürü ve Ahlak bilgisi dersinde, "Alevilik" konularının yer alacağını açıkladı. Bakanlık bürokratları gayrimüslim öğrencilerin din dersini okumak istemediklerinde dilekçe vererek bu dersten muaf olduklarını hatırlattı, "Alevi vatandaşımızın da dilekçeyle başvurması gerekir" dediler.
MİLLİ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Ülkemizde zorunlu Din dersi değil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi var. Din dersi başka bir şey, Din Kültürü ve Ahlak bilgisi farklı şeyler" dedi.
Bu derste dinlerin tanıtıldığını, evrensel ahlakın öğretildiğini belirten Çelik şunları söyledi: "Bunun için öğrencinin Alevi olması fark etmiyor. Biz insanlara Müslümanlık, Musevilik, Hıristiyanlık nedir bunu öğretiyoruz. Türkiye’de insanların yüzde 99’u Müslüman olduğuna göre, Şinto dinine bu kitapta Müslümanlık kadar yer vermeniz olmaz. AİHM kararını ve gerekçesini gördükten sonra değerlendirme yapacağız."
LİSE SONLARDA
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, gelecek öğretim yılından itibaren okutulacak lise Din Kültürü ve Ahlak bilgisi dersinde, "Alevilik" konularının yer alacağını belirtti. Hazırlanan programa göre kitap yazdırılacak. Alevilik konusunun yüzde 40’ı lise son sınıf kitabında bulunacak. "Alevilik-Bektaşilik Düşüncesi"nin ayrıntılı olarak yer alacak, ayrıca "okuma parçaları" arasında "Hazreti Ali’nin örnek şahsiyeti ve ibadetin önemine dair sözleri", Hacı Bektaş Veli’nin "Makalat" adlı eserinden "Tevhit ve inanç esasları", "Hz. Fatıma ve Aile fertleriyle ilişkiler" de bulunacak.
’OKUMAK İSTEMİYORUM’ DİLEKÇESİ
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, mevcut uygulamada "Okullarımızda okuyan gayrimüslim öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini okumak istemediklerine ilişkin dilekçe vermeleri halinde, bu dersten muaf oluyor. Alevi vatandaşımız da, ’ben bu inancı taşımıyorum, o yüzden çocuğumun bu dersi dokumasını istemiyorum’ iye AİHM’ne başvurmuş. Çocuğunun bu dersi okumasını istemiyorsa dilekçeyle başvurması gerekecek" dediler.
NÜFUSTA’İSLAM’ YAZIYORSA OKUR
Nüfus Kanunu’nda yapılan değişiklikle, nüfus cüzdanının din hanesine kişinin dinini yazdırma zorunluluğunun ortadan kaldırıldığını hatırlatan Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri "Din hanesine bir şey yazdırmayan kişi, dilekçe ile başvurması halinde yine bu dersi okumayabilir. Kimliğinde İslam yazılı olan bu dersi alır, yazdırmayan almaz. Eğer, nüfus cüzdanında İslam yazıyorsa kurtuluş yok, bu dersi zorunlu olarak okumak durumunda" diye konuştu.
Hürriyet
Yayın Tarihi :
5 Temmuz 2006 Çarşamba 13:09:20
Güncelleme :5 Temmuz 2006 Çarşamba 18:14:41