16
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

Anadolu liseleri 2009’da sınavsız

Her yıl ilköğretim son sınıf düzeyi 800 bini aşkın öğrencinin yarıştığı "Ortaöğretim Kurumlarına Giriş ve Yerleştirme Sınavı"nın (OKS) kaldırılacağını açıklayan Milli Eğitim Bakanlığı, yeni modeli belirledi. 2009’da uygulamaya konulacak yeni modelde Anadolu liselerine giriş sınavı kaldırılıyor.

BAKANLIĞIN belirlediği yeni model, bu yıl ilköğretim 6. sınıflarda okutulan yeni müfredatın önümüzdeki yıl 7. sınıfların ardından 8. sınıflarda okutulmaya başlanacağı 2009 yılında uygulamaya konulacak.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve ilgili genel müdürlüklerin onay verdiği bildirilen modelin teknik ayrıntıları, Talim ve Terbiye Kurulu’nun (TTK) 50’ye yakın uzmanın katılımıyla düzenleyeceği çalıştayda belirlenecek. Modele göre, yeni sistem şöyle işleyecek:

BAŞARI PUANI

Bazı okul türlerine girişte OKS uygulanmayacak. Bu çerçevede, Anadolu liseleri ile başında "Anadolu" ibaresi bulunan mesleki teknik liselere giriş sınavsız olacak. Bu okullara kayıt için, ilköğretim diploma notuna göre belirlenecek "ilköğretim başarı puanı" geçerli olacak. Bu okul türlerinde okumak isteyenlerin, tercihleri il düzeyinde alınacak. Her öğrenci için ilköğretim başarı puanı (İBP) hesaplanacak. İBP’nin hesaplanmasında, ilköğretimin son sınıfı veya 4-8. sınıflarında derslerde gösterilen başarı esas alınacak.

FEN LİSESİNE OKS

Fen liseleri, anadolu öğretmen liseleri ve sosyal bilimler liseleri ile askeri liseler ve polis koleji için OKS devam edecek, sınavın biçimi değişecek.

BARAJ NOTU

Söz konusu üç lise türü için, belirlenecek "baraj notu"nu geçenlerin başvurusu kabul edilecek. Böylece 800 binlik başvurunun 50 bine çekilmesi de hedefleniyor. Yine, askeri liseler ve polis koleji için de baraj uygulaması getirilebilecek.

Kamuran ZEREN/Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2007 Salı 10:22:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
büşra çiftçi IP: 88.227.228.xxx Tarih : 12.11.2008 21:37:49

ben anlamadım bu yıl ki 8 lerdede geçerli olcak mı?