20
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

Ankara'da LYS protestosu

135 dakika boyunca 377 bin 128 aday ter döktü. LYS-4 bitti ama protestolar bitmedi... İstanbul ve Ankara'da toplanan öğrenciler "Katilimiz sınav sistemidir" dedi ve ÖSYM Başkanı Demir'i istifaya çağırdı.

Üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) sona erdi.

LYS-4, Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da gerçekleştirildi. Sınava 377 bin 128 aday katıldı. Tek oturumda uygulanan sınav 135 dakika sürdü.

Adaylara 90 sorunun yöneltildiği sınavda, Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe testleri yer aldı. Tarih testinde 44 soru için 65 dakika, Coğrafya-2 testinde 16 soru için 25 dakika, Felsefe testinde ise 30 soru için 45 dakika süre verildi. Felsefe testinde 10 Psikoloji, 10 Sosyoloji ve 10 Mantık sorusu yer aldı. Testler, ayrı soru kitapçıklarında yer aldı ve tek cevap kağıdı kullanıldı.

Adayların çoğunluğu, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabah erken saatlerden itibaren sınav yerlerine geldi. Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve detektörle arandı.

Sınav sırasında ÖSYM'yi temsil eden özel görevliler sınav salonlarını dolaşarak, gereken bütün önlemleri aldı.

Lisans Yerleştirme Sınavları, 25-26 Haziran 2011 tarihlerinde yapılacak LYS-3 Edebiyat-Coğrafya Sınavı ve LYS-2 Fen Bilimleri Sınavı ile sona erecek.

İPTAL EDİLECEĞİNİ BİLE BİLE SINAVA GİRDİ
İstanbul Teknik Üniversitesi'nde sınava girmek için gelen Yasemin Yaver de sınav görevlileri tarafından nüfus cüzdanı olmadığı için sınava alınmadı.

Nüfus cüzdanını kaybettiği için sınava girememenin üzüntüsünü yaşayan genç kızın yakınları ÖSYM'yi telefonla arayarak durumu bildirdi.

ÖSYM'deki görevli, sınava tutanakla gireceğini ancak sınavın yine de iptal edileceğini söyledi. Sınavın iptal edileceğini öğrenmesine rağmen genç kız sınava girdi.

DEVRİMCİ LİSELİLERDEN ÇILGIN PROJE
LYS-4 (Sosyal Bilimler) sınavı sonrası Devrimci Liseliler (DEV-LİS) üyesi 15 kişilik öğrenci grubu, saat 12.45'de Galatasaray Lisesi önünde toplandı.

"Sınavlar kalksın, yaşama zaman kalsın","Dev-Lis burada on bin koyun nerede" şeklinde sloganlar atan grup adına basın açıklamasını Cengizhan Koçbaş okudu.

Koçbaş, "Binlerce öğrenci geleceğini, umutlarını 2 saatlik, dakikalık bu sınavlara nasıl sığdıracağını düşünüyor. Çoğumuz sınavdan çıkıp buraya geldik. Bunların kimseler için önemi var mı bilinmez tabi. Ancak bizi bu sınavlara mahkum edenlerin öncelikle sesimizi duyabilmeleri için, bizim de doğruları söyleyeceğimizi kabul etmeleri gerekir" dedi.

BİR ÇILGIN PROJE DE BİZDEN
Koçbaş, YGS'deki şifre krizinin LYS'yi de şüpheli hale getirdiğini ifade ederek şunları söyledi:

"KPSS kopya, YGS şifre, Tıpta Denklik Sınavı'nda geçen sene çıkan sorularının aynısının çıkması, 4 kişiye özel düzenlenen sınav, kaybolan cevap kağıtları, yanlış okunan sonuçlar sadece basit hatalar değil. Bunların hepsi eğitim sisteminin çürümüşlüğünün göstergesidir. Biz liseliler, YGS'nin iptali, başta Ali Demir olmak üzere tüm sorumluların istifa etmesini bekliyoruz. Bir çılgın proje de bizden; sınavsız bir üniversite istiyoruz."

ANKARA'DA PROTESTO
Kızılay Yüksel Caddesi'nde toplanan Devrimci Liseliler (Dev-Lis) üyesi bir grup öğrenci, caddeye üzerinde ''Katilimiz sınav sistemi'' yazılı pankart yapıştırdıkları darağacı kurdu.

Elleri zincirli ve yüzü maskeli bir arkadaşlarını darağacına çıkaran öğrenciler, ÖSYM ve sınav sistemi aleyhinde sloganlar attı. Bu sırada yüzleri beyaza boyalı, elleri zincirli 2 öğrenci de darağacının yanında ders çalıştı.

Öğrenciler adına yapılan açıklamada, sınava giren yaklaşık 1 milyon öğrencinin 2 saate tüm geleceğini sığdırmaya çalıştığı belirtildi.

"KATİLİMİZ SINAV SİSTEMİ"
Açıklamada, şöyle denildi:

''Sınav kitapçığının sayfalarında, test kitaplarının arasında çürütülen binlerce günün, işçi maaşlarıyla ödenmeye çalışılan dershane ücretlerinin, sehven şifrelenen şıkların, çalınma ihtimali olan soruların gölgesi vardı. Annesinin bin 400 liralık dershane ücretini ödeyemeyip hapse girmesine dayanamayan ve intihar eden Soner Semih Sipahi'nin, YGS'de düşük puan almasından sonra kendini iple asarak yaşamına son veren Cansu Salman'ın, şifre skandallarından sonra bunalıma girip kendini öldüren Sıdıka Soydan'ın cansız bedenlerinin gölgesi vardı. Bu ölümlerin faili bellidir. Katilimiz sınav sistemidir.''

Açıklamanın ardından bir süre daha slogan atan gruptakiler, olaysız dağıldı.

...
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2011 Pazar 17:30:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?