25
Mayıs
2024
Cumartesi
EĞİTİM

'Araştırma üniversiteleri' geliyor

'Araştırma üniversiteleri' geliyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Ortadoğu Teknik, Hacettepe, Boğaziçi, İstanbul, İstanbul Teknik, Galatasaray ve diğer bazı üniversitelerin 'araştırma üniversitelerine' dönüştürülmesini planlıyor.

Kurul, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından hazırlanan ve üniversitelerdeki öğretim elemanları ile lisans ve lisansüstü öğrencilerinin tümünün bilimsel yayınları kişi başına kullanma oranlarını gösteren istatistikleri yayımladı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, söz konusu istatistiklerin 'bir üniversitenin araştırmayla ne kadar ilgilendiğini gösterdiğini' belirterek, "Eğer o üniversitenin öğretim elemanları bu veri tabanlarını kullanıyorlarsa, daha önce çıkmış makalelere bakıyorlarsa, demek ki araştırmayla çok ilgililer. Bu, bir üniversitenin araştırmaya ne kadar dönük olduğunu gösterir. Eğer bakmıyorlarsa demek ki araştırma yapmıyorlar, ihtiyaç duymuyorlar." diye konuştu.

Üniversiteleri 'araştırma üniversiteleri' ve 'eğitim-öğretim üniversiteleri' olarak ayıracaklarını ifade eden Özcan, bazı üniversitelerin 'lisans kontenjanlarının azaltılması' talebini lisansüstü kontenjanlarını artırmaları şartıyla kabul ettiklerini söyledi. Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Üniversitelerin kontenjanlarını belirlerken, bazı üniversite kontenjanlarını lisans programlarını gelen talepler yüzünden artırdık. Bu üniversitelerin ileride araştırma üniversitelerine dönüşmesini, öğretim üyesi yetiştirecek üniversiteler olmasını istiyoruz. Araştırma üniversiteleri olsun ve öğretim üyesi yetiştirsinler. Diğer üniversitelerin, yeni açılan, ileride açılacak olan ve vakıf üniversitelerinde ihtiyaç duyduğumuz öğretim üyelerini bu üniversiteler yetiştirsinler."
 

Zaman
Yayın Tarihi : 5 Mart 2009 Perşembe 22:20:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?