19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Argo ve küfür okullara girmeyecek

Küfür derecesinde argo tabirlerin ve tabu kelimelerin yer aldığı eserlerin okullara girmesinin engelleneceği bildirildi. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bazı gazetelerde dün ve bugün "bakanlık tarafından önerilen '100 Temel Eser' listesinde küfür içerikli örneklerin yer aldığı deyimler sözlüğünün bulunduğu" yönünde haberler yer aldığı belirtildi.

"Milli Eğitim Bakanlığı'nın böyle bir deyimler sözlüğü yoktur, adı geçen yayınevine ait böyle bir sözlüğü de okullara tavsiye etmemiştir" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"100 Temel Eser listesi klasikleşmiş yerli ve yabancı eserlerle birlikte, deyimlerden, atasözlerinden, bilmecelerden, ninnilerden, türkülerden, manilerden seçilmiş örneklerle dilimizin ifade gücünün, zenginliğinin ve güzelliğinin öğrencilere gösterilmesi, benimsetilmesi amacıyla hazırlanmıştır.Ana hedefi, yeni nesillerde Türkçe bilinci uyandırmak ve okuma alışkanlığı kazandırmaktır. Bu eserlerin tahrif edilerek gelişigüzel ve özensizce yayımlanması ve bu yayınların okullara sokulması kabul edilemez. Pedagojik olmayan örneklerin kabulü mümkün değildir. Esasen Milli Eğitim Bakanlığı, yayın kurulları aracılığıyla deyimler sözlüğü ve diğer alanlardaki antolojileri hazırlatmaktadır."

Tercüme eserler için de herhangi bir yayınevinin doğrudan tavsiye edilmesinin, menfaat sağlama açısından mahsurlu olacağı vurgulanan açıklamada, bu konuda Milli Eğitim müdürlerinin, okul yönetimlerinin ve özellikle Türkçe ve Edebiyat öğretmenlerinin Türkçe adına titiz davranmalarının beklendiği ifade edildi. Açıklamada, şöyle denildi:

"Şunu kesinlikle belirtmek gerekir ki, genel sözlüklerde yer alsalar bile küfür derecesindeki argo tabirlerin ve tabu kelimelerin yer aldığı eserlerin okullara girmesi engellenecektir. Ayrıca bu tür yayımlarla ilgili gerekli incelemeler zaman geçirilmeden başlatılmış ve incelemelerin sonucuna göre de işlem yapılacaktır."


aa
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2006 Pazartesi 14:19:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?