16
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

Atamada 'özür' yok

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bundan böyle özür durumundan il ve ilçe milli eğitim emrine öğretmen atamasının yapılmayacağını belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yer değiştirme atamalarıyla ilgili olarak, bundan böyle özür durumundan il ve ilçe milli eğitim emrine öğretmen atamasının yapılmayacağını belirterek, "Yer değiştirme suretiyle atamalar, norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına doğrudan yapılacaktır" dedi.


Milli Eğitim Bakanı Çelik, tüm bakanlıklara "Eşi Öğretmen Olan Personel Atamaları" konulu yazı gönderdi.

Çelik, yazıda, 625 bin civarında öğretmenle 14 milyon öğrenciye eğitim ve öğretim hizmeti sunmaya çalıştıklarını belirterek, öğretmenlerin yurt içinde dengeli bir biçimde dağılımlarının sağlanması, derslerin boş geçmemesi ve öğretmensiz okul bulunmaması için azami gayret gösterildiğini ifade etti.

Sonradan ortaya çıkan özür durumları nedeniyle her yıl yaklaşık 30 bin öğretmenin iller arasında yeri değiştirilerek, atama işleminin gerçekleştirildiğini bildiren Çelik, bu şekilde yapılan atamaların yüzde 90'ını öğretmenlerin eş durumundan kaynaklanan özür durumlarının oluşturduğunu belirtti.

Çelik, eş durumu nedeniyle iller arasında yer değiştirmek isteyen öğretmenlerin işlemlerinin, yarı yıl ve yaz tatilinde yapıldığını hatırlatarak, bu atamaların, öğretmenlerin elektronik ortamda tercih ettikleri, alanında ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarını tercih etmeleri suretiyle hizmet puanı üstünlüğü esasına göre gerçekleştirildiğini kaydetti.

Alanında ihtiyaç bulunmaması durumunda, aile bütünlüğünün korunması ilkesinden yola çıkılarak, sonradan dağıtılmak üzere il ya da ilçe milli eğitim müdürlüğü emrine atama yapıldığını belirten Çelik, "Ancak bu durumdaki öğretmenlerimizden birçoğu il ya da ilçe merkezinde ihtiyaç oluşmaması nedeniyle atıl durumda kalmakta, eğitim ve öğretim hizmetlerinden uzak kaldığından mesleğinden soğuma psikolojisine kapılmaktadır" dedi.

Bu durumda olan öğretmenlerin mesleki bilgi ve becerilerinden en üst düzeyde yararlanmak için eşi öğretmen olan personelin atama ve yer değiştirme işlemlerinin bakanlıklara gönderilen "alanlar bazında ihtiyaç bulunan iller" listesinden olacak şekilde planlanması halinde ülke genelinde dengeli öğretmen dağılımının gerçekleştirilmiş olacağına dikkat çeken Çelik, "Böylece aile bütünlüğü sağlanmış olan öğretmenlerimizden hem istenilen verim alınmış olacak, hem de öğretmenlerimizin öğrencisine yararlı olarak eğitim-öğretim hizmetlerine aktif biçimde katılımı sağlanmış olacaktır" dedi.

Çelik, bu amaçla, bundan böyle her yıl ekim ve nisan aylarında gönderilecek olan "alanlar bazında öğretmen ihtiyacı bulunan il ve ilçeler" listesinin bakanlıklarca dikkate alınmasını ya da Milli Eğitim Bakanlığı ile bu konuda koordinasyon sağlanmasını istedi.

Bundan böyle özür durumundan il ve ilçe milli eğitim emrine öğretmen atamasının yapılmayacağını ifade eden Çelik, yer değiştirme suretiyle atamaların norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına doğrudan yapılacağını, alanında norm kadro açığı bulunmaması veya hizmet puanı yetersizliği nedeniyle yer değiştirme suretiyle ataması yapılamayanların ise aylıksız izinli sayılmalarını isteyebileceklerini bildirdi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2007 Cumartesi 13:37:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?