19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Bakan 'olur'uyla 1000 atama

'Bakan oluru'yla 1000 atamayı Milli Eğitim de doğruladı

Türk Eğitim Sen'in, eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in 'bakan oluruyla Türkiye genelinde 1000'e yakın atama yaptığına yönelik iddiasını, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) doğruladı. Bakanlıktan, sendikaya giden yazıda, 'Bakan oluruyla' toplam 998 kişinin atamasının yapıldığı belirtildi.

 

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, MEB’e usulsüz olarak atandıklarını iddia ettiği öğretmenlerin listesini göndererek, tüm 76’ncı madde atamalarının iptalini istediklerini ve bu maddeye göre kaç kişinin atandığını sorduklarını anımsattı. Koncuk, Bakanlığın, bu yolla yöneticiliklerine yapılan atamalara ilişkin listeyi gönderdiğini belirtti.

Okul müdürleri, yardımcıları
Koncuk, “Liste incelendiğinde Türk Eğitim- Sen’in haklılığı bir kez daha gözler önüne serildi. Bakanlıktan gelen listeye göre, Türkiye genelinde sadece müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak tam 998 kişi, kariyer ve liyakat ilkeleri göz önüne alınmadan makam onayıyla atandı. Bunların 934’ü müdür, 13’ü müdür başyardımcısı, 51’i de müdür yardımcısı atamasıdır” dedi. Koncuk, “Sendikamızın tespitlerine göre 76. maddeye dayandırılarak 63 kişinin il/ilçe şube müdürü/müdür yardımcısı ve ilçe milli eğitim müdürü olarak ataması yapılmıştır. 20 kişi kurumlararası ve açıktan atama, bir kişi de ilk atama ile atanmıştır. Böylece usulsüz atananların sayısı 1082’ye çıkmaktadır” dedi.

Yargıdan yürütmeyi durdurma
Dava açmak isteyenlere hukuki yardım vereceklerini anlatan Koncuk, 76’ncı maddeye dayandırılarak yapılan üç atamanın yürütmesinin Mersin ve Kırıkkale İdare Mahkemelerince durdurulduğunu anımsattı:
“Son olarak Elazığ’da müdür atamaları için değerlendirilme yapılmaksızın bakan onayıyla yapılan atama yargıdan dönmüştür. Sendika üyemiz Refik Kayma’nın bakanlıkça yapılan usulsüz atamaya karşı açmış olduğu davada yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Bu Bakanlık atamasına dördüncü yürütmeyi durdurma kararıdır. Bakan oluruyla yapılan 1000’in üzerinde atamanın yargı tarafından iptal edileceğini düşünüyoruz.”
Milli Eğitim Bakanlığı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 76. maddesine göre öğretmenlerin puanı, kıdem, liyakat gibi şartlar gözetilmeden doğrudan bakanın oluruyla atama yapabiliyor.

Radikal
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2009 Çarşamba 15:25:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?