30
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

Bartın üniversitesine kavuşuyor

Bartın Üniversitesi ile birlikte 9 ilde Üniversite kurulmasına ilişkin Kanun Tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda görüşülerek kabul edildi.

Tasarının görüşmeleri sırasında TBMM Adalet Komisyonu Üyesi ve AK Parti Bartın Milletvekili Avukat Yılmaz Tunç ve CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, üniversitenin kurulmasıyla ilgili düşüncelerini meclis kürsüsünden dile getirdi.

Bartın Üniversitesi, Orman Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Bartın Meslek Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Bartın Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsünden oluşuyor.

Mecliste yasalaşan kanunla Bartın Üniversitesi'ne 425 adet idari kadro personeli, 900 adet öğretim elamanı kadrosu ihdas edildi. Bartın Üniversitesinde, Orman Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olmak üzere toplam 3 fakülte, Bartın Meslek Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ve Bartın Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulu olmak üzere 3 Yüksek Okul ile Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri olmak üzere 3 Enstitüsünden oluşuyor.

AK Parti Bartın Milletvekili Av. Yılmaz Tunç, mecliste yaptığı konuşmada Bartın ile ilgili bilgiler vererek, Bartın'ın 3 bin yıllık geçmişinden bugüne taşıdığı seçkin tarihi, kültürel ve folklorik değerleri, olağanüstü güzellikler sergileyen doğal turizm kaynaklarıyla önemli bir cazibeye sahip bir il olduğunu belirtti.

Milletvekili Tunç, "Bartın'ın gelişmesi ve kalkınmasının son yıllardaki yatırımlarla giderek artı. CHP ve MHP adına konuşan milletvekilleri de bu durumu teyit ediyor. Duble yol çalışmalarıyla, Bartın'ın büyük şehirlere ulaşımı kolaylaştı. Sürekli göç veren bir il olan Bartın'ın sanayide teşvik kapsamına alındıktan sonra açılan yeni fabrikalarla istihdamda da önemli artışları oldu. TOKİ'nin gerçekleştirdiği toplu konut çalışmaları ile Bartın'a çağdaş bir kent eklendi ve şehrin büyümesi sağlandı. Bartın'da yeni kamu binalarının yapımı, doğalgaz getirilmesi çalışmaları, Adapazarı-Bartın Demiryolu Projesi çalışmaları devam ederken, Zonguldak Havaalanının açılması ise Bartın'ın ekonomik kalkınmasını hızlandıracak. Bartın'da ilk ve ortaöğretimde 142 okulda 31 bin 500 öğrenci öğrenim görüyor. AK Parti Hükümeti döneminde Fen Lisesi açılırken, Anadolu Liseleri çoğaldı. Bilgisayar sınıfları oluşturularak eğitim kalitesi giderek arttı. Bartın'da Üniversitenin kurulması ve gelişmesi, ilimizin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına ve Bartın'ın modern bir kent haline gelmesine önemli katkı sağlayacak" dedi.

CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya da, Üniversitenin kurulmasının Bartın için çok önemli olduğunu belirterek, Bartın'ın son yıllardaki yatırımlarla gelişmesinin giderek hızlandığını, Bartın'ın tarihi ve doğal güzellikleri ile alt yapısıyla Bartın Üniversite için en elverişli illerden olduğunu söyledi.

Yalçınkaya ayrıca, verdiği soru önergesi ile de Tıp Fakültesi, Ulus, Amasra ve Kurucaşile ilçelerine yüksekokul kurulmasını istedi. Önerge üzerine Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, üniversite kuruluşunun ardından Üniversite Senatosunun alacağı kararla ilçelerde yüksekokul kurulabileceğini ancak bunun için öncelikle Üniversite yönetiminin oluşması ve yerelde karar verilmesi gerektiğini söyledi.

.
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2008 Perşembe 13:30:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?