22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Başı kapalı sınav yok

Danıştay, sınava katılacak kız öğrencilerde başı açık olma kuralını kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği’nin bazı maddelerini iptal etti.

Eğitim-Sen ile YÖK 14 Aralık 2005 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğin bazı hükümlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da iki ayrı dava açmıştı. Danıştay 8. Dairesi, iki davayı da esastan sonuçlandırdı. Daire, Eğitim-Sen’in açtığı davada verilen iptal kararının gerekçesinde, yönetmeliğin "kılık-kıyafet" başlıklı 45. maddesinde "Sınavlarda, kılık-kıyafetin öğrencinin rahatlıkla tanınmasını sağlayacak şekilde, sade ve temiz olması esastır" hükmünün yer aldığı hatırlatıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmeliği’nin lise ve dengi okullardaki kız ve erkek öğrencilerin kılık-kıyafetini düzenleyen 12. maddesinde kız öğrenciler için "başı açık" olma koşulunun yer aldığının hatırlatıldığı gerekçede, "Sınavlarda da bu yönetmeliğin hükümlerinin uygulanması zorunludur. Bu nedenle sınava katılacak kız öğrenciler için ’başı açık’ olma kuralı zorunlu bir kural niteliği taşımaktadır" denildi.

Daire, YÖK’ün açtığı davada, yönetmeliğin Açıköğretim Lisesi’nin amaç, kayıt ve kabul şartları, kayıt belgeleri, öğretim sistemi, öğretim süresi ve diploma notuyla ilgili yedi maddesini iptal etti. Bakanlık bu kararları temyiz ederse, temyize Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu bakacak.

hürriyet
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2007 Cuma 14:22:35
Güncelleme :4 Mayıs 2007 Cuma 14:22:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?