27
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

'Beden'de büyük isyan

Milli Eğitim Bakanlığı’nın orta öğrenimde 2 saat olan beden eğitimi ders sayısını 1 saate indirmesinin yankıları sürüyor. Türkiye çapında hızla örgütlenen öğretmenler karara tepki göstermek için 17 Ekim’de Ankara’ya gitmeye hazırlanıyor

Yeni eğitim dönemi öncesinde sessiz sedasız ancak büyük “kriz” yaratacak bir operasyona imza atan Milli Eğitim Bakanlığı, orta öğrenimde Beden Eğitimi ders sayısını yarı yarıya azalttı.

80 milyon sınırını aşmış bir ülke olarak hayal kırıklığı ile noktalanan her uluslararası organizasyon sonrasında yanlışı bulmak için kafa yorduğumuz, yetkili-yetkisiz aynı adreste buluştuğumuz “Spor ancak okullara girerse düzlüğe çıkar” gerçeği, bu kararla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kökünden baltalandı.
Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonalarında devşirme sporculardan medet uman ve güce dayalı branşların dışında şeref kürsülerine uzaktan imrenerek bakan Türk Sporu “özkaynak” konusunda büyük bir darbe yedi ve makus talihini bir kez daha yaşadı.

Yetenekli sporcu bulma, yetiştirme ve müsabakalara hazırlama konusunda büyük bir sancı yaşayan ve bu girdaptan çıkış yolları arayan Türk sporu okullara yönelik plan ve proje geliştirmesi gerekirken bu kararla gelecek umutlarını tamamen yitirmiş oldu.

Üstelik seçmeli olacak
Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı ve Türkiye çapında orta öğretimdeki tüm okullara duyurduğu karar gereğince daha önce 2 saat olan ders sayısı 1 saate indirildi. 10, 11 ve 12. sınıflarda haftada bir saate indirilen ders sayısı ayrıca seçmeli yapılarak bir darbe daha indirildi. Müzik, Resim ve Beden Eğitimi seçenekleriyle baş başa bırakılan öğrenciler diğer iki seçeneğe yöneldiklerinde Bedeğen Eğitimi’nin B’sini bile göremeyecekler.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı bu şok karara tepki göstermeye hazırlanan Türkiye’nin 81 ilinde ve binlerce ilçesinde görev yapan Beden Eğitimi öğretmenleri bu karara karşı büyük bir eylem yapmaya hazırlanıyor.

Dersine sahip çık!
İnternet üzerinde haberleşme platformu oluşturan öğretmenler “Dersime sahip çıkıyorum” başlığıyla hazırladıkları ve içeriğinde aşağıdaki satırların bulunduğu metne hızla Türkiye’nin her köşesine ulaştırıyorlar:

“Değerli Beden Eğitimi Öğretmenleri; Milli Eğitim Bakanlığı sessiz sedasız bir operasyona imza attı. Orta öğrenimde bu yıl Beden Eğitimi ders sayısını azalttı. Daha önce 2 saat olan ders sayısını 1’e indirdi onu da seçmeli yaptı. Zaten yetersiz olan dersimiz şimdi neredeyse tarihe karışıyor. 10, 11 ve 12. sınıflarda Beden Eğitimi dersleri artık haftada 1 saat ve o da öğrencinin tercihlerine göre yapılacak. Müzik, Resim ve Beden Eğitimi dersleri arasında öğrenci dilediği dersi seçecek ve o derse girecek. Bizler İlköğretim okullarında 1 saat olan Beden Eğitimi dersinin 2 saate çıkarılması için mücadele ederken, Bakanlık elimizdekileri de almıştır. Bu tutum temelde bakanlığın derslerimize bakış açısını ve gelecekte daha ağır yaptırımlarla karşımıza çıkacağının açık göstergesidir. Bu doğrultuda Türkiye genelinde başlatılmış olan “DERSİME SAHİP ÇIKIYORUM” kampanyası ile illerimizde lig heyetlerini oluşturmayarak, OBESİD’in planlamış olduğu okullar arası müsabakalara katılmayarak tepkimizi ortaya koymanın zamanı gelmiştir. Sen de bu eyleme katılarak DERSİNE SAHİP ÇIK..”

Güven Park’ta eylem
Beden Eğitimi öğretmenlerinin yasal zeminde gerekli izinleri alarak uygulamayı düşündükleri en büyük eylem ise 17 Ekim tarihde Ankara buluşması olacak. Bu tarihte Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğretmenler Güven Park’ta toplanarak bu kararın değişmesi için devlete seslerini duyurmaya çalışacaklar.
 

Fuat Ercan - Milliyet
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2009 Cumartesi 16:21:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?