26
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Bin kız daha okullu olacak

Okullu kızlara bağış rekoru

Tijen Mergen'in 'Ergenekon'dan gözaltına alınmasından sonra 'Baba Beni Okula Gönder'e beş günde 143 bin kişi 1.6 milyon lira bağışladı. Bu parayla 1000 kız okuyabilecek

 Milliyet Gazetesi tarafından yürütülen ve kızları okula kazandırmayı hedefleyen ‘Baba Beni Okula Gönder’ (BBOG) kampanyası, dördüncü yılını bağış rekoruyla kutladı. Proje koordinatörü ve Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen’in ‘Ergenekon’ gerekçesiyle gözaltına alınıp bırakılmasının ardından, projeye 143 bin kişi destek oldu ve beş günde 1 milyon 600 bin lira bağış toplandı.
Milliyet’in önderliğinde başlayan ve Türkiye genelinde eğitim seferberliğine dönen, ‘Baba Beni Okula Gönder’ (BBOG) kampanyası dördüncü yaşını önceki akşam ‘Geleceğim’ konulu yarışmanın ödül töreninde kutladı. Doğan Medya Center’da düzenlenen törende konuşan Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, 23 Nisan 2005’te Milliyet’in Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile işbirliği içinde yola çıktıklarını hatırlattı:

“Kampanyayla 28 yurdun yapımı tamamlandı. 3 bin 185 kız çocuğumuz bu yurtlarda kalarak okula gidebildi ve yaklaşık 32 milyon lira bağış toplandı. 7 bini aşkın kız öğrenci kampanya çerçevesinde dağıtılan burslarla eğitim imkânına kavuştu. Bu yurtlar yapılmasaydı, bugün o yurtlar açık olduğu için okula gidebilen kız çocuklarımızın bir bölümü tarlada çalışıyor ya da çocuk yaşta evlendirilmiş olacaktı. Oysa içlerinde bugün üniversite öğrencisi olanlar var. Türkiye bu kampanyayı çok sevdi.”

Doğan Gazetecilik İcra Kurulu üyesi Tijen Mergen’in “Geçen hafta şahsen içinde bulunduğum talihsiz olaydan sonra tekrar burada sizlerle olmak hakikaten çok güzel. Ama yılmayacağız, daha da kamçılandık. Yolumuza devam” sözleri ise salonda büyük alkış aldı. Mergen, şöyle devam etti:
“BBOG birçok ödül aldı. En önemlilerinden biri Birleşmiş Milletler’den, UNİCEF’ten aldığımız Onur Ödülü. Ne reklama, ne şatafata para harcadık. Ajanslarımız bize çalışmalarını hediye etti. Kanallar filmlerimizi bedelsiz oynattı. Gazetelerimizi kullandık. Sene sonunda şaşılacak kadar az rakamlarla çok işler başardık, ama hiçbirisi geçen haftaki kadar başarılı olamadı. Yani öyle bir PR (halkla ilişkiler) oldu ki, geçen hafta. Hakikaten galiba arada bir, altı ayda bir, içimizden birilerinin gözaltına alınması gerekiyor, bazı şeyleri tekrardan harekete geçirmek için. BBOG’ye dört yılda 110 bin bağışçı destek vermişti. Geçen hafta beş günde 143 bin bağışçımız bize destek oldu ve 1 milyon 600 bin lira bağış toplandı. Bununla 1000 kızımız daha okuyacak.”
ÇYDD İkinci Başkanı Filiz Meriçli de, “Özellikle kızlarımıza ve konuklara Türkan Saylan’ın sevgilerini iletmek istiyorum. Bütün kızlarımız okuyuncaya kadar el ele çalışacağız” dedi.
Törende, kampanya sayesinde okuyan kız öğrenciler arasında düzenlenen resim, şiir ve düz yazı kategorilerindeki yarışmada dereceye giren 18 öğrenciye ödülleri dağıtıldı

BBOG kampanyasından burs alan ya da kampanya kapsamında yaptırılan yurtlarda kalan kız öğrenciler arasında düzenlenen yarışma, üç ayrı kategoride yapıldı.
Çeşitli kentlerden yarışmayı kazanan öğrenciler ödül töreni için İstanbul’daydı. Öğrencilerin çoğu, İstanbul’u ilk defa görmenin heyecanını yaşadı.
Şiir İlköğretim:
1. Mehdiye Ürper (Şırnak)
2. Sultan Zorlu (Mardin)
3. Sibel Kalkan (Batman)
Şiir Ortaöğretim:
1. Bahar Çiçek (Mardin)
2. Çağla Ateş (Bartın)
3. Çiğdem Aladağ (Erzurum)
Resim İlköğretim
1. Dursa Aylak (Amasya)
2. Yasemin Toplu (Kastamonu)
3. Selvi Sarı (Gümüşhane)
Resim Ortaöğretim
1. Nurgül Dursun (Ağrı)
2. Güler Çildan (Erzurum) ve Deniz Nur Bostan (Eskişehir)
3. Esra Altay (Erzurum)
Kompozisyon İlköğretim
1. Eylem Kaya (Mardin)
2. Reyhan Anar (Mardin)
3. Şevval Çetiner (Diyarbakır)
Kompozisyon Ortaöğr.
1. Harika Gül (Erzurum)
2. Binnur Elikesik (Yalova)
3. Elife Öksüz (K.Maraş)

 

Radikal
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2009 Perşembe 21:09:51
Güncelleme :23 Nisan 2009 Perşembe 21:35:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?