19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Bir mektupla 3'ü okullu oldu

Kız çocuklarını eğitime kazandırmak amacıyla düzenlenen onlarca kampanyaya rağmen bazı aileler evlatlarını okula göndermemek için direniyor.

Kırsalda bağ, bahçe işlerinde çalıştırılan bu çocuklar, büyük şehirlerde tekstil atölyelerinde ara eleman oluyor. Ve çoğunluğu erken yaşta evlendiriliyor. 14 yaşındaki Neslihan Yaman, işte bu kısırdöngüden sıyrılmayı başaran kızlardan biri. Adana`nın Yüreğir ilçesinde yaşayan ve babası tarafından okula gönderilmeyen Neslihan`ın hayatı Vali İlhan Atış`a yazdığı mektupla değişti. Öğretmen olmayı isteyen genç kızın mektubu sayesinde kendisi gibi okumayı çok isteyen iki arkadaşı da okullu oldu.

Kent merkezine 35 kilometre uzaklıktaki Belören köyünde oturan Neslihan Yaman, ilköğretim okulunu başarıyla bitirdi. Öğretmen olmak isteyen Yaman`ın hayali, babasının okula göndermemesi yüzünden yarım kaldı. Genç kız çareyi bir açılışta, `Mutlaka herkes okumalı, eğitimsiz insan cahil kalır.` sözlerinden tanıdığı Vali İlhan Atış`a mektup yazmakta buldu. Neslihan, `Sayın Valimiz...` diye başladığı mektubunda, `Okuyup vatanıma milletime faydalı olmak istiyorum. Ama babam göndermediği için bir şey yapamıyorum. Lütfen bana yardım edin. Babamı ancak siz ikna edebilirsiniz.` ifadelerini kullandı. Vali Atış`ın cevabı ise gecikmedi. Atış, liseye gitmek isteyen Neslihan`ın mektubunu alır almaz Yüreğir Kaymakamı Abdullah Dölek ile İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Özdemir`i arayıp genç kızın ailesinin ikna edilerek okula başlatılmasını istedi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Özdemir, Vali Atış`ın talimatı üzerine, Yaman`ın babası ile görüştü. Özdemir, Neslihan`ı okula göndermek istemeyen babaya kızının bütün okul masraflarının karşılanacağını hatta köyden okula gidebilmesi için servis de ayarlanacağı sözü verdi. Babanın ikna olmasının ardından genç kız, Karşıyaka Endüstri Meslek ve Teknik Lisesi`ne kaydedildi. Özdemir, Neslihan`ın `Kırsal Kesimdeki Öğrencilerin Taşınması Projesi` kapsamında servisten yararlandırıldığına dikkat çekerek, `Neslihan vali beye yazdığı mektup sayesinde iki arkadaşına daha katkı sağladı, onların da önünü açtı. Arkadaşlarının mektup yazıp okula başladığını duyan iki kız öğrenci de bize başvurdu. Onların velileriyle de görüşüp ikna ettik.` diye konuştu.

Çok mutluyum, öğretmen olacağım

Valiye yazdığı mektup sayesinde okullu olma hayaline kavuşan Neslihan Yaman, `Eğitimime devam edebildiğim için çok mutluyum. Çok seviyorum okulumu. Servisimiz de var, yardımları için valimize çok teşekkür ediyorum. Onu çok seviyorum.` diye konuştu. Neslihan sayesinde okula kavuşan ve 6 çocuklu bir ailenin kızı olan Yelda Sezen de babasının kendisini maddi imkansızlıktan okula gönderemediğini söyledi. Hemşire olmak istediğini anlatan Yelda, `İnşallah anneme babama layık bir çocuk olacağım.` dedi. Neslihan`la aynı kaderi paylaşan Nurgül Koyuncu da derslerine çok çalışarak Vali Atış`ı mahcup etmeyeceklerini vurguladı.

Zaman
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2009 Çarşamba 23:09:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?