22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Bir üniversitenin 'sigara' savaşı

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı tarafından gerçekleştirilen seminerler sayesinde Yukarıkayacık köylüleri sigarayı bırakma kararı aldılar. 800 haneli köyde alınan karar doğrultusunda köylülerin yüzde 90'nının sigaraya bıraktığı bildirildi. 

Sigaraya bırakan köylüleri tebrik ziyareti gerçekleştiren Aydın Valisi Mustafa Malay, köylüleri almış oldukları karardan dolayı kutladı. 

Ziyarete Aydın Valisi Mustafa Malay'ın yanı sıra ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu Aydın Esnaf Odaları Birlik Başkanı Hulisi Akşit, Aydın Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, ADÜ Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Beşer ve çok sayıda davetli katıldı. Sigaraya bırakma çalışmaları hakkında bilgi veren Erdal Beşer, Yukarıkayacık köyünde yapmış oldukları çalışmaların neticesinde köylülerin sigaraya bırakma kararı almasının kendileri için sevindirici olduğunu söyledi. 800 nüfuslu köyde kahvehanelerde okey ve kart oyunları gibi oyunlarında bulunmadığını belirten Erdal Beşer, köylülerin almış olduğu kararın diğer köylere örnek olmasını istedi. 

Ziyarette konuşan Aydın Valisi Mustafa Malay, köylülerin almış olduğu karardan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, köylüleri tebrik etmek için geldiğini dile getirdi. Yaşamın en önemli gayelerinden birinin sağlık bir yaşam olduğunu dikkat çeken Vali Malay, "Sağlığını yoksa elde ettiğiniz makamların mevkilerin hiçbir anlamı yok. Sağlıksız bir yaşamın en büyük etkenlerinden biride sigaradır. Sigara denen illet bizim sağlığımızı tehdit etmektedir. Sağlıklı yaşamak isteyen herkes öncelikli olarak sigarayı bırakmalıdır. Bu illeti zamanında bende içtim. Fakat 25 yıl önce bıraktım. Ve o günden beri Allah'a şükür çok sağlıklıyım. Eğer bir toplum sağlıklı değilse o toplum ülkesini savunamaz. Sağlıksız bir toplumun olduğu ülkede çağdaş gelişmelerin gerçeklemesi de beklenemez. O nedenle sizlerin önünü kesen ve en büyük düşmanlarınızdan biri olan bu illetten kurtulunuz. Sağlık yoksa hiçbir şeyin kıymeti yok. Hastalıklı bir toplumdan hiçbir hayır gelmez. Bunun sonu uçurumdur. Sigaraya bırakılmaz diye bir şey yok.irade sahibi olan herkes bu illetten kurtulur. 'ben bırakamam' diyenlere de Yukarıkayacık köylüleri güzel bir örnek oldu. Sigarayı bırakan köylülerimizi tebrik ediyorum" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2007 Perşembe 17:47:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?