19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Bu köy, dünyada bir ilk!

100 lösemili çocuğu aileleriyle birlikte ağırlayacak ve tedavisini yapacak “Lösemili Çocuklar Köyü” bu yaz hizmete giriyor 

LÖSEV(Lösemili Çocuklar Vakfı), dünyada bir ilke imza atarak, kanser araştırmalarının yapılacağı ve lösemi hastası çocukların tedavi görüp, konaklayabilecekleri, “Lösemili Çocuklar Köyü”nü hizmete açmaya hazırlanıyor. 30 trilyona malolacak projenin Temmuz ayında hizmet vermeye başlayacağı öğrenildi. Gölbaşı Ballıkpınar Mevkii’nde, 13 dönümlük bir arazi üzerine kurulacak Lösemili Çocuklar Köyü, 8 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ezer, dünyada bir benzeri olmadığını ifade ettiği projeyi VATAN’a anlattı.

ARAZİYİ HAZİNE TAHSİS ETTİ

Lösemili çocukları, Ankara’daki tedavi sürecinde aileleriyle birlikte konaklatabileceğiz. Burada otel şeklinde bir binamız, iki üç odalı dairelerimiz, poliklinik binası ve müstakil villa şeklinde iki katlı binalarımız olacak. Mali durumu iyi olmayan ailelerin Ankara’da tedavi süresince burada konaklayacakları, çocuklarının tedavisini yaptıracakları bir merkez olacak. Kaba inşaatı bitirdik. Bu yıl Temmuz ayında da burayı faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. Yerimiz Hazine tarafından 49 yıllığına hiçbir ücret talep edilmeden LÖSEV’in üzerine tapu edildi.

100 LÖSEMİLİ ÇOCUK: Otel şeklideki binamızda 20 oda var. Restoranlar, mutfaklar var. 4 katlı 22 daireli binalarımız da olacak. 3 katlı poliklinik binası ise 100 lösemi hastası çocuğun tedavi olabileceği şekilde düşünüldü. 3 villada çok üst düzey bilim adamları ağırlanacak ve onların birikimlerinden faydalanılacak. Tedavi merkezi yataklı olmayacak, ayakta kemoterapi teşhis merkezi olacak. Bakteri süzen havalandırmalar, mikrop tutmayan yüzeyleriyle bir uzay üssü gibi ortamlar yaratılıyor.

İŞ DÜNYASINDAN YARDIM BEKLİYORUZ: Büyük ilaç firmalarının, bilim çevrelerinin, işdünyasının desteğini almayı planlıyoruz. Şu ana kadar vakfın kaynaklarıyla yürütülen çalışmanın desteğe ihtiyacı var. İşadamlarının isimlerini tesislerimize vermeyi düşünüyoruz.

BEDAVA HİZMET: Vakfımıza kayıtlı 5 bin hasta bulunuyor. Konukevleri parasız olacak. Ankara dışından gelen ailelere dayalı, döşeli evler verilecek. 7 senedir parasız tedavi hizmeti veren hastanemiz bulunuyor. 5 binin üzerinde aileyi her Kurban Bayramı sırasında vakfa yapılan kurban bağışlarından faydalandırıyoruz. Kömüründen, çamaşır makinesine kadar gönderiliyor. Hastalık teşhis anında 2 bin 500 TL yardım yapılıyor. Türkiye’nin ilk lösemili çocuklar okulunu Ankara Angoraevleri içinde yaptık, yüzde 90’ı bağışlarla.

Umuda uçacağı gün hayatını kaybetti

Balıkesir’İN Susurluk İlçesi’nde yaşayan ve ’akciğer ve kalp yetmezliği’ tanısı konulan 4.5 yaşındaki Fulya Aydoğdu, organ naklinde gerekli olan doku testlerinin alınması için Avusturya’nın Viyana kentine uçmadan bir gece önce uçuş saatini betklediği İstanbul’da rahatsızlandı. Hastaneye kaldırılan Fulya, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. “Kızıma doyamadım” diyen Ersan Aydoğdu, “Fulya’ya doku testi yapıldıktan sonra organ naklini bekleyecektik. Organ bulununca Avusturya hükümeti Türkiye’ye ambulans uçak gönderip bizi alarak hastaneye getirecekti. Ne yazık ki umudumuz sona erdi” dedi.

Vatan
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2009 Pazar 01:43:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?