25
Mayıs
2024
Cumartesi
EĞİTİM

'Çağdaş eğitim'e tırpan

Özel Kurslar Yönetmeliği’ni yenileyen Milli Eğitim Bakanlığı, “kursun bilimsel ve çağdaş bir eğitim ortamında yapılması” ifadesini, “eğitim ortamının gerektiği şekilde sağlanması” olarak değiştirdi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), değiştirdiği Özel Kurslar Yönetmeliği’nden “çağdaş eğitim ortamı”yla ilgili ifadeyi çıkarttı. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan yönetmelikle, 22 Temmuz 2005’te yürürlüğe giren MEB Özel Kurslar Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı. Yönetmeliğin “Kurucu veya kurucu temsilcisinin yetki, görev ve sorumlulukları” başlıklı 8. maddesindeki “Kurucu veya kurucu temsilcisi, kursun bilimsel ve çağdaş bir eğitim ortamında yapılmasını sağlar” ifadesi şöyle değiştirildi:

“Kurucu veya kurucu temsilcisi, kursta eğitim ortamının gerektiği şekilde sağlanması, gerekli maddi imkânların hazırlanması, yeterli personelin istihdamı, araç ve gerecin temini ve kurs binasının yeterli duruma getirilmesi gibi hususlardan birinci derecede sorumludur.”

Kurslarda, MEB tarafından daha önce kabul edilmiş veya kurs yönetimince ilgili mevzuata göre hazırlanan ve Bakanlıkça kabul edilen öğretim programları uygulanacak. Yeni yönetmelikte, “Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan öğretim programları veya Bakanlıkça daha önceden kabul edilmiş ve Tebliğler Dergisi’nde yayımlanmış öğretim programları uygulanır” şeklindeki eski hüküm de kaldırıldı.
Kurslarda, bakanlıkça kabul edilmiş ders kitapları ile eğitim araçları veya öğretmenlerce seçilen diğer eğitim araçlarından yararlanılabilecek. Ayrıca, uluslararası anlaşmalarla kabul edilen ve taraf ülkelerce kullanılması zorunlu öğretim programları ile kitap ve eğitim araçları kullanılacak.

Uygulama sürecek
Yönetmeliğe göre, kurslara, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında okuyan, mezun olan veya ortaöğretim kurumlarından ayrılan öğrencilerle yetişkinler alınacak. Eski yönetmelikte olduğu gibi ilköğretim çağında olduğu halde okula devam etmeyenlerin kursa alınmaması uygulaması devam edecek. Önceki yönetmelikte yer alan “Okul öncesi veya ilköğretim çağındaki engelli çocukların, yaş ve öğrenim durumlarına bakılmaz” şeklindeki fıkra da yenisinde kaldırıldı.
Program sonunda yapılacak bitirme sınavında başarı gösterenler “Kurs Bitirme Belgesi” alacak. Kurslarda seminer, konferans, sergi, defile, gezi gibi etkinlikler düzenlenebilecek.

Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2010 Pazar 14:58:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?