19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

'Cinsel Taciz Yönergesi'

Üniversite öğrencileri, şiddet, cinsel taciz ve cinsiyet ayrımcılığını önlemek için öğretim üyelerinin de desteğini alarak bir "Cinsel Taciz Yönergesi" hazırladı. Ardından, bu konularda çalışmalar yapmak ve etkinlikler düzenlemek için Cinsiyet Kulübü’nü (Cins Kulüp) kurdu. Kulüp, lezbiyen, gay ve biseksüellere karşı yapılan ayrımcılığa ve üniversite içinde olabilecek cinsel taciz olaylarına karşı öğrencileri bilinçlendiriyor.

Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar Programı öğrencileri tarafından kurulan Cins Kulüp, 15 kişilik bir çalışma grubundan oluşuyor. Grup, haftada bir toplantı yaparak, yazılı ve görsel basında çıkan haberleri ele alıyor, üzerinde tartışıyor ve fikir geliştiriyor. Kulübün amacı, kadın-erkek eşitsizliğini ortadan kaldırıp, her türlü tacizi önlemek.

Lezbiyen, gay ve biseksüel kişilerin toplumda ayrımcılığa uğramasını engellemeyi amaçlayan dernek bunun için, STK ve derneklerin desteğiyle organizasyonlar düzenleniyor. Konuşmacı, konusunda uzman bir akademisyen de olabiliyor, transeksüel bir muhtar adayı da. Toplantılara katılanlar arasında daha önce bu tarz projelere destek verenler var. Eşcinselliğe karşı olup (homofobik), "Bunu bize normal bir şeymiş gibi kabul ettiremezsiniz" diyenler de bulunuyor. Farklı görüşleri savunan herkes, demokratik bir ortamda düşüncelerini paylaşıyor. Hiç kimse, kulüp çalışmalarını ya da organizasyonu olumsuz etkileyecek bir davranışta bulunmuyor.

 Kulübün henüz bir web sitesi yok. Facebook’ta, "Cins Kulüb Sabancı" adında, 100’ün üzerinde üyesi olan bir grup oluşturuldu. Üyeler arasında farklı üniversite, dernek ve STK’lardan olanlar da bulunuyor. İsteyenler cins@sabancı.edu.tr adresinden de iletişim kurabiliyor. Kulüp Başkanı Armanç Yıldız, e-posta yoluyla cinsel tercihini itiraf edenlerin de olduğunu söylüyor. "Eşcinselim ve toplumda sıkıntılar yaşıyorum. Bana yardımcı olur musunuz?", "Cinsel kimliğimi açıklarsam, arkadaşlarımı ve ailemi kaybederim" diyenlerden de e-postalar geliyor.

 Kampusta prezarvatif dağıtılıyor

Kulüp etkinlikleri dışında da üniversitede çalışmalar yürütülüyor. Toplumsal Duyarlılık Projeleri dersi kapsamında öğrenciler, yaşlı, hükümlü, engelli ve dezavantajlı gruplarla işbirliği yapıyor. Bunların arasında cinsel sorumluluk ve toplumsal cinsiyet projeleri var. Şiddet, töre cinayetleri, namus kavramı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, gebelik ve korunma yolları ele alınıyor. Kampusa bilgilendirici posterler asılıyor, broşür ve prezarvatif dağıtılıyor. Film gösterimleri yapılıyor ve seminerler düzenleniyor. Kulüple ortaklaşa çalışmalar yapılıyor.

 Toplumda kadının yerini tartışıyoruz

Sevda Baysal (Toplumsal cinsiyet projesi takım süpervizörü): 10 kişilik ekibimizle "Toplumsal cinsiyet nedir?" kavramından yola çıkarak, kadına uygulanan şiddet, töre cinayetleri ve namus kavramı, iş hayatındaki kadın-erkek eşitsizliği konularını ele alıyoruz. Bu sorunları oluşturan eğitim, kültür, coğrafi konum ve gelir seviyesi üzerine tartışıyoruz. Reklam, gazete haberleri, filmler ve TV programlarındaki toplumsal cinsiyet konularını değerlendiriyoruz. Projeler üretiyoruz. Bu projeler arasında film gösterimi, kısa film ve logo tasarımı yarışmaları bulunuyor.

Şeyda İpek Baykal - Hürriyet İK
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2009 Pazar 16:47:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?