23
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

Çocuklarımızı bekleyen büyük tehlike

Bağımsız Eğitimciler Sendikası, farkına varamadığımız korkunç bir gerçeği ortaya çıkardı. Raporda, geleceğin teminatı çocuklarımızın eğitim gördüğü okulların yüzde 77'sinde hijyen kurallarının gözardı edildiği ortaya çıktı.

Türk Eğitim-Sen'in öğrencilerin madde bağımlılığına ilişkin açıkladığı ürkütücü raporun ardından, Bağımsız Eğitimciler Sendikası'nın bugün açıkladığı raporda, 100 devlet okulundan 77'sinde hijyen olmadığı belirtildi.

Raporda, okullarda, özellikle tuvaletlerinde temizlik ve hijyene dikkat edilmediği, öğrencilerin kendilerini bekleyen sağlık risklerinin de farkında olmadıkları ve temizlik kurallarını önemsemedikleri kaydedildi.

Araştırmaya konu olan Ankara'daki devlet okullarından ilköğretim ve ortaöğretim kurumları incelendi. Okulların kantin, tuvalet, spor salonlarıyla sınıflar hijyenliği incelenirken, okulların temizlik açısından sınıfta kaldığının altı çizildi. Genel Başkan Gürkan Avcı, konuyla ilgili olarak, devletin, hızla artan okul ve derslik sayısına rağmen, emekli olan hizmetli sayısı oranında atama yapmadığına vurgu yaptı ve "Bugün, birkaç bin öğrencisi bulunan merkezi okullarda bile, 1 ya da 2 hizmetli istihdam edilmektedir. Kenar mahalle okullarının birçoğun da ise hiç hizmetli bulunmamaktadır. Bu nedenle okul idarecileri, temizlikçi ve temizlik malzemeleri için öğrencilerden para toplamak mecburiyetinde kalmaktadır. Okullarımız Hepatit ve Paraziter hastalıkların adeta yuvası durumuna gelmiştir" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okulların temizliği için biran önce tedbir alması gerektiğini belirten Avcı, "Çocuklarımıza sağlıklı bir eğitim ortamı sunmak zorundayız. Yaklaşan kış mevsimiyle birlikte nezle, grip gibi bazı hastalıklar da çocuklarımızın arasında hızla yayılabilir" diyerek, yaşanacak olan sağlık sorunlarına dikkat çekti. Avcı'nın raporda Milli Eğitim Bakanlığı'nın alması gerektiği öneriler de yer alıyor. Raporda yer öneriler şöyle:

"Her okulda en az bir hizmetli görevlendirilmeli ve her 100 öğrenci başına bir hizmetlini istihdam edilmelidir. Eğitim hizmetlerinin halka sunumunda adeta eğitimin gizli kahramanları olan hizmetlilerin ücretleri iyileştirilmeli ve sene başında öğretmenlere verilen eğitim-öğretim ödeneğinden hizmetlilerde faydalandırılmalıdır. Okullardaki her bir tuvaletin ve bölümün temizliğinden bir kişi sorumlu olmalıdır. En az iki teneffüs sonrasında tuvaletler, lavabolar, yerler ve kapı kolu, musluk, temizleme fırçası, maşrapa, ayna gibi tüm aksesuarlar dezenfektan içeren temizlik maddeleriyle özenle temizlemelidir. Bu temizlik teneffüsten hemen önce başka bir sorumlu kişi tarafından kontrol edilmelidir. Tuvaletlerde bozulan muslukları hemen onarılmalıdır. Tuvalet kağıdı bulundurulmalıdır. Lavabolarda sıvı sabun bulunması öğrencilerimizin sağlığı açısından çok önemlidir. Öğrencilerimizin tuvaletlerdeki çeşmelerden su içmeleri önlenmelidir. Bu amaçla öğrencilerimiz için tuvaletlerin dışında bir alanda temiz su içmeleri için çeşme temin edilmelidir. Öğrencilerimizin tuvalet sonrasında ve yemek öncesinde el yıkama alışkanlığı kazanmaları, aile içi eğitimle sıkı sıkıya alakalı olduğundan aileler bu hususla ilgili bilgilendirilmelidir. Tuvaletlerde sigara içilmesinin önüne geçilmeli."

.
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2005 Cuma 14:12:14
Güncelleme :18 Kasım 2005 Cuma 15:40:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?