20
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

Darbe övgüsüne bakan vetosu

İlköğretim 8'inci sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kitabında üç askeri darbenin anlatılma tarzının "övgü" niteliği taşıdığı tartışmaları üzerine Milli Eğitim Bakanlığı kitabı darbeleri tartışmaya neden olmayacak şekilde yeniden yazmaya karar verdi. Öcalan'ın yakalanması ve 28 Şubat'ın olup olmayacağına ise inceleme sonrası karar verilecek. Öğrencilere dağıtılmak üzere 1 milyon 294 bin adet basılan yeni İnkılap Tarihi kitabında 1960 ve 1980 darbeleri ile 1971 muhtırasının ülkedeki siyasi çatışmalara son vermek için yapıldığı anlatıldı. Kitabın müfredatını hazırlayan komisyonun başkanı Prof. Dr. Mustafa Safran, son dönem siyasi-sosyal olaylarının kitapta olmasını istediklerini, ancak tek yönlü ve yargı içeren bir anlatımın kendisini de şaşırttığını belirtti. Safran, "Öğrencilerin yakın tarihteki olayları tarafsız olarak öğrenmesini ve bunları tartışmasını, yargıdan uzak olmasını hedefledik. Ancak kitapta yargıyı koyarak, hükmü vererek yapmışlar. Askeri müdahaleleri anlatırken gereklilik demek doğru değil" diye konuştu.

KİTAP İNCELEMEYE ALINDI

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan, "Yakın tarihi yazmanın zor ve çok riskli olduğunu gördük. Önümüzdeki baskılarda böyle yer almayacak" dedi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de darbelerin insanlık utancı olduğunu belirterek, yeni eğitim yılında böyle bir kitap olmayacak" dedi. Öğretmen Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi kitabın darbeci mantığa hak veren ve milletin seçtiği siyasetçileri kötüleyen bir üslupla yazıldığını ileri sürerek kitabın hemen toplatılmasını istedi.

Darbeler nasıl yer aldı

1961 Darbesi: Artan ekonomik ve siyasi sıkıntılar 27 Mayıs 1960'da askeri müdahaleye yol açtı.
1971 Muhtırası: Politikacıların çözüm getiremeyen çekişmeleri, toplumsal gerginliği artırdı, şiddet eylemleri yayıldı. Bunlar TSK'nın 1971 yılında ülkedeki siyasi çatışma ortamına son vermek için hükümete muhtıra vermesine neden oldu.
1980 Darbesi: Terör ve şiddet olayları arttı. 1980 yılının 12 Eylül'üne gelindiğinde TSK geçici bir süre yönetime el koydu.
28 Şubat: Laiklik karşıtı söylem ve eylemlerin artması üzerine MGK 28 Şubat 1997'de hükümeti uyardı.

Sabah
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 16:48:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?