15
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Din dersi için formül bulundu

Zorunlu din dersinin kaldırılması önerisi AKP içinde tartışma yaratınca mevcut dersin ikiye bölünmesi gündeme geldi.

Büyük ölçüde benimsenen ve anayasa değişikliği de gerektirmeyen yeni formüle göre, 2 saatlik dersin bir saati zorunlu olacak. Bu derste dinsel inanışların tümü hakkında genel kültür düzeyinde bilgi verilecek. Dersin ikinci saati ise seçmeli ve din eğitimi şeklinde olacak. İsteyenin gireceği bu derste İslam dini hakkında geniş bilgi verilecek, nasıl namaz kılınacağı gibi uygulamaya da yer verilecek.

NE DİYORLAR?
Zorunlu din dersinin kaldırılmasına tepki gösteren ilahiyatçıların sıcak baktığı formüle eğitimciler ve Alevi örgütleri karşı çıkıyor. Zorunlu din dersi ile ilgili yeni formüle yaklaşımlar şöyle:

* Eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç: Anayasada din öğretimi zorunlu, din eğitimi isteğe bağlı deniliyor. Bu formülle anayasayı uygulamış olacağız.

* Eğitim Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer: Zorunlu din dersi tamamen kaldırılmalı. Genel kültür düzeyinde din konuları sosyoloji dersinde verebilir.

* Pir Sultan Derneği Genel Başkanı Kazım Genç: Zorunlu din dersinin anayasada düzenlenmesinden vazgeçilmeli. Devlet din eğitiminden elini çekmeli. İsteğe bağlı din eğitimi yapacaksınız. Zorunlu din dersinden tamamen vazgeçilmeli.

* Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz: Önerilen formül çok doğru. Kişi dini kendi öz iradesiyle seçer. Zorunlu din kültürü dersi bunu sağlar. İsteğe bağlı din eğitimi dersi ile de çocuk istediği din hakkında uygulamayı öğrenir.

* CHP Milletvekili Engin Altay: Bütün öğrencilerimize Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi vermeliyiz. İnsan dinler tarihini bilmeli. Normal ders gibi algılanıp dört büyük din, kitapları, gelişim süreçleri, ibadet şekilleri, diğer inanış biçimleri öğretilmeli. Din kültürü dersinin sosyal bilgiler dersinden farkı yoktur. Ama din eğitimi olamaz. Dini eğitim veren kurumlar var. Fen lisesinde anlamı var mı?

sabah
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2007 Pazartesi 02:40:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ayşegül altın IP: 85.101.195.xxx Tarih : 2.10.2007 18:56:14

Bence din dersi verilmeli.Tabiki herkes dinini kendisi seçer fakat din dersinde dört dinin de hakkında bilgi verildiğine göre bence hiçbir sakınca yoktur.Çünkü herkesin dini hakkında bilgi veriliyo DİN DERSİ ZORUNLU BİR DERS OLMALDIR LÜTFEN BUNE BİR EL ATIN!!!!