24
Mayıs
2024
Cuma
EĞİTİM

Din dersi ihtilafı yok

Devlet Bakanı Faruk Çelik, din dersi konusunda hükümetle Aleviler arasında ihtilaf olmadığını söyledi.

Bursa'da, Panayır Mahallesi'nde bulunan cemevini ziyaretinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Çelik, cemevi ziyaretinin zorunlu din derslerinin kaldırılmasıyla ilgili olmadığını söyleyerek, ''Alevi çalıştayları ayrı bir olay. Bizim Alevi kesimlerle sürekli irtibatımız var. Buraya gelişimizin özel bir sebebi yok. Biz Alevi vatandaşlarımızla sürekli iç içeyiz'' dedi.

Medyanın vatandaşa eksik bilgi verdiğini ileri süren Çelik, Türkiye'de din eğitimi olmadığını, din öğretimi olduğunu söyledi. Çelik, ''Türkiye'de din kültürü ve ahlak bilgisi öğretimi var. Türkiye'de var olan bütün renkleri, bütün tonları yansıtan bir kültür dersi olarak, öğretim amaçlı din dersi var. Bu ders eğitim amaçlı değil. Din derslerinin öğretim olarak verilmesi konusunda bir ihtilaf yok. Din öğretimi, Caferisini de Sünnisini de Hristiyanını da Yahudisini de kapsamalı. Herkesin kendini içinde bulduğu bir din dersi olmalı. Herkesin kendini içinde bulduğu din kültürü dersi verilirse, güzel olan budur'' diye konuştu.

Din eğitimi konusunda Alevi vatandaşların hassasiyetini anladıklarını kaydeden Çelik, din öğretiminin mecburi, din eğitiminin ise isteğe bağlı olması gerektiğini vurguladı. Kim çocuğuna hangi dini öğretmek istiyorsa devletin çatısı altında öğretmesi gerektiğini savunan Devlet Bakanı Çelik, ''Dolayısıyla bu işin bir eğitim boyutu var, bir öğretim boyutu var. Öğretim olarak verildiği sürece bu konuda bir ihtilaf yok. Bu durumdan Alevilerin şikayeti vardı, bu sıkıntıyı gidermek için çalışma yapıyoruz. Şimdi oturup konuşacağız, kim çocuğuna hangi dinin eğitimini vermek istiyorsa versin. Bu özgürlüğü dünya sağlamış, bizim de sağlamamız gerekiyor'' şeklinde konuştu.

Panayır Anadolu Kültür Dayanışma Derneği ve Cemevi Başkanı Osman Bozkurt, Aleviler olarak mecburi din dersine karşı olduklarını ifade ederek, ''Bizim isteğimiz din derslerinin seçmeli olması. Alevi çocukları dahil isteyen herkes din derslerine girsin, istemeyen girmesin'' dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2010 Perşembe 21:45:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 88.241.151.xxx Tarih : 30.10.2010 01:24:21

 bakan bey yerden göğe kadar haklı haklı ama bakalım o din kültürü öğretimini veren öğretmen müfredata uyuyor mu hala daha din dersi öğretmenleri müfredat dışından sure ve ayetleri ezberleterek  sınıfta uygulamalı namaz öğretmeye  çalışıyor