19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Doğru lise nasıl seçilir?

Seçeceğiniz lise üniversitenizdir

Zorlu bir dönem sonunda SBS'de başarıyı yakaladınız. Bu süreçte doğru tercih yaparak başarınızı taçlandırın

Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçları açıklandı.. SBS'de bu yıl ilk defa yerleştirme yapılacak. Öğrenciler dün başlayan tercih yapma işlemlerini 17 Temmuz'da sona erecek.  İyi bir tercihin sınav başarısı kadar önem taşıdığı biliniyor. Uzmanlar ortaöğretimde seçimi yapılan bir okulun üniversite kadar önemli olduğunu belirtiyorlar.

ADIM ADIM SBS TERCİHİ
Tercih işlemleri ilköğretim 8. sınıfta öğretim gören öğrencileri kapsıyor. Tercihler veliler tarafından 17 Temmuz'a kadar http://www.meb.gov.tr, http://oges.gov.tr veya http://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde yayınlanan tercih listelerindeki okulların tercih kodlarına göre bireysel olarak yapılacak. Sınavla öğrenci alan okullara OYP'si (Ortaöğretim Yerleştirme Puanı) 196 ve yukarı puan alan öğrencilerin velisi bireysel ya da okul müdürlükleri aracılığı ile tercih yapabilecek. Tercihlerin elektronik ortamda hatasız, tercih ve yerleştirme e-kılavuzuna uygun olarak doldurulması gerekiyor. Tercih listesinden öğrenci velisi, onaylamadan ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacak. Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik olarak onaylanacak. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme elektronik onaylamadan önce yapılacak. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak, aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacak. Elektronik ortamda onaylanan "Tercih Başvuru Bilgileri Formu"nun çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzaladıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı veliye verilecek. Tercih yaparken veliler önce bir ön liste hazırlamalı, okullara karar vermeden önce okulun yeri, eğitim-öğretim durumu, kadrosu, eve yakınlık uzaklık durumu, öğretim dili, okulun türü gibi konularda yeterli bilgiler edinerek karar verilmeli. Veliler karar vermeden önce okulun yeri mutlaka görülmeli ve öğrencinin görüşü mutlaka alınmalı. Tercih işlemlerinde öğrencilerin okulun aradığı genel ve özel şartları taşıyor olması gerekmekte. (Özellikle meslek liselerini tercih edecek adaylar koşullarını mutlaka okumalı) Öğrenciler bir defa olmak kaydıyla 12 tercihte bulunacaktır. 2. yerleştirme ve daha sonraki yerleştirme işlemlerinde de aynı tercihler geçerli olacak.

SBS TERCİHLERİNDE ÖĞRETMENLERİN YAPMASI GEREKENLER;
1. Tüm öğretmenler tercih kılavuzunu internetten indirip detaylı okumalı.
2. Öğretmenler ekte gönderilecek şablonu kendi il ve ilçelerine uyarlayarak hazırlamalı.
3. Kendi il ve ilçelerindeki okulların üniversiteye yerleştirme oranı, hakkında detaylı bilgiye sahip olmalı.
4. Tercih işlemi için gelen veli ve öğrencilere tercih dosyası hazırlamalı.
5. Tercihlerde kesinlik ifade eden cümlelere yer verilmemeli, öğrenciyi aşağılayıcı ya da zorlayıcı iletişimden kaçınılmalı.
6. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapacağı güncellemeleri gün gün takip etmeli, olası değişiklikler öğrencilerle paylaşılmalı.
7. Önceki yıllarda OKS puanlarıyla öğrenci alan okullara bu yıl OYP ile öğrenci alınacak. Yeni sistemde MF ve TM olarak iki puan türüne ayrılmaması ve puan hesaplama kriterinin farklı olmasından dolayı tercihler puana bağlı olarak değil, il ya da genel sıralama dikkate alınarak yapılmalı.
8. Tercih işlem basamakları ve takvimi panolara asılarak öğrenci ve veli bilgilendirilmeli.
9. Sonuçlar açıklandıktan sonra (24 Temmuz) her şube kendi öğrencilerinin sınav sonuçlarını internetten indirmeli ve arşiv amaçlı dosyalamalı.

Tercih uzmanlık gerektirir

YAŞAR ÖZAY 14.07.2009
Bahçeşehir Kolejleri Rehberlik Biriminden sorumlu Genel Koordinatör Yardımcısı Psikolog DEMET KÖKLÜ

Değerli Veliler,
Öğrenciler için zorlu geçen sınav maratonunun ardından sizlerin maratonu başlıyor. Bu süreci en etkili şekilde geçirmek için eğitimcilerin desteğini mutlaka almalısınız. Oldukça karmaşık ve her sınav döneminde değiştirilen ayrıntıları ile tercih ve yerleştirme süreçleri uzmanlık gerektiriyor. Sınav sonuçları posta ile adreslere gönderilmeyecektir. Sonuç belgenizi okul yönetiminden onaylı bir şekilde almayı unutmayınız. Okullarda ve dershanelerde rehberlik servislerinde sizlere gereken bilgilendirme ve tercihlerinizde gereken yönlendirmeler yapılacaktır. İlk tercih takvimi için 5 günlük bir süreniz bulunmaktadır. Sorularınızı detaylı bir şekilde sorup 12 tercihi sağlıklı bir şekilde yapabilmeniz için randevu almanız da önemlidir. Bu 12 tercih sonraki tercih işlemlerinde de kullanılacaktır. Ancak Özel Fen liseleri, özel meslek liseleri, Anadolu Lisesi Programı uygulayan ve sınavla öğrenci alan Özel Okullar, Özel Anadolu Meslek Liseleri 2. Yerleştirmeye ve tercihinde yükseltmeye dahil olmayacaktır. 2. yerleştirme ve veya tercihinde yükseltme talebinde bulunan öğrencilerin tercih listesinde bu okullar varsa çıkarılacaktır. Tercihleri yaparken sonuç belgesinde yer alan başarı sırası ve yüzdelik dilim değerlendirilmelidir. Tercih edilecek okulların puanları arasında biraz puan farkının olmasına özen gösterilmelidir. Sıralama sınavı olması nedeni ile her yıl okulların taban puan ve yüzdelik dilimlerinde değişkenlikler olabilmektedir. Bu nedenle 12 tercihin dağılımında üç ayrı puan grubundaki okullara yer verilmelidir. Üst sıralarda adayın puanı ve/veya yüzdelik diliminden daha yüksekte yer alan okullar yer alabilir. Eşdeğerde olan okullara yer verdikten sonra listenin sonunda MUTLAKA adayın puanı ve/veya yüzdelik diliminden daha düşük olan okullara yer verilmelidir. Ancak adaylar 12 tane tercihi yapmak zorunda değiller. Aileler, http://tercih.tv adresinden yararlanarak çocukları için en uygun olacak okul alternatiflerini bulabilirler.
Başarılar dileriz.

 

Yaşar Özay-Sabah
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2009 Salı 13:13:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?