22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Dört öğrencili okul

Samsun'da, Türkiye'de eğitim alanında bir ilk yaşanarak, tek sınıflı 4 öğrencisi bulunan ilköğretim okuluna 1 öğretmen ve 11 öğretmen adayı eğitim veriyor. 

Güzeldere Mahallesi'nde eğitim-öğretim veren İstasyon İlköğretim Okulu, öğrenci ve öğretmen sayısıyla dikkat çekiyor. Eski adı Güzeldere köyü olan ve Büyükşehir Belediyesi'nin sınırlarının genişletilmesinin ardından mahalle statüsü alan 700 nüfuslu Güzeldere Mahallesi'nde bulunan okul, mahalle sakinlerinin anlatımıyla Türkiye'de bir ilke imza attı. 5. sınıfa kadar eğitim veren okul, 2006-2007 eğitim öğretim yılına 12 öğrenciyle başladı. 4 öğrenci şehir merkezine kaydını aldırdı, 2 öğrenci ise okulu bıraktı. Mahallenin tek okulunda kardeş olan birinci sınıf öğrencisi Yasemin (7) Yıldız ve kardeşi ikinci sınıf öğrencisi Ümit Yıldız (8), dördüncü sınıf öğrencisi Funda Cebeci (10) ve kardeşi birinci sınıf öğrencisi Emre Cebeci (7) eğitim-öğretim görüyor. 

Aynı sınıfta çok sayıda öğretmeniyle birlikte ders gören kardeş öğrenciler, hem aynı sınıfta okuyor hem de arkadaşlık yapıyor. 5 yıldır okulda bir öğretmen görev yaparken, ayrıca öğretmen adayı olan 11 stajyer, okulda 4 öğrenciye eğitim vermeleri ve mesleklerini öğrenmeleri için gönderildi. 11 stajyer öğretmen de 4 öğrenci olduğu için dönüşümlü sabahçı ve öğlenci olmak üzere okulda görev yapıyor. Öğrenciden çok öğretmenin öğrencilere eğitim vermesi ise ilginç bir tablo oluşturdu. Maddi durumları olmadığı için başka okula gidemeyen öğrenci kardeşler, beraber ders yapıyor, beraber oynuyor ve beraber geziyorlar. Ayrıca okul bahçesi içinde 12 öğrencisi bulunan anaokulu da hizmet veriyor. 

Arkadaşları olmadığı için yakınan öğrenci kardeşler, genel olarak hallerinden memnun olduklarını dile getirdi. Okulda görevli öğretmen ve öğretmen adayları konuyla ilgili herhangi bir yorum yapmadı. Mahalle sakinlerinden Kebire Kır (55), öğrencilerin maddi durumu iyi olmadığı için 1 öğretmeni 11 öğretmen adayı olan okula gittiğini belirterek, öğrencilerin iyi eğitim alamadıklarını, okullarında eğitim sorunu bulunduğunu ve uygulamanın Türkiye'de bir ilk olduğu iddia etti. Bahar Düzgün de mahallelerinde yıllardır çözülemeyen eğitim sorunun neticesinin 4 öğrenci kaldığını, 35 YTL olan servis parasını öğrenci velilerinin verememesinden dolayı öğrencilerin bu okula gitmek zorunda kaldığını dile getirdi. Tuğba Düzgün (19) ise kendisinin de aynı okuldan mezun olduğunu, kendi dönemlerinde böyle bir sorunun olmadığını ama 1 öğretmen, 11 stajyer öğretmenin görev almasının şaşkınlık oluşturduğunu kaydetti. 

İl Milli Eğitim Müdür Vekili İsmail Yavuz ise konuyla ilgili olarak, "Eğitim sezonu başında bu okulda 14 öğrenci vardı. Daha sonra nakil yapılınca sayı 6'ya düştü. Öğrenci sayısı 10'un altına düşmediği zaman okulu kapatamıyoruz. Hemen okuldan yazı istedim, konuyla ilgili müfettiş görevlendirdik. Müfettişin raporu doğrultusunda ya okulu kapatacağız, ya da öğrencilerin eğitimlerinin bölünmemesi için yıl sonuna kadar devam ettireceğiz" şeklinde açıklama yaptı. 

İsmail Yavuz, stajyer öğretmenlerle ilgili de, "Bu öğretmen adayları hem ders vermeye hem de ders dinlemeye geliyor. Bu, üniversiteyle yapılan görüşmeler sonucu belirleniyor. Bu konuyu da değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.
iha
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2007 Salı 16:16:09
Güncelleme :10 Nisan 2007 Salı 16:24:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?