15
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Eğitimcilerin toplantısında kavga

İlksan Genel Kurulu’nda protestonun ardından arbede yaşandı. Öğretmen olan delegeler birbirlerine küfür ederken, bazı delegelerin aralarında itiştikleri görüldü. 

Gergin başlayan İlksan’ın “5. Dönem 2. Olağanüstü Temsilciler (Genel) Kurul Toplantısı’nda, gerginlikler son bulmuyor. Genel Kurul’da “İlksan’ın fesh edilmesiöne ilişkin verilen önergenin oylamasıyla başlayan ve arbedeye dönüşen bir süreç yaşandı. 62 kabul oya karşın 95 oyla reddedilen önergenin ardından söz isteyen Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yurt, iki yıldır bu görevde olduklarını ve “dik durduk"larını belirtti. Eğitim-Sen’lilerin salonu terk etmesini eleştiren Yurt, “Bunu bir genel başkana yakıştıramadım. Kendini arkadaşlarını dışarı çıkardı" dedi. Bunun üzerine bir delege Yurt’a “Kes sesini" diye bağırdı. Başka bir delegenin de tepki gösteren Eğitim-Sen’li delegeye “Konuşma lan otur" karşılığını verdi. 

Karşılıklı sataşmaların sona ermesinin ardından Mehmet Yurt konuşmasına devam etti. Yurt, 600 milyon YTL’nin verilmesi durumunda İlksan’ın kapatılabileceğini belirtirken, İlksan’ın üzerinden oyunlar oynandığını söyledi. Mehmet Yurt’un konuşmasını bitirmesinin ardından Eğitim Sen’li üyelerin dışarı çıkarılmasının kınanması ve bunun divan tutanaklarına geçirilmesi için başkanlığa bir önerge verildi. Önerge 105 oyla kabul edilirken, oylamanın sonucu Eğitim Sen’lilerin tepkisini çekti. “İlksan’da soyguna son" diye bağırıp ayağa kalkan Eğitim Sen’li delegeler, bu kez faaliyet raporunu okumak için kürsüde bekleyen Mehmet Yurt’a sözlü sataşmalarda bulundu. Ankara delegesi Lütfi Gölpınar’ın “Genel başkanımıza hakaret edildi" diyerek kürsüye yürüdü. Bunun üzerine Türk Eğitim-Sen’li delegeler de kürsüye yürüdü ve Gölpınar’ı karga tulumba kürsüden indirdiler. Olaylara yatıştırmaya çalışan Divan Başkanı Yılmaz Kavak, gerginlik nedeniyle güvenlik güçlerini salona çağırdı. Güvenlik güçleri delegeleri yerlerine oturtmasının ardından genel kurul çalışmalarına devam edildi.

SKANDAL GENEL KURUL

İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Sandığı (İlksan) Temsilciler Genel Kurul Toplantısı’na katılan Eğitim-Sen’li delegeler, İlksan’ın son olarak Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na verilen Sincan’daki arazisinde 6 trilyon lira zarara uğratıldığı iddia ederek toplantıya terk etti. Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, bir an önce hak kayıplarına neden olunmadan tasfiye edilmesini önerdiği İlksan’da doğan zararlarda Milli Eğitim Bakanlığı’nın da ortak olduğunu ifade etti. 

İlksan’ın iki gün sürecek olan “5. Dönem 2. Olağanüstü Temsilciler (Genel) Kurul Toplantısıö Ankara Başkent Öğretmenevi’nde başladı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in katılmadığı dikkat çeken genel kurula, 216 genel kurul delegesinden 198’i katıldı. Genel kurulda ilk olarak Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Recep Işık’ın tarafından divan başkanlığı seçimleri yaptırıldı. Türk Eğitim-Sen’li delegeler tarafından verilen ve bir başkan ile 3 katip üyelik için isimlerin yer aldığı önerge 80 ret karşın 118 oyla kabul edildi. Yılmaz Kavak başkanlığında oluşturulan divan, genel kurul gündemini ilişkin bilgi verirken, bireysel ya sendikaları adına söz hakkı istemlerinin yazılı olarak iletilmesini istedi. Verilen yazılı önergelerden birinde, sandığın son olarak Sincan’daki arazisi nedeniyle zarara uğratıldığı ve tasfiye edilmesi istendi.

DİNÇER: İLKSAN BİR ÖNCE TASFİYE EDİLMELİ

Önergeler kapsamında söz hakkı alan Eğitim Sen-Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, İlksan’ın kamuoyunun gözünde kötü bir imaja sahip olduğunu, özellikle siyasi partilerin ve bazı örgütlerin Kurum’u arpalık haline dönüştürdüğünü söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 7 kişilik İlksan Yönetim Kurulu’nda 4 bürokratla temsil edildiğini, bunun da Kurum üzerindeki etkisinin göstergesi olduğunu işaret eden Dinçer, çözümün tasfiyede olduğunu söyledi. Dinçer, “İlksan hiç kimse hak kaybına uğratılmaksızın tasfiye edilmeli. Ondan sonra istekliliğe bağlı olarak yeni bir yapı oluşturulabilirö dedi. İlksan’ın Sincan’daki arazisinin veriliş şeklinin, Kahramanmaraş AKP Milletvekili Mehmet Yılmazcan’ın Kurum’dan yargı yoluyla talep ettiği 20 trilyonluk avukatlık ücretine ilişkin üyelere hiçbir açıklama yapılmamasına dikkat çekti.

TÜRK EĞİTİM-SEN: KAPATILSIN KURU BİR SÖZDÜR

Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri İsmail Koncuk ise da yaptığı konuşmada, İlksan’ın kapatılabileceğini ancak bunun hak kayıplarına yol açılmaması için özellikle hükümet tarafından teminat altına alınması gerektiğini söyledi. Koncuk, “Kapatılsın demek kuru bir sözdür. 400 trilyonluk bir açık ortaya çıkıyor. Hükümet bu açığı biz kapatırız demese kapatılsınö diye konuştu.

EĞİTİM-SEN SALONU TERK ETTİ

Sendika temsilcilerin konuşmasının ardından Genel Kurul’da 80’i aşkın delegeyle temsil edilen Eğitim-Sen’liler, salonu terk etti. Kısa süreli karşılıklı söz atışmalarının yaşandığı salonu terk eden delegeler, Başkent Öğretmenevi’nin önünde basın açıklaması yaptı. “İlksan’da 2. Skandalö olarak basına yansıyan Kurum’un Sincan’daki arazisine ilişkin haberleri çoğaltarak dağıtan üyeler, “İlksan’da soyguna sonö ve “Bakanlık elini İlksan’dan çekö sloganları attı.

“İLKSAN 6 TRİLYON ZARARA UĞRATILDI"

Salonu terk eden delegeler adına Eğitim Sen-Genel Başkanı Alaaddin Dinçer yazılı açıklamayı okudu. Dinçer, ilkokul öğretmenlerinin maaşlarından kesilen yüzde 2 zorunlu ödentileri ile birikimleri oluşturulan İlksan’ın yıllardır anti demokratik anastatüsü nedeni ile üyelerinin her türlü denetimine kapalı tutulduğunu kaydetti. “Kapalı ilişkilerin ve anti demokratik işleyişin hakim olduğu tüm kurumlara bulaşan sorunlar uzun dönemden bu yana İlksan’da da yaşanmaktadırö diyen Dinçer, son olarak İlksan’ın Sincan’daki arazisinde Kurum’un zarara uğratıldığını kaydetti. Mahkeme ve ekspertiz raporlarında değeri 10 trilyonun üzerinde olan arazinin Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na 6 trilyon düşük değerle verildiğine dikkat çeken Dinçer, “Sincan’daki 11 trilyon değerindeki bir arsanın İlksan tarafından 5 trilyona TOKİ’ye devredildiği ortaya çıkmıştır. Soruyoruz: Bu durumda İlksan üyeleri açıkça zarara uğratılmamış mıdır? diye konuştu.

Anka
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2007 Cumartesi 18:06:02
Güncelleme :27 Ocak 2007 Cumartesi 18:28:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Süleyman KARAEL IP: 88.233.191.xxx Tarih : 27.01.2007 19:45:43
Değerli Eğitimcilerimiz İlksan Genel Kurulu'nda Kavga edip, sarfettikleri kelimelerle bizlere kötü örnek olacaklarına Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'ne bağlı Irak Sınırındaki Çatalca Köyü Güvenli Mezrası İlköğretim Okulu'nda gönüllü olarak öğretmenlik yapan ve zor şartlar altında büyük fedakarlıklar gösteren iki değerli şahsiyet, iki şerefli insan Melike ÇALLI ve Fatma DEMİR öğretmenlerimizi kendilerine örnek alsalar daha iyi olur sanırım.