16
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

Eğitimde 40 bin öğretmene iş

Bu yıl atama yapacakları öğretmen kadrosunun 40 bine ulaşacağını ve şubat ayında 10 bin kadrolu öğretmen ataması yapacaklarını belirten Milli Eğitim Bakanı Çelik, branşlara göre dağılımın henüz netlik kazanmadığını söyledi

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, tüm kamuda, bu yıl kullanımı serbest bırakılan kadro sayısının 23 bin olduğunu ve bu 23 bin kadronun aslan payının kendilerine verilmesini ümit ettiklerini belirtti. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'den 15 bin kadro talep ettiklerini ifade eden Çelik, emeklilerden boşalan kadro ile ilgili yanlış yorumlar yapıldığını, 2006'da emekli olan öğretmen sayısının yüzde 50'sini herhangi bir yerden izin almadan doğrudan atama yapma şansına sahip olduklarını söyledi. Atanacak öğretmenlerin branşlara göre dağılımının henüz netleşmediğini belirten Çelik, şunları söyledi: ''Diyelim ki 2006'da 20 bin öğretmen emekli olduysa, 10 bin kişi doğrudan atayabiliriz. Bir de bu yıl yine 17 bin belki 20 bin sözleşmeli öğretmen talep edeceğiz. Ayrıca, 23 bin kadrodan payımıza düşeni kullanacağız. Bunların hapsini topladığınız zaman 40 bin rakamına ulaşacağız.

Genelde atamaların yarısını şubatta yarısını ağustosta yapıyoruz. Ama bu şubat ayında kadrolu 10 bin öğretmen ataması yapacağız. Eş zamanlı olarak veya ardından bir miktar sözleşmeli öğretmen ataması yapacağız. Ama, hangi branştan kaç kişi atanacağı henüz kesin değil. Genellikle, her zaman çok ihtiyaç hissettiğimiz branşlarda İngilizce, bilgisayar, Türkçe, matematik ve sınıf öğretmenliği gibi branşlar başta geliyor. Resim, müzik, beden eğitimi ve diğer branşlardan ne kadar ihtiyaç varsa bunları da sahip olduğumuz kadro ve ihtiyacı göz önünde bulundurarak bir orantı yapacağız.'' Sözleşmeli öğretmenler ile ilgili çeşitli spekülasyonlar yapıldığına dikkati çeken Çelik, sözleşmelilik gibi bir statü tahsis etmemiş olsalardı, 20 bin gencin boşta kalacağını ifade etti.

SÖZLEŞMELİ İLE FARK YOK

Sözleşmeli statüsündeki öğretmenlerin KPSS'ye girmiş ve belli puanlar almış insanlar olduğuna işaret eden Çelik, şu andaki sözleşmeli öğretmenlerin, puanları yettiği takdirde şubattaki atamalarda kadroya geçebileceklerini bildirdi. Özlük hakları itibariyle sözleşmeli öğretmenlerin statüsünü Devlet Memurları Kanunu'nun 4c maddesinden 4b'ye geçirdiklerini hatırlatan Çelik, şöyle devam etti: ''Sözleşmeli öğretmenlerler SSK'lıdır, kadrolu öğretmenler Emekli Sandığı’na tabidir. Aradaki fark budur. Aldıkları ders ücreti ve maaş tamamen aynıdır. Bu açıdan, birileri bunu istismar etmeye çalışıyor."


aa
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2007 Pazartesi 11:22:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?