26
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Eğitimdeki zayıflık rekabete yansıdı

Eğitimdeki zayıflık Türkiye'nin rekabet gücünü baltalıyor


Türkiye, dünya altyapı verimliliğinde 3 basamak geriledi. TÜSİAD'ın 'gerilemedeki en önemli faktör eğitimdeki olumsuz tablo' açıklaması, Türkân Saylan'ın mücadelesinin haklılığını teyit etti.

Dünya Rekabet Gücü Yıllığı sonuçlarında Türkiye, genel sıralamada bir basamak ilerlerken ekonomik performansta bir, kamu verimliliğinde dört, altyapı verimliliğinde üç basamak geriledi. Türkiye, özel sektör verimliliğinde ise altı basamak yükseldi. Orta ve yükseköğrenimdeki performans düşüklüğün altyapı verimliliğindeki düşüşün ana faktörü olarak ortaya çıkması, ömrünü özellikle kız çocuklarının eğitimine adayan Türkan Saylan'ın Türkiye için yaptığı çalışmaların önemini de ortaya koydu.

Uluslararası Kalkınma Yönetimi Enstitüsü'nün (IMD) ülke ortağı olan TÜSİAD'ın, Dünya Rekabet Gücü Yıllığı ile ilgili açıklamasında, konumunu bir basamak ilerleten Türkiye'nin 53.39 puanla 47'nci sırada olduğu belirtildi. Açıklamaya göre listeye yeni giren Katar ve Kazakistan dışında, puanlarını artıran Endonezya ve Meksika, son bir yıl içinde Türkiye'nin önüne geçerek 42. ve 46. sıralara yükseldi.
Genel sıralamada bir basamak ilerleyen Türkiye, alt başlıklardan ekonomik performansta 54'üncü, kamu verimliliğinde 48'inci, altyapı verimliliğinde 45'inci sıraya düştü. Özel sektör verimliliğinde son bir yılda altı basamak ilerleyen Türkiye 31. sıraya yükseldi.

Eğitim performansı düşük
Altyapı verimliliğinde sıralamayı en olumsuz etkileyen faktörün eğitim olduğuna dikkat çeken TÜSİAD, "Eğitim sıralamasında 57 ülke arasında 52. olan Türkiye, teknoloji ve bilimsel altyapı kalemlerinde de alt sıralarda yer almakta. İhracatta yüksek teknolojik ürünlerin oranı ile ortaöğrenim ve üniversite performansının düşüklüğü en önemli altyapı sorunları olarak görülmektedir. Sağlık sorunlarının şirketleri etkilememesi ve kalifiye mühendislerin mevcudiyeti ise altyapı verimliliğini olumlu etkilemektedir" değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomik verimliliği olumsuz etkileyen en önemli faktörlerin işgücü piyasası ve fiyatlardaki gelişmeler olduğu aktarılan açıklamada, Türkiye'nin 22. sırada yer aldığı yabancı yatırımın ise ekonomik verimliliği en olumlu etkileyen faktör olduğu ifade edildi.

Özel sektör dopingi
Özel sektör verimliliğindeki yükselme ise Türkiye'nin yüzünü güldürdü. Şirket yönetimi ve iş etiğinde değerler ve yaklaşımlar konusunda ortanın üstünde yer alan Türkiye'de, özel sektörün rekabetini kısıtlayan en önemli faktör olarak kadınların işgücüne katılım oranının düşüklüğü öne çıktı. Kriz sürecinde başarılı bir performans sergileyen bankacılık sistemi de özel sektörün verimliliğine olumlu katkıda bulundu.
Dünya Rekabet Yıllığı, ülkelerin rekabet gücü performansı 329 kriter bazında ayrıntılı olarak incelenerek hazırlanıyor. Raporun Türkiye bölümünü, IMD'nin ülke ortağı TÜSİAD hazırlıyor.
 

Referans
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2009 Perşembe 17:59:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?