19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Eğitime 27.5 milyar YTL

İlköğretim kademesinde öğrenci okutan bir velinin yıl içinde 2.258, ortaöğretim kademesindeki bir öğrenci için ise 2.800 YTL eğitim harcama yapacağı bildirilirken, tüm velilerin toplam harcamasının 27.5 milyar YTL'ye ulaşacağı kaydedildi. 

Eğitim-Sen tarafından, 18 Eylül 2006 tarihinde başlayacak olan yeni eğitim-öğretim yılında velilerini eğitim harcamalarına ilişkin yapılan araştırma Genel Başkan Alaaddin Dinçer tarafından basın toplantısıyla açıklandı. Araştırmaya göre, 2006-2007 eğitim-öğretim yılında dershane ve özel kurs giderleri dışında veliler, yıl içinde çeşitli kalemler için 2.000 YTL'nin üzerinde eğitim harcaması yapacak. 

LİKÖĞRETİMDE 2.258, ORTAÖĞRETİMDE 2.800 YTL
 
Araştırmada, yeni öğretim yılında ilköğretim kademesinde çocuğu okuyacak olan bir veli, aralarında kayıt parası, katkı parası, fotokopi ücreti, diploma, temizlik, giyecek, kırtasiye ve bayrak, paso ücretinin de bulunduğu toplam 21 kalem için 2.258 YTL eğitim harcaması yapacak. Velilerin bütçesine en fazla yük getirecek eğitim kalemini ise servis ücretleri oluşturuyor. Araştırmaya göre, veli, bir öğrencisi için yıl boyunca toplam 600 YTL'lik servis ücreti verecek. Velilerin kayıt sırasında ödeyeceği para ise ortalama 360 YTL olarak belirlenirken, veliler bir yıllık kantin ve kooperatif giderine 210 YTL harcayacak. 

Araştırmada, ortaöğretim kademesinde bir öğrenci okutacak olan velinin, giderleri ilköğretime göre yüzde 25 oranında artacak. Böylelikle veliler ortaöğretimdeki öğrencisi için 2.800 YTL harcama yapacak. 

TOPLAM 27.5 MİLYAR YTL 

Bütün resmi ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrenciler için velilerin harcamalarının toplamına da yer verilen araştırmada, şehirlerde okuyan ilk ve ortaöğretimdeki yaklaşık 11.4 milyon öğrenci için aileler 27.5 milyar YTL bütçe ayıracak. 27.5 milyar YTL'lik bütçenin 18 milyar YTL'si ilköğretimdeki, 9.5 milyar YTL'si de ortaöğretimdeki öğrenciler için olacak. 

GEÇEN YILA GÖRE 3.5 MİLYAR YTL'LİK ARTIŞ 

Araştırmada, bu yılki harcamaların geçen yılki harcamalara göre 3.5 milyar YTL daha fazla olduğu belirtildi. Geçen yıl tüm velilerin yaptığı harcama 24 milyar YTL iken bu yıl 27.5 YTL'ye çıktı. 

DİNÇER: AKP EĞİTİMİ TAMAMEN PARALI HALE GETİRDİ 

Eğitim-Sen Genel Başkanı Dinçer, araştırmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede AKP iktidarını ve Milli Eğitim Bakanlığı'nı eğitimde özelleştirmeci tutumu nedeniyle eleştirdi. Eğitim harcamaları içinde dershane ve özel kurs giderlerine yer vermediklerine dikkat çeken Dinçer, "Devlet okullarında eğitim-öğretim tamamen paralı hale getirildi. Bugün eğitim sisteminde yaşanan olumsuzlukların baş sorumluları, yıllardır eğitimde özelleştirme politikalarını savunanlar ve 'paralı eğitimi' temel politika haline getirenlerdir" dedi. Eğitim paralı hale getirilmesinin Anayasa ve uluslar arası sözleşmelere aykırı olduğunu vurgulayan Dinçer, özellikle okullardaki "katkı payı soygununa" son verilmesi gerektiğini kaydetti.
ANKA
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2006 Pazartesi 14:02:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?