28
Mayıs
2024
Salı
EĞİTİM

'Eğitime tarikatler yön veriyor'

Deniz BaykalCHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yeni eğitim-öğretim yılı başlarken, Cumhuriyet’in temel felsefelerinden olan ‘okula, kışlaya ve camiye siyaset sokulmaz” anlayışının değiştirilerek, bazı okulların bazı siyasi akımların arka bahçesine dönüştürüldüğü uyarısında bulundu ve AKP iktidarını, “Küçük yaştaki yavrularımızın geleceklerine AKP iktidarıyla birlikte tarikatlar yön ve karar vermeye başlamışlardır” diye suçladı.
Deniz Baykal, 2006-2007 Eğitim-Öğretim Yılının başlaması nedeniyle yayınladığı mesajında, AKP’yi sert bir dille eleştirdi. Atatürk’ün ulusal kurtuluş savaşının en kritik ve halkın en umutsuz olduğu günlerde Ankara’da Maarif Kongresi’ni toplayacak kadar eğitime önem veren bir lider olduğunu, Cumhuriyet’i bir modernleşme projesi olarak gördüğü için Türk çocuklarının yoksul-zengin, köylü-kentli, kız-erkek demeden en üst düzeyde eğitimden yararlanmalarını sağlayacak bir sistem kurduğunu ifade etti. 

1950’DEN İTİBAREN SİYASİ AKIMLAR EĞİTİME EL ATTI 

Baykal, 1950’li yıllardan sonra iktidara gelen siyasi akımların ilk olarak eğitim sistemine el attıklarını, sürekli eğitim üzerinde oynadıklarını, eğitimi, siyaseti ve dini birbirine karıştırdıklarını kaydetti. Baykal, “Böylece Cumhuriyetimiz’in temel felsefelerinden biri olan, ‘okula-kışlaya ve camiye siyaset sokulmaz’ anlayışı kabuk değitirmiş, bazı okullar, bazı siyasi akımların arka bahçesine dönüştürülmüştür” dedi. 

AKP ÖĞRETMENLERİ KENDİ İDEOLOJİSİNE GÖRE KULLANMA AMACINDA 

Deniz Baykal, Türk Milli Eğitim sisteminin olmazsa olmazı diye nitelediği “eğitimde fırsat eşitliği” ilkesinin bugün itibariyle tümüyle ortadan kaldırıldığını, Milli Eğitim sisteminde büyük bir güven, nitelik ve başarı sorunu yaşandığını belirtti. Baykal şöyle dedi:
“Okul öncesi eğitimden başlayarak doktora eğitimine kadar bütün eğitim kademelerinde gerek erişim, gerek altyapı, gerek öğretim kadrosu, gerekse programlar konusunda sorunlar mevcuttur. Milli Eğitimin önceliği, kamu okullarının etkinliğini ve verimliliğini en üst seviyeye çıkarmak olmalıyken, AKP iktidarı devlet okullarının sorunlarını ve yaşanan başarısızlığı görmezden gelerek, özel okullara kaynak aktarmakla meşguldür. Son yıllarda okullarımızda yaşanan şiddet olayları da hepimizi büyük bir endişeye sevk etmektedir.
Bu sorunların temelinde AKP iktidarının kadroları, öğretmenleri ve programkları kendi ideolojilerine göre kullanması yatmaktadır. Hatta bu anlayış o kadar ileri seviyeye ulaşmıştır ki, küçük yaştaki yavrularımızın geleceklerine, onlar ve aileleri değil, uzun vadeli programları ve siyasi projeleri uyarınca AKP iktidarıyla birlikte, tarikatlar yön ve karar vermeye başlamışlardır.” 

Baykal, CHP olarak ekonomik zorluklar ve binbir güçlükle okula gönderilen ve en iyi ortamlarda yetişmeleri için devlete emanet edilen çocukların geleceği üzerinden politika yapılmasına yönelik niyet ve girişimleri kınadığı mesajıyla, yeni eğitim öğretim döneminde öğrencilere, öğretmenlere, yöneticilire ve velilere sağlık, huzur, başarı dileklerini iletti.

ANKA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2006 Pazar 13:15:09
Güncelleme :17 Eylül 2006 Pazar 16:26:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?