20
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

Ek puan ya da kontenjan verilsin

Uğur Dershaneleri Genel Müdürü Alparslan Alemdar, Vanlı öğrencilere YGS-LYS ve SBS'de ek puan ya da kontenjan verilmesi gerektiğini söyledi.

Van'da meydana gelen deprem felaketinin çocuklar ve gençler üzerinde büyük etki yaptığını belirten Uğur Dershaneleri Genel Müdürü Alparslan Alemdar, "Van ilimizde yaşadığımız deprem felaketi herkesi olumsuz etkiledi. Bu felaketten en çok etkilenenlerin başında öğrenciler geliyor. Belki yakınlarını, arkadaşlarını kaybetmiş, belki de enkaz altından çıkmış, evlerinin, okullarının yıkılmasına tanıklık etmiş olan bu çocuklar ve gençler üzerinde depremin sadece psikolojik ve sosyal alanlarda değil, şüphesiz akademik alandaki etkileri de yadsınamaz niteliktedir" diye konuştu.

Alemdar, depremden sonra Vanlı öğrencilerin büyük bir kısmının başka illere göç ettiğini ancak yaşadıkları travmaları da beraberlerinde götürdüklerini belirterek, "Bu açıdan, öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının iş birliği yaparak bu öğrencileri saptaması, gerekli psikolojik ve akademik desteği sağlamasının yararlı olabileceği kanısındayız. Uğur Dershaneleri olarak öğrencilerimize kendi bünyemizde bu desteği vermeye çalışıyoruz. Ancak bu desteğin geniş çaplı olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Okulların ve dershanelerin halen kapalı olduğu Van'da öğrencilerin ders izleyecek ve çalışacak duruma gelmeleri için uzun zaman gerekeceğine değinen Alemdar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu öğrencilerin bir kısmı bu yıl merkezi sınavlara girecek. Gerek maddi gerek manevi açıdan sınava hazırlanma koşulları göz önünde bulundurulduğunda Vanlı öğrencilerin diğerleri ile aynı koşullar ve sınavlarla ölçülmesi haksızlığa yol açacaktır. Bu nedenle bu öğrenciler için psikolojik desteğin yanında, YGS-LYS ve SBS'lerde ek puan ya da kontenjan verilmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. Ancak bu ek puan ve kontenjanın başka haksızlıklara neden olmaması için çok titiz saptanması gerektiği kanısındayız" diye konuştu.

Üniversiteye sınavsız alınsınlar

Öte yandan Pİ Eğitim Genel Müdürü Zehra Çavuşoğlu da, liseyi bitirmiş olan en az 2 bin 500 Vanlı gencin üniversitelere 'sınavsız' kaydının yapılmasını önerdi. Çavuşoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, depremin Van’da eğitim görme akışını da durdurduğuna ve öğrencilerin psikolojisini ağır şekilde tahrip ettiğine dikkat çekti. Çavuşoğlu, ailelerine “Van’da ikamete devam etme” şartıyla üniversite çağındaki çocukların, üniversitelere sınavsız kaydının yapılması konusunda yetkililere çağrıda bulundu. Sınavsız kaydın, göçü önemli şekilde önleyeceğini öne süren Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Deprem binalarla birlikte bölgedeki eğitimi de çökertmiştir. Öğretmenlerin ve öğrencilerin psikolojileri tam anlamı ile alt üst olmuştur. Bu sıkıntı aylarca süreceğe benziyor. Bu nedenle, 2012-2013 dönemi için yapılacak üniversite sınavlarında Vanlı ailelerin çocuklarına ‘Eğitimde fırsat eşitliği’ ilkesi anlayışında büyük bir haksızlık olacağı aşikardır. Bu büyük yarayı sarmak için, deprem tarihinde Van’da ikamet ettiği resmi olarak tespit edilen ailelerin lise sona gelmiş ve liseyi bitirmiş olan çocuklarından, en az 2 bin 500'ünün sınavsız olarak üniversitelere kayıtlarının yaptırılması, önem arz edecektir."

 

...
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2011 Cuma 21:06:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?