26
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Eleştiri okları Akyüz’e

İstanbul Üniversitesi rektör adaylığı seçiminde ikinci gelen aday rektör olarak atanırken, birinci gelen aday Prof. Akyüz de diğer adaylar tarafından “eksik işlemleri” nedeniyle eleştirildi

İstanbul Üniversitesi’nin (İÜ) yeni Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet olurken, üniversitede yapılan seçimde öğretim üyelerinden en fazla oyu alan Prof. Ali Akyüz’ün, tam zamanlı statüde öğretim üyesi olmak için herhangi bir başvuru yapmamış olması, diğer rektör adayları tarafından eleştirildi. 

Prof. Akyüz’e verilen oyların boşa gittiğini söyleyen adaylar, “Bu olay belki atamada etkili olmadı, ama, seçmene karşı sorumluluk yerine getirilmedi” diyerek tepki gösterdi. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın doktoru olarak tanınan Prof. Yunus Söylet’i atadı. 

Konuyla ilgili olarak görüş almak için aradığımız Prof. Ali Akyüz’e ulaşmak mümkün olmadı. Diğer adaylar, şunları söyledi: 

Prof. Dr. Veysel Batmaz: “Sayın Söylet’in rektör olarak atanması süpriz değildi. Beklenen bir şeydi. Cumhurbaşkanı takdir yetkisini kullandı. Atama sürecinde aksaklıkların yaşanmış olması sonucu değiştirmez. Bu aksaklık, Prof. Akyüz’ün full-time’a geçmemiş olmasıdır. Gerçek olarak şu ortaya çıktı ki, İ.Ü gibi büyük bir üniversiteye rektör atama süreci böyle olmamalı. 

Mahkeme, kısmi statüde öğretim üyesinin rektör adayı olamayacağını söylüyor.
Ancak, kısmi statüdeki Prof. Akyüz, öğretim üyelerinin ve YÖK’ün listesine girdi. Bu olmasaydı, öğretim üyeleri başka adaylara oy vereceklerdi. Belki bana vereceklerdi. Bu anlamda seçim süreci bozuldu ve bu da sürecin sonunda anlaşıldı.” 

Prof. Dr. Faruk Erzengin: “Güzel bir seçim oldu. Ancak, rektörlüğe aday olacak kişi full-time geçmesi gerektiğini bilmeli. 

Prof. Akyüz’e verilen oylar boşa gitti. Ben beşinci ayın 12’sinde full-time’a geçmek için müracat ettim. Muayenehanemi kapattım. Rektörlük bu hakkımı vermemeye çalıştı. Dava açtım ve hakkımı idare mahkemesi kanalıyla aldım. Bazı adayların yanlış yapmaları, rektör atamasını kolaylaştırdı.” 

Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu: “Full-time’a geçmek gerekiyordu. Ben de bu başvurumu yaptım, muaynehanemi kapattım. Çünkü, öğretim üyelerinin oylarına talip oluyoruz ve sıkıntı yaşanmasını istemiyoruz. 

Bu olayın sonucu etkilediğini düşünmüyorum. Prof. Akyüz, full-time’a geçmiş olsaydı da sonuç değişmezdi. Ancak, rektörlük yoluna çıkmış biri olarak gereğini yapmalıydı. Seçmene karşı sorumlulukları yerine getirmek için seçim döneminde yapılmalıydı.”
Prof. Dr. Mustafa Keçer: “YÖK kararını vermiştir, Cumhurbaşkanımız atamayı yapmıştır. Camiaya hayırlı olmasını diliyorum.”

Sibel Kahraman / milliyet
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2009 Perşembe 21:47:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?