28
Mayıs
2024
Salı
EĞİTİM

En az 150 üniversite

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'de en az 150 üniversite olması gerektiğini söyledi. Bakan Çelik, trafik kazasında yaşamını yitiren Van Milli Eğitim Müdürü Yahya Yıldız'ın ağabeyi Bahattin Yıldız'ın Kozluk ilçesi Yedibölük köyündeki taziye evine giderek, yakınlarına başsağlığı diledi.

Daha sonra AK Parti Batman Milletvekili M. Nezir Nasıroğlu'nun evinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Çelik, 10 ile daha üniversite kurulması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Türkiye'de 40 ilde 73 üniversite bulunduğunu ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

“Her yıl 1.5-2 milyon öğrenci üniversite kapılarına yığılıyor. Bunların yüzde 10'u lisans programına giriyor. 73 milyon nüfusun çoğunluğunu gençler oluşturuyor. Türkiye'de en az 150 üniversite olmalı. Ama takdir edersiniz ki tabela ile 4 duvar dikerek üniversite olmaz. Üniversitelerin üniversite olması için fiziki mekanların, öğretim görevlisi kadrolarının, öğrencilerin ve donanım dokümantasyonların olması lazım. Bu 4 faktör olduğunda üniversite olur.”
15 yeni üniversite kurmak için kanun çıkardıklarını kaydeden Çelik, şöyle devam etti:

“Ancak, henüz rektör ataması yapılmadı. Bu da Anayasa Mahkemesindeki süreçten dolayı gecikti. O da sonuçlandı.

Gereği yapılacak. Türkiye'nin her ilinde bir üniversite hayalimiz var. Üniversitesiz kalan il sayımız 26 tanedir. 10 tane daha kurarsak 16 ilimiz kalacak. İnşallah bir sonraki iktidar döneminde de bu 16 ilimize de üniversite kurarız. Meclise üniversite ile ilgili kanun sevk ederken, çeşitli kriterleri göz önüne alıyoruz. Üniversite kurarken fiziki mekan, yurt potansiyeli, fakülte, yüksekokul itibariyle hangi il öndeyse ona öncelik tanıyacağız.”

Çelik, başlatılan KÖYDES Projesi'nin Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olduğunu da belirterek, “Bu projeyle 2007 yılında susuz ve yolsuz köy bırakmayacağız” dedi.


aa
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2006 Pazar 11:50:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yasin yılmaz IP: 81.213.197.xxx Tarih : 13.08.2006 15:28:39
Sayın bakanı tebrik etmek lazım anlaşılan işsiz üniversite mezunu olarak ülkemizde açık baya çook. ya kardeşim anlamakta güçlük çekiyorum sen önce elindeki üniversitelerden mezun olanlara iş imkanını sağla adam öğretmenliği bitirip öğretmen olamıyor gidip marketlerde reyonlarda çalışıyor. sen daha tutturmuşsun üniversite açacaz diye. hangi mantığa sığar bu anlamıyorum