19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Erzincan’a havacılık yüksekokulu


Erzincan milletvekili olan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çelebi Holding’e Erzincan Üniveristesi bünyesinde Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu yapılabileceği fikrini verdi.

Çelebi Holding de 5 milyon dolara ABD’deki Cornwell Sivil Havacılık Okulu’nun benzerini Erzincan’a yapma kararı aldı.

ÇELEBİ Holding, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın memleketindeki Erzincan Üniversitesi bünyesinde yaklaşık 5 milyon dolar harcayarak, ABD’deki Cornwell Sivil Havacılık Okulu’nu bir benzerini yapacak. Çelebi Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Canan Çelebioğlu Tokgöz, Çelebi’nin 50’nci yılını kutladıklarını hatırlatarak, "Çelebi Holding’in kurucusu Ali Cavit Çelebioğlu adına bir vakıf kuruyoruz. Sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirmek istiyoruz. En heyecan verici projemiz ise Erzincan Üniversitesi’ne bağlı Sivil Havacılık Meslek Yüksek Okulu" dedi.

Fikir babası Yıldırım

Canan Çelebioğlu Tokgöz, holdingin çevre ve eğitim ile ilgili çeşitli projeleri olduğunu belirterek, bunları hızla hayata geçirmek istediklerini söyledi. Çelebioğlu, şunları söyledi: "Erzincan’da Sivil Havacılık Meslek Yüksek Okulu projemiz, en heyecan verici olanı. Bu projenin fikir babası Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım. Projede Erzincan Üniversitesi Rektörü Erdoğan Büyükkasap’ın da büyük çaba ve katkılarını gözardı edemeyiz. Aslında bu konuda bizim ufkumuzu Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen çok açtı."

Cornwell gibi

Çelebi Holding, Meslek Yüksek Okulu’nun binasının yapımından, öğrencilere verilecek maddi desteğe, yurtdışından konusunun uzmanı öğretim üyelerinin getirilmesine kadar projeyi yürütecek. Çelebi Holding, sektöre nitelikli eleman kazandıracak bu çalışma sonunda ABD’deki Cornwell Sivil Havacılık Okulu gibi bir örnek oluşturmayı da amaçlıyor. Tokgöz, "Türkiye’deki 6-7 üniversitede sivil havacılık okulu bulunuyor. Erzincan Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu’nda yer hizmetleri, terminal işletmeciliği, havayolu işletmeciliği gibi işin işletmecilik tarafının da öğretileceği İngilizce ağırlıklı bir program düşünülüyor. Toplamda 4-5 milyon dolarlık bir proje. Özellikle İngilizce eğitimi başarırsak öğrencilere sadece Türkiye’de değil dünyada iş bulma imkanı yaratmış olacağız " dedi.

TAV ile işbirliği

Tokgöz, okulda TAV’ın da terminal işletmeciliği derslerinde destek olacağını anlatarak, THY’den de destek almayı düşündüklerini kaydetti. Erzincan’daki yüksek okul 4 yıllık olacak. Buradan mezun olan öğrenciler hızlı gelişen havacılık sektöründeki eleman açığını da büyük ölçüde kapatacak.

Çelebi: Açtığımız davalardan vazgeçtik

CANAN Çelebioğlu Tokgöz, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün Antalya Havalimanı işletim hakkının iptali için idari mahkemelerde ve Danıştay’da açtıkları davaları geri çektiklerini söyledi. Tokgöz, davalardan sonuç alamayacaklarını düşündükleri için geri çektiklerini belirtti.

Öğretmen evlerini restore edecek

ÇELEBİ Holding, 50 yılda 50 lojman programıyla öğretmen evlerini restore edecek. Çelebi Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Canan Çelebioğlu Tokgöz, öğretmen evlerini restorasyon için yaklaşık üç milyon dolar harcayacaklarını açıkladı. Genelde Çelebi’nin yer hizmeti istasyonlarının olduğu bölgeleri seçtiklerini Tokgöz, "Yakın yerler olsun ki, devamında da takip edebilelim diye düşündük" dedi.

Hindistan’a girersek orada bir Çelebi daha yaratırız

MACARİSTAN’ın başkenti Budapeşte havalimanı yer hizmetleri ile beraber işlettiği toplam 26 istasyonu bulunan Çelebi Hava Servisi, hızlı büyüyen Hindistan pazarına girmek için hazırlanıyor. "Türkiye’de görmediğimiz itibarı Hindistan’da görüyoruz" diyen Çelebi Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Canan Çelebioğlu, "Hindistan’a boşuna gitmiyoruz. Orada Türkiye’deki büyüklüğümüze bir kaç yılda ulaşırız" diye konuştu. Yabancı fonların sektörün uluslararası potansiyeli nedeniyle şirkete büyük ilgi gösterdiğini belirten Çelebioğlu, "Biz de onlara ’postacı kapıyı iki kere çalar’ diyoruz, gönderiyoruz" değerlendirmesi yaptı.

Bombay’da şanslıyız

Canan Çelebioğlu Tokgöz, Hindistan’da hem Bombay Havalimanı ihalesi hem de 25 havalimanının toplu ihalesinde ön yeterliliği aldıklarını belirterek, şunları söyledi: "Rakiplerimiz Avrupalı şirketler ama bu tür ülkelerde risk iştahları az. Bir de yer hizmetlerinde, işin başında duran patron şirketi yok. Şirketler hep fonlara satıldı. Fonların nasıl çalıştığını da biliyor. Bir şirketi alıyorlar ve bir kaç sene sonra satıyorlar. Uzun vadeli ve kalıcı şirket yönetimi arıyorlar. 50 yıldır bu işteyiz demek önemli referans."

200 milyon dolarlık ciro

Bombay Havalimanı bugün yıllık 20 milyon yolcu ve 110 bin uçağa hizmet verirken 5 yıllık dönemde yolcu sayısının 40 milyona, uçak sayısının ise 250 bine yükselmesi bekleniyor. İşin, bugünkü ciro büyüklüğü 150-200 milyon dolar civarında bulunuyor. Havacılığı son 5 yılda gelişen Hindistan’da özel havayolları da yavaş yavaş kuruluyor ve sadece bir şirketin uluslararası uçma hakkı var. Petrol fiyatlarındaki artış etkilese de Hindistan’daki büyüme en fazla yüzde 25’ten yüzde 15’e düşer. Hindistan’da tekel olacak değiliz ama Türkiye’deki büyüklüğümüze bir kaç senede ulaşırız" diye konuştu.

Antalya’da Global’le sorun çözüldü, satarsa payını alırız

ANTALYA Limanı ihalesine Mehmet Kutman’ın sahibi olduğu Global Yatırım Holding ile yüzde 50-50 ortak giren Çelebi Holding’in bir süre önce ortağı ile yaşanan sorun, küçük ortakla aşıldı. Çelebi Holding Mali İşler Müdürü Ümit Bozer, Antalya Limanı’nda çıkan işletme sorunu ile ilgili bir soru üzerine, "Global Yatırım Holding’in önerisiyle limanda, yerel şirketlerin oluşturduğu Antmarine de ortak olarak alındı, böylece üç ortak olduk. Antmarine’in yüzde 20 payı bulunuyor. Çoğunluğun dediği oluyor. Global payını satmak isterse, almaya hazırız" yanıtı verdi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 15:42:52
Güncelleme :19 Haziran 2008 Perşembe 15:46:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?