19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Fişleme yok!

Boğaziçi Üniversitesi, bu öğretim yılına kadar türbanlı öğrencilerin okula girmesini engellemiyordu. Ancak bu dönem bu uygulamaya son verildi ve üniversiteye türbanla girmek isteyen öğrencilere yazı imzalatılmak istendi. Buna tepki gösteren bir grup öğrenci ise, önceki gün kapıyı zorlayarak içeri girdi. NTV’ye konuşan Boğaziçi Üniveristesi Rektör Prof. Dr. Kadri Özçaldıran, uygulmanın yanlış anlaşıldığı gerekçesiyle bu uygulamaya son verildiğini açıkladı.

Anayasa Mahkemesi’nin türban konusunda aldığı kararı uyguladığını belirten Özçaldıran, “Yeni öğretim yılı başlangıcında siyasi bir simge olarak türbanın kampüste kullanılmasın yasak olduğundan hareketle bir devlet üniversitesi idarecisi olarak, legal sorumluluklarım gereği bunun yasak olduğu bir kağıdı öğrencilere dağıttım” dedi.

FİŞLEME YOK

Uygulamayı fişleme olarak değerlendirenleri eleştiren Rektör Özçaldıran, “Fişlenme olmadığı meydanda. Fişlenme, bir insanın arkasında onun farkında olmaksızın bir takım bilgilerin tutulması eylemidir” dedi.

YANLIŞ ANLAŞILDI

Söz konusu uygulamaya öğrencilerin korktuğu gerekçesiyle son verildiğini ifade eden Özçaldıran, “Yanlış anlaşıldı ve bunun sonucu olarak öğrencilerin üzerinde bir korku yarattı. Yanlış anlaşıldığı için kaldırıldı” diye konuştu.

OKULDA SORUN YAŞANMIYOR

Kampüs içerisinde herhangi bir sorun yaşanmadığını söyleyen Özçaldıran, şöyle konuştu: “Herhangi bir sorun yok. Çocukların kimisi türbanın üzerine örtecek şekilde şapka takıyor, bazıları türbanı çıkarıp başını başka şekilde bağlıyor.”

LİBERAL GELENEK SÜRÜYOR

Boğaziçi Rektörü, üniversitenin liberal geleneğinin bu tartışmalardan zarar görmediğini düşünüyor.

Özçaldıran, “Boğaziçi’nin geleneği liberaldir. Liberal demek, herhangi bir şekilde yasaların emrettiğini ‘Hayır, benim derdim değildir’ demek değil” diye konuştu.

Rektör Kadri Özçaldıran, eylemci gruplarla yapmayı planladığı görüşmenin, öğrencilerin “biz ikna olduk” demesiyle iptal edildiğini de söyledi.

Sabah
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2008 Perşembe 11:39:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?