22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

GAÜ Akademik yıla törenle başladı

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), 2007-2008 akademik yılına, bugün GAÜ Karaoğlanoğlu Kampüsü'nde düzenlediği törenle başladı. Törene T.C. Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu da katıldı.


GAÜ Spectrum Salonu'nda tertip edilen açılış töreni, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Yapılan konuşmalar ve müzik dinletisinin ardından GAÜ Kampüsü'nde inşa edilen 600 kişilik erkek öğrenci yurdu Univer-City Kompleksi ile öğrenci velilerine yönelik olarak inşa edilen, ancak aynı zamanda turizme de hizmet verecek aynı binada bulunan 274 oda kapasiteli uygulamalı turizm otelinin açılışı gerçekleştirildi. Törene, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak, T.C. Devlet Bakanı Mustafa Sait
Yazıcıoğlu, T.C. Büyükelçiliği Müsteşarı İbrahim Mete Yağlı, Girne Kaymakamı Savaş Orakçıoğlu, Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Başkan Yardımcısı Zeki Topay, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkanı ve Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Serhat Akpınar, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Hıfzı Doğan, Amerika'nın Kuzey Virginia Üniversitesi (UNVA) Kıbrıs Rektörü Yrd. Doç. Dr. Ron French, bazı resmi ve özel kuruluşların yöneticileri, işadamları,
GAÜ'lü akademisyenler ile öğrenciler katıldı.


GAÜ Rektörü Prof. Dr. Doğan, 23 yıllık bir geçmişe sahip olan üniversitede yaşanan akademik ve fiziki gelişmeler hakkında katılımcılara bilgi vererek, üniversitede bu yıl 11 önlisans, 36 lisans, 30 yüksek lisans ve 6 doktora programıyla 44 ülkeden 6 bin öğrenciye eğitim verileceğini belirtti. Doğan, üniversitenin akademik kadrosu, eğitim ve öğrenci değişim programları, akreditasyon çalışmaları, uluslararası akademik örgütlere üyelikleri ve uluslararası işbirlikleri hakkında da bilgi verdi.

GAÜ'nün bilimin rehberliğinde insani değerleri ön plana çıkararak kaliteli ve öğrenci odaklı eğitimi daha etkin hale getirerek, hızla gelişeceğine inanç belirten Doğan, 2007-2008 öğretim yılının sağlıklı mutlu ve başarılı geçmesini diledi.


Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak ise, KKTC'nin ilk özel üniversitesi olan GAÜ'nün yeni öğretim yılı açılışında bulunmaktan duyduğu mutluluğu belirterek, ülkede yüksek öğrenimin yerleşmesinde üniversitelerin özel yeri olduğunu söyledi. Ülke nüfusunun beşte birini üniversite öğrencilerinin oluşturması nedeniyle, hükümetin üniversite öğrencilerinin yaşamlarını kolaylaştırmak için muhaceret ve sağlık konularında bazı düzenlemeler gerçekleştirdiğini dile getiren Bakan Öztoprak, bunun yanında üniversitelerde doktoralı öğretim görevlilerinin sayısını arttırmak amacıyla Türkiye ile yapılan işbirliği sonucunda bu konuya 3 milyon YTL'lik kaynak ayrıldığını belirtti.


T.C. Devlet Bakanı Mustafa Sait Yazıcıoğlu da, üniversitelerin toplumların bilimsel, ekonomik, kültürel, sosyal ve demokratik zenginleşmesinde öncülük eden, topluma yol gösteren, ülke sorunlarına çözümler üreten evrensel değer ve bilgilerin üretilip yorumlandığı kurumlar olduğunu söyledi. Demokrasinin gelişmesine ve kökleşmesine de hizmet eden üniversitelerin, Kıbrıs Türk halkının günlük hayatında olduğu kadar, kültürel değer ve geleneklerin devamı ve geliştirilmesinde de çok önemli roller oynadığını ifade eden Yazıcıoğlu, üniversitelerin bu niteliğiyle KKTC'yi bir eğitim adası haline getirdiğini kaydetti. KKTC'de her 5 vatandaşa 1 üniversite öğrencisi düştüğünü ve bu durumun ekonomik yaşama yılda yaklaşık 450 milyon dolarlık katkı yaptığını ifade eden Yazıcıoğlu, üniversitelerin bunun yanında ülkenin sosyal kültürel yaşamına da katkı yaptığını söyledi. "Ümit ve temenni ediyoruz ki, KKTC'ye yönelik haksız izolasyonların kaldırılmasıyla çok daha kaliteli bir eğitim sistemi geliştirilecek ve KKTC bölgenin
parlayan yıldızı olacaktır" diyen Yazıcıoğlu, bunun yanında olumlu iklim şartları bulunan ülkede turizm ve sağlık hizmetlerinin de geliştirilmesiyle KKTC'nin geleceğinin daha aydınlık ve parlak olacağını vurguladı.

Bugün ülkedeki 6 üniversitede 50 bin öğrenciye eğitim verilmesinin memnuniyet verici olduğunu ifade eden Yazıcıoğlu, bunun KKTC'deki eğitim kuruluşlarının Türk kültür ve dilinin gelecekte dünyanın çeşitli ülkelerinde tanınması ve yaygınlaşması anlamına geleceğini söyledi. Bakan, KKTC'nin bu stratejik öneminin T.C. hükümetleri tarafından her zaman göz önünde bulundurulduğunu belirterek, kazanımları artırmak ve Kıbrıs Türk halkının refah seviyesini yükseltmek için birlikte çalışmaya devam edilmesi gerektiğini ifade etti. Bakan, adada bulunacak çözümün, istikrar ve huzurun temelinde, KKTC'nin ekonomik ve sosyal açıdan güçlenmesinde yattığına işaret etti.

Eğitimsiz kalkınmadan söz edilemeyeceği, üniversitelerin haklı davanın uluslararası kamuoyuna anlatılmasında önemli rol ve öncü görev üstlenmeye devam edeceğini kaydeden Yazıcıoğlu, ülkenin karşı karşıya kaldığı haksız izolasyonlara karşı verilen mücadelede tüm üniversitelerin öğrenci, öğretim görevlileri ve bilimsel birikimleriyle güç katmaya devam edeceğini belirtti. Türkiye'nin kıta ve medeniyetleri bir birine bağlayan önemli bir köprü olduğunu ve bu günün çok kutuplu dünyasında Türkiye'nin bu konumunun çok daha stratejik önem kazandığını ifade eden Yazıcıoğlu, büyük önem verdikleri AB ile olan ilişkiler ve birliğe üyeliğin Türkiye'ye olduğu kadar, AB'ye de ciddi kazanımlar sağlayacağını söyledi. Yazıcıoğlu, AB üyesi bir Türkiye'nin dünyanın her zamankinden fazla ihtiyaç duyduğu 'medeniyetler ittifakına' da büyük katkılar sağlayacağını belirterek, AB'ye üyelik sürecinin KKTC için de büyük önem taşıdığını kaydetti. Bakan, konuşmasının sonunda, bugüne kadar olduğu gibi, 60. TC Hükümeti'nin de her zaman ve her alanda KKTC'nin yanında olup, desteğini sürdürmeye devam edeceğini söyledi.


Yazıcıoğlu, yurt ile uygulamalı turizm otelinin hizmete açılışında yaptığı konuşzuya 3 milyon YTL'lik kaynak ayrmada ise, açılışını yaptıkları Univer-City Kompleksi'nin, yurt hizmeti vermenin yanı sıra, uygulamalı turizm oteli olarak da hizmet vermesinin sevindirici olduğunu belirterek, yaz aylarında turizm konusunda kurslar için kullanılabilecek bu çok amaçlı binanın ekonomik ve fonksiyonel bir eser olduğunu söyledi. Bakan Yazıcıoğlu, KKTC'nin eğitim alanında kısa sürede aldığı mesafeleri ilgiyle ve yakından takip ettiklerini belirterek, bu tür yatırım ve tesislerin, bölgede bir eğitim üssü haline gelen KKTC'deki eğitim hamlesine büyük ivme kazandıracağını sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 02:29:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?