19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Göstermelik planlar kaldırıldı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni düzenlemesi, öğretmenleri her akşam 'günlük plan' yapmaktan kurtarıyor. Planlar özellikle müfettişlere gösteriliyordu

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), her akşam "günlük plan", her yıl da "ünitelendirilmiş yıllık plan" yapmak zorunda olan öğretmenler için bir kolaylık sağladı. MEB, yeni öğretim programlarına göre yayınevlerine öğretmen kılavuz kitaplarıyla ek olarak ünitelendirilmiş yıllık plan verme zorunluluğu getirdi.
Talim ve Terbiye Kurulu, Ders Kitaplarında Aranacak Nitelikler Yönergesi'ni değiştirdi. İlköğretimdeki 200 binden fazla öğretmeni ilgilendiren değişikliklerle öğretmenler günlük ve yıllık planları internet siteleri ve dergilerden edinmek zorunda kalmayacak. Öğretmenlerin, "angarya" olarak gördüğü, çoğunlukla fotokopiyle çoğaltılan günlük ve yıllık planlar, sadece müfettişlere göstermek için hazırlanıyordu.

Türkçeye dinleme eğitimi
Yeni hazırlanacak ders kitaplarına birkaç sayfadan oluşan sözlük konulması zorunluluğu da, "öğrencilere sözlük kullanma alışkanlığı kazandırmak ve farklı sözlüklere yönlendirmek" gerekçesiyle kaldırıldı. Türkçe, Türk Edebiyatı ile Dil ve Anlatım ders kitaplarında sözlük bölümüne yer verilmemesi kararlaştırıldı. Türk Edebiyatı kitabının sonuna edebiyat terimleri sözlüğü eklenmesine karar verildi.
Yayınevlerine Türkçe dersinde öğrencilere dinletilmek üzere okuma parçalarından oluşan CD hazırlama zorunluluğu getirildi. Bir CD'de ilköğretimin ilk 5 sınıfları için en az 4, ikinci kademesindeki sınıflar için ise en az 6'şar dinleme parçası olacak.

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2006 Pazar 20:03:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?