26
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Hayal etmeyi öğrenin!

30 Temmuz’da görevinden ayrılacak olan Rektör Prof. Dr. Terzioğlu, “Türkiye’de bir dünya üniversitesi hayal ettim. Hayal etmeyi öğrenin, iyi bir şey” dedi.

Sabancı Üniversitesi’nin 2008-2009 yılı kapanış konferansını, 30 Temmuz’da görevinden ayrılacak Rektör Prof. Dr. Tosun Terzioğlu verdi. Konuşmasında hayatından ve aldığı eğitimden kesitler anlatan Prof. Terzioğlu, “Türkiye’de bir dünya üniversitesi hayal ettim. Hayal etmeyi öğrenin” dedi.

Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’ndeki konferansın açılışını, Sabancı Üniversitesi’nin mezun verdiği her yılı temsilen 7 öğrenci yaptı. Eğitim yılının kapanış konuşmasını yapan Prof. Dr. Terzioğlu, Laleli’deki ilkokulunun müdüründen ceza olarak eline vurulan cetvelden Robert Koleji’ndeki anılarına, İngiltere’deki üniversite yaşamına kadar anılarını anlattı. Her genç gibi hayal kurduğunu ve bir üniversite hayal etmeye başladığını söyleyen Terzioğlu, Hacı Sabancı, Sakıp Sabancı, Güler Sabancı ve Sabancı ailesinin de kendisi gibi böyle bir hayalinin olduğunu ifade etti.

Ekim 1999...
Terzioğlu, hayalleri somutlaştırdıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Türkiye’de bir dünya üniversitesi olacak. Özgür bir tartışma ortamı sağlayacak. Öğrencisine, düşünce kalıplarına zorla giydirme değil düşünmesini, tartışmasını, uygarca tartışmasını öğretecek.

Medeni cesaret sahibi, kendilerine güvenen bireyler olarak yetişmesini sağlayacak. Ne disiplinler arası eşit ağırlıkçı, sayısalcı gibi ne de cinsiyete, ırka dayalı, inanç veya inanma biçimlerine dayalı ayrımcılık yapacak. Böyle bir üniversite hayal ettik hep beraber.

Beraber hayal etmeye, ortaya koymaya başladık ürünleri. Ama doğrusu 1999 yılı Ekim ayı gelip de ilk öğrencilerimiz heyecanlı, ürkek bir şekilde gelip bilgi merkezinin ortasında dizildiklerinde işte o zaman bu hayaller gerçek olmaya başladı. Onun için hayal etmeyi öğrenin, iyi bir şey.”
 

Milliyet
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2009 Pazar 15:43:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?