22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Hayali eğitimde AB'yi yakalamak

ABD'li The New York Times gazetesi, Türkiye gibi yükselen piyasalarda ortaya çıkan 'yeni milyarderler türü'nü haberleştirdi.

Ortaya çıkan yeni milyarder türünün Rockefeller ve Bill Gates gibi hayırsever olduğuna ve büyük miktarda bağış yaptığına dikkat çeken gazete, haberin önemli bir bölümünü Türk işadamı Hüsnü Özyeğin'e ayırdı. Habere göre, Türkiye'nin en yoksul bölgelerindeki 36 ilkokul ve kız yurdu projelerinde 50 milyon dolar harcayan Özyeğin, "Her ay gelirimin yüzde 2'sini bağışlıyorum. Bill Gates'in bunu yaptığını sanmıyorum." dedi. Gazete, 'dünyanın en zengin adamlarından biri' ifadesini kullandığı Özyeğin'in Türk hükümetinden sonra Türkiye'deki okullara en çok destek veren kişi olduğunu yazdı.

Özyeğin'in önümüzdeki 15 yılda adı Özyeğin Üniversitesi olacak yeni bir özel üniversiteye 1 milyar dolar harcamayı planladığına işaret eden gazete, başarılı işadamının inşa ettirdiği okul ve kız yurdu sayısını 2010 yılına kadar 100'e çıkarma amacını da yansıttı. Türkiye'nin okula giden kız çocuklarının erkek çocuklarına oranı açısından OECD ülkeleri arasında son sırada yer aldığına vurgu yapan New York Times, 'türban' tartışmasına değinirken de Özyeğin'in, "Türkiye'nin 25 yıl sonda Avrupa'nın aynı eğitim düzeylerine sahip olmasını istiyorum. Türban kullanıp kullanmamanız önemli olmamalı." sözlerine yer verdi. Özyeğin'in ibadeti yerine getiren bir Müslüman olmakla birlikte görüntüsü itibarıyla laik olduğunu belirten gazete, "İktidardaki partinin, temel desteğini, tutum ve görüntüsü olarak giderek daha çok İslami olan bir seçmen kitlesinden aldığı bir ülkede Sayın Özyeğin'in eğitim almamış kızlara ulaşma hedefi, hassas kültürel bir damara dokunuyor." yorumunu yaptı. New York Times, Özyeğin'in Finansbank'taki çoğunluk hissesini Yunan NBG'ye satarak nakit olarak 2,7 milyar dolar elde ettiğine dikkat çekerken Özyeğin'in satışı sonuçlandırdığı gün için, "O günü doğum gününden daha iyi hatırlıyorum. Ben sadece bir milyarder değildim, aynı zamanda Türkiye'nin en zengin kişisiydim." sözlerine de yer verdi.

Zaman
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2007 Cumartesi 17:32:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?