27
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

Hayalleri gerçek olacak

Şemdinli Alan köyünden Yakup Önce, Tavşanlı'dan Faruk Kızmaz, İstanbul'dan Eda Tavacı... Onları ilköğretime devam eden milyonlarca çocuktan ayıran tek fark engelli olmaları.

Gözleri görmeyen Yakup, arkadaşları gibi koşup oynayamayan Faruk ve sağır-dilsiz Eda, gelecekle ilgili diğer arkadaşları ile aynı umutları paylaşıyor. Ülkemizdeki 8,5 milyon engelliden 7 milyonunun eğitim almadığı gerçeğinden hareket eden Beyazay Derneği, 'Eğitim her engeli aşar' projesi ile engellilerin eğitimlerini sürdürebilmeleri için gerekli imkan ve şartları oluşturmayı hedefliyor. Türkiye'de 'eğitim almayan özürlü kalmasın' ilkesiyle hazırlanan 3 yıllık kampanya, bugüne kadar engelliler için yapılan en kapsamlı sosyal proje niteliği taşıyor.

AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'nın başkanlığını yaptığı Beyazay Derneği'nin Hayrünnisa Gül himayesinde başlatacağı projenin tanıtımı için bugün tören düzenlenecek.

Törende, ülkemizin üç ayrı bölgesinde yaşayan ve eğitimlerini başarı ile devam ettiren engelli öğrencilerle videokonferans bağlantısı yapılacak. Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Alan köyü İlköğretim Okulu'ndan görme özürlü Yakup Önce, Tavşanlı Yıldırım Beyazıt İlköğretim Okulu'na devam eden bedensel engelli Faruk Kızmaz ve İstanbul'da Halıcıoğlu İşitme Engelliler İlköğretim Okulu öğrencisi Eda Tavacı'nın azim dolu hikâyeleri canlı bağlantıyla gözler önüne serilecek.

Tüm zorluklara rağmen okumak istediklerini söyleyen bu 'cesur yüreklerin' ortak temennisi ileride bir meslek sahibi olmak. Kaynaştırma eğitimi ile normal öğrencilerle aynı sınıfı paylaşan Yakup Önce (10) de Ankara'daki körler okulunda eğitimini sürdürecek olmanın heyecanını yaşıyor.

Lokman Ayva, engelliler için imkanların bu noktaya gelmesinin muhteşem bir şey olduğunu dile getiriyor. Okulu bitiren çocukların istihdamı için çalışmalara devam edeceklerini bildiren Ayva sözlerini şöyle sürdürüyor: "Özürlüler için yapılan kampanyalar ile Türkiye'deki gidiş adete tersine döndü. Emeği geçen herkese minnet duyuyorum. Bundan sonra bizde de Stephen William Hawking'ler yetişecek."

Zaman
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2009 Salı 14:41:50
Güncelleme :10 Şubat 2009 Salı 15:06:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?