15
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Haydi kitap fuarına

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek olan 26. İstanbul Kitap Fuarı, 27 Ekimde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katılımıyla 17. İstanbul Sanat Fuarı ile eş zamanlı olarak açıldı.

Fuarda ilk gün?

INTEREXPO SALONU: Söyleşi (13.00): 2000'lerin Sonu, Türkiye, Siyaset ve Kültür. Söyleşi (14.00): Onur Yazarı Metin And ile Sohbet. Tören (16.15): TUDEM Edebiyat Ödülleri. Panel (17.30): Ebru: Kültürel Çeşitlilik Üzerine Yansımalar.


MARMARA SALONU: Basın Toplantısı (10.30): Guiness World Records 2008 Türkçe Baskısı Tanıtım Toplantısı. Söyleşi (13.00): Türkiye'de Yolsuzluk ve Araştırmacı-Soruşturmacı Gazetecilik.
KARADENİZ SALONU: Basın Toplantısı (13.00-14.00): Frankfurt 2008 Onur Ülke Türkiye. Söyleşi (14.15-15.00) : İmparatorun Çocuklarını Yazarken.


BÜYÜKADA SALONU: Söyleşi (13.00-14.00): Şiirin Şifresi:İmge Söyleşi (14.15-15.30): Rauf Denktaş. Söyleşi (18.15-19.15): Futbol ve Mizah.

Kitap günlerinin etkinlikleri

Derlenen  bilgilere göre, 9 gün sürecek olan İstanbul Kitap Fuarı'na 34 ülkeden yayın evleri ve yayıncılar birliği temsilcileri katılacak. Yurt dışından gelecek 35 konuk yazarın katılımıyla 250 etkinlikte 800 yazar ve sanatçı, okurlarıyla buluşacak.

TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı'nda okurla buluşacak yazarlar arasında, fuarın “Onur Yazarı” Metin And ile Prof. Dr. İskender Pala, Adalet Ağaoğlu, İnci Aral, Enis Batur, Muazzez İlmiye Çığ, Zülfü Livaneli ve Özdemir İnce'nin yanı sıra Rauf Denktaş, Mehmet Barlas, Nasuh Mahruki, Hasan Fehmi Güneş, Oral Çalışlar, Rakel Dink, Türkan Saylan, Erol Manisalı, emekli Tümgeneral Osman Pamukoğlu, Özcan Deniz, Ufuk Uras, Ömer Lütfi Mete, Oğuz Haksever, Banu Avar gibi siyasetçi, araştırmacı ve gazeteciler de yer alıyor.


Rusya’dan Polanya’ya pek çok yabancı konuk


Fuarın yabancı konukları arasında ise Rusya'dan Valentin Rasputin, İsveç'ten David Gaunt ve Asa Lind, Fransa'dan Eva Cox ve Henri Loevenbruck, Almanya'dan Mladen Jandrlic, Kore'den Yoon Ji-Kwan, Yi Mun-Yol, Gong Sun-Ok ve Young-Ha, ABD'den Gregory Jusdanis, Claire Messud ve Nicholas Gage, Belçika'dan Brigitte Labbe, KKTC'den Alev Adil, Katalonya'dan Anna Aguilar-Amat, Litvanya'dan Uldis Berzins, Liana Langa ve Junis Kronbergs, Slovenya'dan Brane Mozetic ve Jana Putrle, Polonya'dan Jerzy Jarniewicz, Suriye'den Helim Yusiv, Romanya'dan Marius Chivu, Denisa Comanescu, Bogdan Stanescu, Luminita Munteanu, Cornia Bernic Ioana Ieronim ve Filip Florian, Galler'den John Barnie, Azerbaycan'dan Kemal Abdulla, Elçin Şıhlı ve Vakıf Behmenli bulunuyor.

6 salonda etkinlik

Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki 6 salonda gerçekleştirilecek etkinliklerin ilk gününde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Jürgen Boos, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ahmet Arı, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner, Basın Yayın Birliği Başkanı Hayati Bayrak, Türkiye Yayıncılık Komitesi Yürütme Kurulu Başkanı Müge Gürsoy Sökmen, TÜYAP Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu ile birlikte “Frankfurt 2008 Onur Ülke Türkiye” konulu bir basın toplantısı düzenleyecek.

Aynı gün Interexpo Salonu'nda Hasan Bülent Kahraman ve Erdem Öztop'un konuşmacı olacağı “2000'lerin Sonu, Türkiye, Siyaset ve Kültür”, fuarın “onur yazarı” Metin And ile Doğan Hızlan'ın konuşmacı olarak katılacağı “Onur Yazarı Metin And ile Sohbet” başlıklı söyleşiler yapılacak.


Rauf Denktaş konuşmacı


Yine aynı gün Büyükada Salonu'nda ise KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın konuşmacı olacağı söyleşinin yanı sıra şairler Ataol Behramoğlu, Enver Ercan, Seyhan Erözçelik, Birhan Keskin, Murathan Mungan, Adnan Özer, Romanya'dan Ioana Ieronim, KKTC'den Alev Adil, Katalonya'dan Anna-Aguilar Amat, Eva Cox, Slovenya'dan Brane Mozetic ve Jana Putrle, Polonya'dan Jerzy Jarniewicz ve John Barnie'nin katılacağı “Şairler Buluşması/Uluslararası Şiir Okumaları” başlıklı söyleşi yer alacak.

28 Ekim Pazar günkü etkinlikler arasında Mehmet Barlas, Doğan Hızlan, Handan İnci ve Deniz Kavukçuoğlu'nun katılımcı olduğu “Edebiyatta 40 Yıl Selim İleri” başlıklı söyleşi ile “Anlamlı Buluşma” adıyla Koreli yazar Yoon Ji-Kwan, Yi Mun-Yol, Gong Sun-Ok ve Young-Ha'nın katılacağı söyleşi bulunuyor.

Aynı gün yazar ve şairler Ioana Ieronim, Alev Adil, Uldis Brezins de “Avrupalıların Gözüyle Türkiye” başlıklı bir söyleşiye katılacak.


29 Ekim’in anlamı

Heybeliada Salonu'nda düzenlenecek “29 Ekim'in Anlamı” başlıklı panelde ise Alev Coşkun ve Ali Sirmen konuşacak.

Kınalıada Salonu'nda Nasuh Mahruki'nin katılacağı “Vatan Lafla Değil Eylemle Sevilir” başlıklı söyleşinin ardından, Erdoğan Aydın ve Enis Batur'un konuşmacı olacağı “Demokratikleşememenin Edebiyatı ve Tarihi” konulu söyleşi yer alacak.


Hrant Dink anısına panel

29 Ekim Pazartesi günü Marmara Salonu'nda ise Hasan Fehmi Güneş, Sezen Öz, Oral Çalışlar ve Ecevit Kılıç'ın konuşmacı olacağı “Türkiye'de Siyasi Cinayetler” adlı panelin yanı sıra “Hrant Dink Anısına/Ali Topu Agop'a At” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirilecek.

Söyleşideki konuşmacılar arasında Rakel Dink, Adalet Ağaoğlu, Ufuk Uras, Ahmet İnsel, Ayşe Önal, Aydın Engin, Deniz Kavukçuoğlu, Turgut Tahranlı, Ragıp Zarakolu, Oral Çalışlar, Akın Birdal, Cengiz Çandar, Ertuğrul Kürkçü, Etyen Mahçupyan, Fikret İlkiz, Gülten Kaya, Şafak Pavey, Ali Bayramoğlu, Banu Güven, Nuray Mert, Perihan Mağden ve Server Tanilli bulunuyor.


Çağdaş Leton şiiri


Aynı gün “Çağdaş Leton Şiiri” konulu söyleşi ve müzik dinletisine, Uldis Brezins, Linda Langa, Juris Kronbegs ve Knuts Skjenieks konuşmacı olarak katılırken, Silvija Silava şarkılar seslendirecek.

Yine aynı günün etkinlikleri arasında Türkiye İş Bankası Yayınlarının düzenlediği Attila İlhan Şiir Ödülü Töreni ve “Şarkılarla İstanbul Şiirleri” başlıklı bir oturum da bulunuyor.

Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Hamdi Tanpınar, Nazım Hikmet, Cevdet Kudret, Ahmet Muhip Dıranas, Cahit Sıtkı Tarancı, Cemal Süreyya gibi şairlerin şiirlerini Hümay Güldağ, Metin Belgin, Hakan Gerçek, şarkıları ise Serdar Şensezgin seslendirecek.

“Sıra dışı Bir Aydın: Halide Edip Adıvar” konulu söyleşide de Mehmet Kalpaklı, İpek Çalışlar ve Hande Öğüt yer alacak. Yazar Metin And'ın bizzat katılacağı “Kimdir Metin And” başlıklı söyleşide ise And'a, Sabri Koz eşlik edecek.

Rıfat Ilgaz Çocuk Edebiyatı Roman Yarışması ödül töreni


30 Ekim Salı günü Marmara Salonu'nda “Rıfat Ilgaz Çocuk Edebiyatı Roman Yarışması Ödül Töreni” düzenlenecek. Törende yer alan panelde, Sedat Sever, Selahattin Dilidüzgün ve Zekeriya Kaya “Ülkemizde Türk Çocuk Yazını Gerçeği” üzerine konuşacak.

Aynı gün Heybeliada Salonu'nda Prof. Vamık Volkan, “Kimlik Adına Öldürmek” kitabı hakkında bir söyleşi gerçekleştirecek.

‘Akdeniz, Barış ve Edebiyat’ paneli


31 Ekim Çarşamba günü Karadeniz Salonu'nda Dursun Özden, Salih Aydemir ve Ayten Mutlu “Akdeniz, Barış ve Edebiyat” konusunu işlerken, Heybeliada Salonu'nda “Madde Bağımlısı Gençler ve Sorumluluklarımız” konulu söyleşide Zafer Ercan ve Umur Talu bir araya gelecek.

1 Kasım Perşembe günü Marmara Salonu'nda Sadık Yalsızuçanlar ve Kenan Gürsoy ile “Tasavvuf Sohbetleri”, Karadeniz Salonu'nda Necmiye Alpay, Doğan Hızlan, Tahsin Yücel ve Baki Asiltürk'ün yer alacağı “Dil Devrimi 75 Yaşında” başlıklı paneller düzenlenecek.

Fuar etkinlikleri arasında Türkan Saylan ve Zehra İpşiroğlu'nun konuşmacı olarak katılacağı “Ataerkil Yapılanma ve Toplumsal Cinsiyet” başlıklı panelin yanı sıra “Akdenizli Şairlerden Esintiler” başlıklı dinleti ve söyleşi de bulunuyor. Etkinlik katılımcıları Ali Ekber Ataş, Cengiz Kılıçer, Ertan Mısırlı, Hakan Sürsal, Hüseyin Avni Dede, İsmail Biçer ve Nilgün Polat'tan oluşuyor.

Akdenizli şairlerden şiirler


2 Kasım Cuma günü Marmara Salonu'nda Prof. Dr. Erol Manisalı'nın konuşmacı olacağı “Avrupa ve Amerika'nın Türkiye'den İstedikleri” konulu bir söyleşi yer alacak.

Aynı gün Karadeniz Salonu'nda düzenlenecek “Şiirim” isimli söyleşide Enis Batur, Özdemir İnce, Arif Damar, Refik Durbaş, Kenan Sarıalioğlu ve Ülkü Tamer yer alırken, Heybeliada Salonu'nda “Akdenizli Şairlerden Şiirler” şiir dinletisinde Nurullah Can, Salih Bolat, Tarık Günersel, Abdülkadir Budak, Fikret Demirağ, Neşe Yaşın, Oğuz Özdem, Yavuz Özdem, Nurduran Duman, Ayten Mutlu, Nur Saka, Levent Karataş ve Leyla Şahin şiirler seslendirecek.

Kınalıada Salonu'nda düzenlenecek “Azerbaycan'dan Romanla Yolculuk” başlıklı panelde, Kemal Abdulla, Elçin Şıhlı, Cengiz Bektaş ve Turhan Günay konuşmacı olacak.


Semür’de Türk İzleri söyleşisi


3 Kasım Cumartesi günü Interexpo Salonu'nda Muazzez İlmiye Çığ “Sümer'de Türk İzleri” konulu söyleşide, Zülfü Livaneli ve Enver Aysever “Modernleşen Roman, Aşınan Yaratıcılık” adlı diğer bir söyleşide dinleyicilerle buluşacak.

Tümgeneral Pamokoğlu’ndan konferans


Aynı gün, emekli Tümgeneral Osman Pamukoğlu, “Bilmemiz Gereken Şeyler Var” konulu konferansta terör konusunu işleyecek.

Divan şiiri incelemeleriyle tanınan Prof. Dr. İskender Pala ise düzenlenen “Klasik Şiirde Deniz” başlıklı söyleşide okuyucularla buluşacak.

Marmara Salonu'nda İnci Aral, Enver Aysever ve Erendiz Atasü “Küreselleşen Dünya'da Edebiyat”, Karadeniz Salonu'nda Henri Loevenbruck “Fantastik Edebiyat”, Kınalıada Salonu'nda Edip Akbayram ve Bayram Gümüş “Şiirde, Türküde, Resimde Yalın Yürek” isimli söyleşilere katılacak.

Sarıkamış söyleşisi


4 Kasım Pazar günü Interexpo Salonu'nda “Sarıkamış Beyaz Hüzün Filmi ve Kitabı Üzerine” konulu söyleşide Özcan Deniz, İsmail Bilgin, Erdal Murat Aktaş ve Mutena Açık bir araya gelecek.

Aynı gün “Akdeniz Edebiyatı ve Adalet Ağaoğlu” başlıklı söyleşide, Adalet Ağaoğlu, Ahmet Cemal ve Semih Gümüş yer alacak.

Emin Karaca, Ufuk Uras ve Eşber Yağmurdereli “Kurtuluş Döneminde Sol, Günümüzde Sol”, Bülent Orakoğlu, Ömer Lütfi Mete ve Selman Kayabaşı “Bölücü Terör ve PKK” konusundaki söyleşilere katılacak.

Marmara Salonu'nda gazeteci Oğuz Haksever “O An”, Karadeniz Salonu'nda ise Banu Avar “Hangi Avrupa?” başlıklı söyleşilerle fuar ziyaretçileriyle buluşacak.

Çocuk Kulübü Atölyesi çalışmaları


TÜYAP Çocuk Kulübü bünyesinde bu yıl fuarda, okuma, söyleşi, drama çalışması ve resim atölyeleri gibi 30'a yakın çocuk etkinliği yapılacak.

TÜYAP Çocuk Kulübü etkinlikleri, fuar boyunca atölye alanında “Origami”, “Kitap Hazırlayalım”, “Bir Öykü Yapalım”, “Çizgiden Filme”, “İstanbul'un Çocuk Planı”, “Çocuklarla Yaratıcı Drama Uygulamaları”, “Bilmecelerle Masallar” ve “Proje Yapabilsem” atölyeleri ile sürecek.

Çocuklara yönelik etkinliklerin “Çocuklarla Söyleşi” bölümlerinde, Hamdullah Köseoğlu, Timuçin Özyürekli, Ekrem Güneş, Zeliha Akçagüner, Ferda İzbudak Akıncı, Mehmet Güler, Mustafa Asoğlu ve Dinçer Sezgin konuk olacak.

“Ben Çocukken” söyleşilerinde ise İncila Çalışkan, Bilgin Adalı, Işık Soytürk, Ayşe Çekiç Yamaç, Çiğdem Gündeş ve Nur İçözü konuşmacı olacak.

Çocuk kitabı okumaları


“Masal Okuma-Canlandırma bölümünde” ise Vasıf Öngören'in “Masalın Aslı” isimli ödüllü çocuk kitabının okumaları kızı Aslı Öngören tarafından yapılacak. Masalı, Tiyatro Simurg canlandıracak.

Çocuklara yönelik etkinliklerde yazarlar Canan Tan “Futbol ve Çocuk Öyküleri” konusunda, Nur İçözü “Bana Derler Küp Cadısı”, Aysel Korkut “Boncuklu Günler”, Asa Lind “Kumkurdu” kitapları ile ilgili çocuklarla söyleşecek.

“Şemsiyesini Kaybeden Var Mı?” adıyla düzenlenen panelde ise Aytül Akal, Mavisel Yener, Saadet Ceylan ve Ayda Kantar konuşmacı olarak yer alacak.

Bu yıl fuarın, yurt dışından çocuk kitabı yazarı konukları da olacak. Belçika'dan Brigitte Labbe, İsveç'ten Asa Lind ve Almanya'dan Mladen Jandrlic, çocuk edebiyatı üzerine söyleşilerde bulunacak.

ARTİST 2007 etkinlikleri

26. İstanbul Kitap Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenen “17. İstanbul Sanat Fuarı (ARTİST 2007)” bünyesinde sanat galerilerinin yanı sıra bağımsız gruplar ve üniversiteler çalışmalarıyla yer alacak.

Bu yıl ilk kez İstanbul Sanat ve İstanbul Kitap Fuarı ortak “Akdeniz” temasıyla buluşacak. Bu tema çerçevesinde, İstanbul Sanat Fuarı bünyesinde Uluslararası Plastik Sanatları Derneği (UPSD) tarafından “Akdenizlilik ve Gurbet” sergisi düzenlenecek.

Ayrıca küratörlüğünü Maurizio Vanni'nin üstlendiği İtalyan Kültür Merkezi tarafından düzenlenen “Sınır İşaretleri/İnsan Ben'inin Tekrar Fethi” resim sergisi de 17. İstanbul Sanat Fuarı kapsamında gerçekleştirilecek.

Onur Yazarı Metin And

Metin And onuruna Sabri Koz tarafından hazırlanan “Onur Yazarı” kitabından metinlerin ve Metin And'ın yaşamından kesitlerin yer aldığı fotoğraflardan oluşan bir serginin de yer alacağı fuarda, ayrıca “Cevdet Kudret 100 Yaşında” isimli Cevdet Kudret'in fotoğraf, biyografi ve eserlerinden metin parçalarının yer aldığı bir sergi de bulunuyor.

Fuar kapsamında gerçekleştirilecek diğer sergiler ise Akdeniz ülkelerinin şiirlerinin yer aldığı “Şiirlerle Akdeniz”, Attila Durak “Ebru Sergisi”, “Belleklerdeki İstanbul”, “Bir dönemin geleneksel pul sergisi”, “14. Balkanfila Pul Sergisi”, Che Guevara'nın ünlü fotoğrafçı Alberto Korda tarafından çekilmiş 20 fotoğrafını içeren “Viva Che”, “Anadolu'da Yolculuk/Faruk Akbaş Fotoğraf Sergisi” olacak.

İstanbul Kitap Fuarı ve ARTİST 2007, 27 Ekim-3 Kasım 2007 tarihleri arasında 11.00-20.00, kapanış günü olan 4 Kasım 2007 tarihinde ise 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

aa
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2007 Cumartesi 15:20:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?