26
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Her yıl 22 bin okul kapanıyor!

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er, özellikle büyük göç alan illerde derslik açısından ciddi sıkıntı yaşandığını belirterek, ''İstanbul'a her yıl göç yoluyla 60 bin öğrenci geliyor'' dedi. Er, göç kaynaklı olarak 22 bin okulun da kapandığını bildirdi.

Er, yaptığı açıklamada, ilköğretime ilişkin bilgi vererek, göç nedeniyle yaşanan sıkıntıyı anlattı. Türkiye'de 32 bin 662 ilköğretim okulu bulunduğunu belirten Er, okulların 12 bin 191'inde birleştirilmiş sınıf uygulaması yapıldığını ve bu okullarda 453 bin öğrencinin okuduğunu, bunun da toplam 10 milyon 428 bin öğrencinin yüzde 4'üne karşılık geldiğini ifade etti.

Kırsal bölgelerdeki çocukların yararlandığı 586 yatılı ilköğretim bölge okulunun hizmet verdiğini söyleyen Er, bu okullarda da 148 bin öğrencinin okuduğunu kaydetti.

İlköğretim okullarında toplam 428 bin öğretmenin görev yaptığını belirten Er, öğretmen başına 24 öğrenci düştüğünü söyledi. Er, bu yıl ilköğretim birinci sınıfa 1 milyon 292 bin öğrencinin kayıt yaptırdığını bildirdi.

Türkiye genelinde derslik başına 31 öğrenci düştüğünü, bu rakamın kırsal kesimlerde 19, kent merkezlerinde de 35 olduğunu anlatan Er, özellikle göç alan büyük illerinde derslik sıkıntısı yaşandığını belirtti. İbrahim Er, şöyle konuştu:

''Bazı illerde halen kapasite sorunu yaşıyoruz. Özellikle Büyük göç alan illerde ciddi anlamda sıkıntı var. İstanbul, Mersin, Antalya, Ankara, İzmir, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa en belirgin derslik ihtiyacı olan iller. Bu illerde normal bir nüfus artışı olsaydı şu anda bir sorun yaşanmayacaktı ama derslik ihtiyacını zorlayan en önemli neden göç. Her yıl İstanbul'a ilk ve ortaöğretimde toplam 60 bin öğrenci göç yoluyla geliyor.''

Türkiye'deki 53 ilde ise hiç derslik ihtiyacı bulunmadığını vurgulayan Er, bazı illerde ise lokal olarak sıkıntı yaşandığını söyledi.

''Göç nedeniyle ciddi bir anlamda da atıl kapasitemiz var'' diyen Er, bu nedenle 22 bin okulun ''öğrencisi olmadığı'' için kapandığını bildirdi. Bu okulların köylerde ve kasabalarda bulunduğunu belirten Er, kapalı okulların atıl durumdan kurtulması için çalışmalar yapıldığını anlattı.

Okul öncesi eğitimin 32 ilde bu eğitim öğretim yılından itibaren zorunlu olacağına işaret eden Er, göç nedeniyle kapanan okulların okul öncesi eğitimin hizmetine verileceğini bildirdi. Er, şunları kaydetti:

''Kapanan okullar 'tasnif' ediliyor. Bir kısmı okul öncesinin ihtiyacı için onarılıp kullanılacak. Bir kısmı, Milli Eğitim Bakanlığı dışındaki kamu kurumlarının ihtiyacı varsa onlara verilecek. Bir kısmını da muhtarlıklara veriyoruz köy konağı, köy oturma odası, kütüphane yapmaları için. Bazıları da satılacak. Bunun da envanteri çıkarılıyor. Köy tüzel kişiliği bunların satıp gelir elde edecek. Çalışmalar devam ediyor.''

Er, özellikle göç alan illerde fiziki kapasite yaratma konusunda da çalışmalar yaptıklarını anlattı.

-''TAŞIMALI EĞİTİMDEN YARARLANANLAR AZALDI''-

Taşımalı eğitimden geçen eğitim öğretim yılında yaklaşık 692 bin öğrencinin yararlandığını ancak bu rakamın bu eğitim öğretim yılında 650 bine düşeceğini tahmin ettiklerini dile getiren Er, bunun nedenini, köylerdeki çocuk sayısının göçün de etkisiyle azalmasına bağladı.

Er, taşımalı eğitimden yararlanan çocuk sayısının giderek azalmasını beklediklerini ifade etti.

-''SİSTEMDE, OKULA GİTMEYEN 228 BİN ÇOCUK GÖRÜNÜYOR''-

Er, ilköğretim çağ nüfusunda olup da okula gitmeyen çocuklara da değindi. Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde 128 bini 814'ü kız toplam 228 bin 662 çocuğun okula gitmediğinin göründüğünü bildiren Er, bu çocukların okula gitmeme nedenlerinin araştırıldığını kaydetti. Er, ''Bunların önemli bir kısmı engelli, birçoğu tamamen yatalak durumda. Bir kısmı da ölü ama nüfustan düşülmemiş. Bir bölümü ise yurt dışına çıkmış ama halen kayıtlarda gözüküyor'' dedi.

-''100 BİNİ ÖZELLİKLE GÖNDERİLMİYOR''-

Okula ''özellikle gönderilmeyen'' 100 bine yakın çocuk bulunduğunu bildiren Er, ''Bu çocukların da önemli bir kısmı yaşı 'geçkin' olduğu için gönderilmiyor'' diye konuştu.

Yaşı, ''olması gereken sınıfı'' geçtiği için okula gönderilmeyen bu çocukları ''telafi eğitimine'' aldıklarını anlatan Er, geçen yıl 35 bin kayıt yaptıklarını, kaydı yapılanların 15 bininin okula geldiğini bildirdi. Er, bu yıl 75 bin çocuğu telafi eğitimine katmak için çalışacaklarını söyledi.

İbrahim Er, ''Okula gitmeyen her bir çocuğu bir okulla ilişkilendirdik. O okul çocuğun okula gitmeme nedenlerini belirliyor ve kayıt yaptırmaları için çalışıyor'' diye konuştu.

 

Zaman
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2009 Pazartesi 11:26:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?