16
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

'İkinci ek yerleştirme gerek olmayacak'

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl yaptıkları değişiklikle puanı hesaplanan aday sayısını artırdıklarını, adaylara ikinci bir puan türü ile tercih yapma imkânı daha sunduklarını belirterek, "Kontenjanlar geçen yıl olduğu gibi boş kalmayacak, dolacak. Bu yüzden tek bir ek yerleştirme olacak" dedi.

İMKÂNLAR ARTTI
Geçen yıl hem sistemin değişmesi hem de öğrencilerin bu nedenle "yapamam" diyerek, özellikle lisans programlarına yerleştirmeyi sağlayan ÖSS'de, ikinci bölüm sorularını yapmaktan çekinmeleri nedeni ile devlet, KKTC ve vakıf üniversitelerinde iki ek yerleştirmeye rağmen 33 bine ulaşan kontenjan açıkları olmuştu. Geçen yıl ikinci bölümdeki testlerden en az ikisini yapanların lisans bölümleri için puanlarının hesaplanmasına karşın bu yıl değişen sistem ile birlikte ikinci bölümdeki testlerden sadece birini yaptıklarında da puanları hesaplanacak. Yarımağan, ÖSS'de puan hesaplaması, hesaplanacak puanlar ve hangi alanlardan mezun olanların hangi testleri cevaplamaları gerektiğini şöyle anlattı: Fen bilimleri mezunlarının geçen yıl sadece SAY2 puanını hesaplamıştık. Bu yıl hem SAY2, hem EA2 hesaplayacağız. Bu durumda geçen yıl Ziraat Fakültesi'ne giremeyen aday o puanı ile işletme ve iktisat, ekonomi okuyabilecek. Bu bölümlerde 0.8 katsayıdan yararlanıyorlar zaten. Türkçe matematik alanından gelen adaylara üç tane, hem EA2, SAY2, SÖZ2 puanları hesaplayacağız. Bunun ne yararı olacak? Belirli programlar, birden çok alandan öğrenci alıyor. Bu programları tercih edebilirler. Önlerinde bir alternatif daha olacak. Öğrencilerin biraz daha imkânlarını artırmaya çalıştık. Bazı programlara girişte sadece bir alandan gelenlere 0.8 katsayı uygulanıyor. Örneğin mühendisliklere girerken, sadece fen bilimlerinden gelenlere 0.8, diğerlerine 0.3 katsayı uygulanıyor. Buna karşılık işletme, maliye, hukuk gibi programlara girerken bir değil iki alandan, sınıf öğretmenliği gibi programlarda ise üç alandan gelenlere 0.8 katsayı uygulanıyor. 0.8 katsayıdan yararlananların sayısı bazı programlar için birden ikiye, üçe çıkıyor.

SİSTEM YÖNLENDİRİYOR
Sistemin yapısı gereği bir alandan gelenler eğer o alandaki programları tercih ederlerse avantajlı oluyor. Örneğin işletme, ekonomi gibi programlara girerken, hem fen alanından gelenlere hem de Türkçe matematik alanından gelenlere 0.8 katsayı uygulanıyor. Ama bu programlara EA2 puanı ile giriliyor. EA2 puanı hesaplanmasında da edebiyat, sosyal bilimler testi dikkate alınıyor. Bu sorular arasında da fen bilimleri alanında okunmayan psikoloji, Türkiye coğrafyası gibi sorular var. Bu soruları Türkçe matematik alanından gelenler okudukları için kolaylıkla cevaplıyor. Sistem, öğrencileri bir puan türüne yönlendiriyor. Fen bilimleri alanından gelen SAY2'yi hedeflemeli, Türkçe Matematikten gelen EA2'yi, sosyal bilimlerden gelen SÖZ2'yi. Bunların dışındaki liselerin alanlarından veya meslek liselerinden geliyorsa o zaman onlar SAY1, SÖZ1, EA1 hedeflesinler.

GENEL LİSELER NEDEN DAHA BAŞARISIZ OLUYOR?

Genel liselerin yüzde 68'inin 185 barajını geçememe ve lisans programına bir çoğunun öğrenci sokamama nedenini Yarımağan şöyle açıklıyor: Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim politikasından kaynaklanıyor. Bir seçilmiş öğrencilerin eğitim gördüğü okullar, bir de diğer okullar var. Bir okulu iyi yapan iki faktör öğrenci ve öğretmen kalitesidir. Siz ikisini Anadolu, Fen hatta bazı özel liseler de dahil aynı okula toplarsanız sonuç bu olur. Bakanlık, en iyi öğretmenlerini seçilmiş öğrencilerin okuduğu okullara yolluyor. Diğerlerini kendi hallerine bırakıyorsun. Bakanlığın en büyük icraatı şu kadar bilgisayar kurduk açıklamaları. Eğitim bilgisayar almak değildir. Bununla övünülmez. Övünülecek şey öğretmen ve eğitim kalitesidir. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS'nin en başarılılarını ise şöyle açıklıyor:

ÖSS'DE EN BAŞARILILAR KİM?
İlk 10 bine girenler açısından son sınıflar. Toplam açısından sınava girenlere bakarsanız mezun olup bir yere giremeyenler. Çünkü bir yıl sadece bütün derslere değil, sadece ÖSS'deki testlerde yer alan derslere çalıştıkları için son sınıflara göre daha başarılı. Ama bu bir sonraki yılda en yüksek düzeyde, 2 ya da 3 yıl sonra mezun başarısı süratle düşüyor.

HANGİ BÖLÜMDEN KAÇ NET?

ÜNİVERSİTE sınavlarına uzun bir süredir hazırlanıyorsunuz. Bu uğurda birçok fedakârlığa katlandınız. Artık zaman geldi çattı. Yapacağınız şeyler belli. Fakat arzuladığınız bölümün puanına ulaşmak için kaç soruyu çözmelisiniz.? Ayrıca sınava katılan adaylar arasında sıralamanız nasıl olmalı ? İstediğiniz bölümde öğrenci alan üniversitelerin en yükseği ve en düşüğü hangisi. Bütün bu soruları eğitim uzmanlarımız belirledikleri meslek dallarında inceleyerek adaylar için hesaplar yaptılar. Sayısal puan türünden kimya öğretmeni olmak isteyen bir aday; Türkçe'den 25, sosyalden 17, fenden 27, matematikten 28 soru yapar. Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) da 70 olursa Boğaziçi Üniversitesi kimya öğretmenliğine 350.713 puanla 9469 sıradan girebilir. Aynı aday Türkçe 23, sosyal 0, fen 20, matematik 22 yapmış olsun. Adayın AOBP'si ise 70 olsun. Bu aday Yüzüncüyıl Üniversitesi kimya öğretmenliğine 314. 591 puanla 50 bin 178 sıradan girebilir.

EŞİT AĞIRLIKLI PUAN TÜRÜ
Eşit Ağırlıklı Puan türünden Uluslarası Ticaret Bölümü'ne girmek isteyen bir aday; Türkçe'den 28, sosyaldan 27, fenden 9 ve matematikten 24 soru yaptığı ve AOBP'si 80 olduğu takdirde Boğaziçi Üniversitesi'nin Uluslarası Ticaret Bölümü'ne girebilir. Farklı bir öğrenci Türkçe'den 26, sosyaldan 25, fenden 0, matematikten 18 soru yapmış olsun. Bu öğrencinin AOBP'si de 70 olursa Celal Bayar Üniversitesi'nin aynı bölümüne hak kazanır.

SÖZEL PUAN TÜRÜ
Sözel puan türünden bir öğrenci çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliğine girmek istiyorsa; Türkçe'den 29, sosyalden 28, fenden 0, matematikten 19 soru yapar ve AOBP'si 80 olursa Gazi Üniversitesi'nin bu bölümüne girebilir. Aynı öğrenci Türkçe'den 28, sosyalden 27, fenden 0, matematikten. 16 soru yaparsa aynı bölümde Selçuk Üniversitesi'ni kazanabilir.

Sabah
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2007 Cuma 06:44:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?