28
Mayıs
2024
Salı
EĞİTİM

İlahiyat mezunlarına öğretmenlik engeli

İlahiyat fakülteleri bünyesindeki ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği bölümlerinin eğitim fakültelerine bağlanması kararlaştırıldı.

YÖK Genel Kurulu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığında, YÖK binasında toplandı. Alınan bilgiye göre, toplantıda, ilahiyat fakültelerinin ilköğretim okulları için din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni yetiştirmeyi amaçlayan bölümlerinin eğitim fakültelerine bağlanması kararlaştırıldı.

Türkiye'deki 20 üniversitede ilahiyat fakültesi bulunuyor, ancak bunların 10'unda ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği bölümü yer alıyor.

Karar doğrultusunda, bu bölümler aynı üniversitelerin eğitim fakültelerinin bünyesine alınacak. Söz konusu bölümlerin bulunduğu üniversiteler ile 2005 yılı öğrenci kontenjanları şöyle: “Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi (100), Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi (50), Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi (50), Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi (40), Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi (40), Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi (40), Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi (60), Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi (20), Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi (40) ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi (40).”

Sözel türü puanla öğrenci alan bu bölümlerin geçen yılki giriş puanları 357 ile 369 arasında değişiyor.

Anadolu İmam Hatip Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Çok Programlı Liselerin imam hatip lisesi programları, Anadolu İmam Hatip Lisesi Programı, Açık Öğretim Lisesinin imam hatip lisesi programı ve imam hatip okulu mezunları bu bölümlere yerleştirilirken ilgili ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları 0.8 ile çarpılıyor. Ayrıca, buna ek olarak Y-ÖSS puanlarına ilgili ağırlıklı orta öğretim başarı puanının 0.24 ile çarpılmasından elde edilen ek puanlar da katılıyor.

ÖSS SORULARI SİL BAŞTAN

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, yeni Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sisteminde tüm alan derslerinden soru sorulacağını belirterek, ”Sorular, Nisan, Mayıs ayına kadar değil, son konuya kadar tüm müfredatı içerecek. Biz öğrencilerin okula gitmesi için üzerimize düşeni yapmış durumdayız. Bundan sonraki konu, Milli Eğitim Bakanlığınındır” dedi.

ÖSS'nin milli piyango bileti olmadığını, öğrencilerin bu sınava ”ya çıkarsa” umuduyla girmemesi gerektiğini belirten Yarımağan, sınavın yaklaştığı şu günlerde öğrencilerin moralini bozucu, umutlarını kırıcı yayın yapılmasının doğru olmadığını söyledi.

Liseyi bitiren öğrencilerin büyük bir kısmının üniversiteye girme imkanı bulduğunu, önemli olanın bu öğrencilere iş imkanının sağlanması olduğunu ifade eden Yarımağan, bu konudaki sıkıntıların, kontenjan yetersizliğinden değil, öğrencilerin istedikleri bölüme girememelerinden kaynaklandığını dile getirdi.


“RADİKAL DEĞİL, ACİL DEĞİŞİKLİK”


ÖSS'de “radikal değil, acil” değişiklikler yapıldığını ifade eden Yarımağan, eski sınav sisteminden kimsenin memnun olmadığını dile getirdi.

Yeni sınav sisteminde lisede okutulan alan derslerinin tümüne yer vermeyi amaçladıklarını anlatan Yarımağan, sınavın tek oturumda yapılacağını, tek soru ve cevap kağıdı verileceğini ve 195 dakika süreceğini söyledi.

Lisede gösterilen alan derslerine sınavda yer verilmesiyle öğrencilerin dershaneye gitmelerinin engellenmesinin amaçlandığını dile getiren Yarımağan, ancak dershanelere gitmenin engellenemediğini ifade etti.


“SORULAR TÜM MÜFREDATI İÇERECEK”


Yeni sınav sisteminde tüm alan derslerinden soru sorulacağını ve soruların, Nisan, Mayıs ayına kadar değil, son konuya kadar tüm müfredatı içereceğini ifade eden Yarımağan, şöyle konuştu:

“Biz öğrencilerin okula gitmesi için üzerimize düşeni yapmış durumdayız. Öğrencilerin okula devam etmesi Milli Eğitim Bakanlığının görevi. Bizim bakanlığın görevini üstlenmek gibi bir amacımız yok. Üniversiteye gelen öğrencinin trigonometri, felsefe, psikoloji gibi konuları da bilmesi gerekir. Üniversitenin birinci senesinde lisedeki konuların okutulması gibi bir durum var. Bunu engellemek istiyoruz. Öğrencilerin okula devamı için ortam oluşturduk. Bundan sonraki konu Milli Eğitim Bakanlığınındır.”


“YENİ ÖĞRENCİ ALACAK FAKÜLTE YOK”


Ünal Yarımağan, ÖSS'ye başvuruların internetten yapıldığını, tercihlerin de internet ortamında yapılacağını belirterek, “Adaylar internet ortamında okullarında, evlerinde tercihlerini yapabilecekler ve internette yapıldığı için tercih yapma süresi uzun tutulacak” dedi.

“Sorular sil baştan yazılacak mı?” sorusu üzerine Yarımağan, önceki sınavlarda sorulan bazı soruların açıklanmadığını ve daha sonraki yıllarda yapılan sınavlarda sorulduğunu ifade ederek, adayların Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde tüm soruları istediğini, yasa kapsamında bu soruları kendilerine göndermek durumunda kaldıklarını, bu nedenle yargı organlarıyla da sıkıntı içinde olduklarını dile getirdi.

Bu yıl soruları sil baştan hazırlayacaklarını belirten Yarımağan, ”Bu yıl soruların tamamını açıklayacağız. Bu yıldan sonra soruları bir daha kullanmayacağız” diye konuştu.

“15 yeni üniversite açıldı, kontenjanda bir farklılık olacak mı?” sorusu üzerine Yarımağan, 15 yeni üniversitenin açıldığını, tercih kılavuzunda yer alacağını ifade ederek, “Ama farklılık ad düzeyinde. Yeni öğrenci alacak fakülte yok” diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2006 Cuma 16:21:07
Güncelleme :26 Mayıs 2006 Cuma 18:29:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hatice IP: 81.214.26.xxx Tarih : 27.05.2006 00:28:02
Eğitimi kişisel dava haline getiren bir toplumda yaşama savaşı veriyoruz.Çocuk gibi hareket eden büyüklerimizin hatalarının faturalarını biz ödüyoruz, gençlik ödüyor, başörtülü kızlarımız ödüyor...