16
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

İlköğretime ortak sınavlar geliyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bugün son şeklini vereceği Ortaöğretim Giriş Sınavı'nın (OKS) yerini alacak düzenlemede öğrencinin iki sınavının aynı eğitim bölgesindeki öğrencilerle ortak yapılması öngörüldü. Yeni düzenlemelerin esaslarını Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof.Dr. İrfan Erdoğan Hürriyet'e anlattı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Anadolu liseleri, fen liseleri başta olmak üzere bazı liselere öğrenci alımını yeniden düzenleyen sisteme bugün son şeklini vermek için toplanıyor. İlköğretim 6,7 ve 8. sınıflarında yapılacak merkezi sınavlar, öğrencinin diploma notu ve davranış notuna göre yerleştirme öngörülürken, öğretmenin "yüksek not"una karşı da bakanlık önlem aldı. Okul,okul çevresi, ilçe ve ya da il düzeyinde sınav yapılması ve bunun birinci ve ikinci yarıyılda "karne notu" olarak dikkate alınması öngörüldü.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof.Dr.İrfan Erdoğan, “hurriyet.com.tr”ye "Bakanımızın direktifiyle hazırladığımız yeni modelin, okullarımızı ve öğretmenleri güçlendireceğine, disiplinsizliklerin azalmasını sağlayacağına, bu yönüyle de eğitim sistemimiz açısından bir dönüm noktası oluşturacağına inanıyoruz" dedi.

SEVİYE BELİRLEME

Yeni modele göre 6,7 ve 8. sınıfların sonunda Seviye Belirleme Sınavları yapılacak. Sınavlarda soru içeriği tüm dersleri kapsayacak, müfredat odaklı olacak, okulda sunulan eğitim ve öğretime dayalı olarak hazırlanacak.

YIL SONU BAŞARISI

Seviye Belirleme Sınavlarının dışında; 6,7 ve 8. sınıfların sonunda, öğrencilerin derslerde gösterdikleri başarı puanlarına göre "Yıl Sonu Başarı Puanları" hesaplanacak. Bu puanlar belirlenirken, Türkçe ve Yabancı Dil derslerinin ağırlıklı katsayı değerleri daha fazla olacak. Böylece bu iki alanda sunulan eğitime etkili nitelik kazandırılacak.

DAVRANIŞ

Aynı sınıflarda örencinin sergilediği davranışlar dikkate alınarak yapılan değerlendirmelere göre Yöneltme ve Davranış Puanı belirlenecek.

PUAN HESAPLAMA

Seviye Belirleme Sınavlarında alınan notların yüzde 70’i ile Yılsonu Başarı Puanlarının yüzde 25’i ve Yöneltme ve Davranış Puanının yüzde 5’inin toplamı, öğrencinin her sınıf için Ortaöğretime Yerleştirme Puanını oluşturacak. 6, 7 ve 8. sınıf için elde edilen Ortaöğretim Yerleştirme Puanının ortalamasının alınmasıyla öğrencinin Genel Ortaöğretime Yerleştirme Puanı hesaplanacak.

AĞIRLIKLARI FARKLI

Genel Ortaöğretime Yerleştirme Puanı hesaplanırken, 6. sınıftan 8. sınıfa doğru gittikçe artan bir oranda ağırlık belirlemesi yapılacak. Bütün öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmeleri, üç yıla yayılmış üç farklı unsurdan oluşan puanlara göre gerçekleştirilecek. Ancak Fen, Sosyal Bilimler ve Öğretmen Liseleri; öğrencilerin Seviye Belirleme Sınavı ve Yıl Sonu Başarı Puanı toplamının, genel ve özel alan bağlamında Bakanlıkça belirlenen baraj düzeyini geçmiş olmaları şartıyla tercih edilebilecek.

SORU SAYISI

Öğretmenler tarafından yapılan yazılı sınavlarda soru sayısının en az 3-5 adet olması zorunlu olacak.

ORTAK SINAVLAR

İlköğretimde Türkçe, matematik, sosyal bilgiler, İngilizce, fen ve teknoloji derslerinin zümre öğretmenleri tarafından hazırlanan soruları içeren, okul düzeyinde her ders için ayrı ortak sınavların yapılacak. Bu uygulama kademeli olarak eğitim bölgesi, ilçe ve il düzeyinde de gerçekleştirilecek. Sistemin sağlıklı işlemesi için sınav sorularının okul müdürlüğünce ve bölge koordinatörü tarafından da onaylanacak. Bu sayede öğrenciler, öğretmenler ve okullar kendi konum ve başarı düzeyleri hakkında fikir sahibi olacak, öğrenciler ve öğretmenler arasında rekabet ve işbirliği geliştirilecek.

OKS sınav sistemi Cuma günü netleşiyor

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, “Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliği”nde subjektifliğin söz konusu olmadığını belirterek, “Kadrolaşmanın k'sı bile yok bu yönetmelikte” dedi. 

Çelik, bakanlık binasında düzenlenen eğitim binalarının depreme karşı güçlendirilmesi çalışmasına yönelik toplantının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, eğitim sendikalarının yönetmeliğin bazı maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması yönünde dava açtıklarını hatırlatarak, “yeniden gözden geçirecek misiniz?” sorusu üzerine Çelik, yönetmeliğin zaten çeşitli çevrelerin görüşleri dikkate alınarak hazırlandığını söyledi. Çelik, yönetmelikle gelen liyakat ve kariyer ölçütlerinin iddia edildiği gibi subjektiflik içermediğini belirtti.

Yönetici belirlemede sınav yönteminin her zaman doğru sonuç vermediğini ifade eden Çelik, bir adayın mevzuat konusunda yeterli bilgiye sahip olmasının ve bunu kağıt üzerinde ortaya koyabilmesinin iyi bir yönetici olabileceği anlamı taşımadığını söyledi. Söz konusu atamaların merkezden yapılmadığını da belirten Çelik, şöyle konuştu:
“Bu, Türkiye merkeziyetçi bir yönetime alıştığı için garip geliyor. Burada subjektiflik kesinlikle söz konusu değil. Kadrolaşmanın k'sı bile yok burada. Demokrasilerde sizin icraatınızı beğenenler de olur, beğenmeyenler de. Diyelim ki, bundan vazgeçtik, sendikalara 'yönetmeliği siz hazırlayın' dedik. Hepsi birbirine taban tabana zıt yönetmelikler hazırlar. Bu açıdan mühim olan, objektif kriterlerin herkes için geçerli olmasıdır.”
Çelik, yönetmeliğe konu atamaların büyük bölümünün taşra teşkilatlarında olduğunu da söyledi.

AKSARAY'DAKİ TRAFİK KAZASI

Çelik, gazetecilerin aralarında Zafer İlköğretim Okulu öğrenci, öğretmen ve velilerinin de bulunduğu 33 kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı Aksaray'daki trafik kazasıyla ilgili sorularını da yanıtladı. 

Kazada vefat edenlerden 7'sinin öğrenci olduğunu, bunlardan 4'ünün Zafer İlköğretim Okulu'na 3'ünün ise liseye devam ettiğini belirten Çelik, 21 veli, 1 öğretmen, 2 bebek ile 2 aracın sürücülerinin hayatlarını kaybettiklerini hatırlattı.
Çelik, bakanlık müfettişlerinin olayla ilgili incelemelerinin sürdüğünü kaydederek, incelemelerin tamamlanmasının ardından kamuoyuna bilgi verileceğini söyledi.

Kazanın, bir okul gezisi sırasında meydana gelmesinin üzücü olduğunu ifade eden Çelik, ancak okul gezilerinin eğitimin önemli bir parçası olduğunu ve yasaklanmalarının söz konusu olmadığını bildirdi. Bugün bazı gazetelere yer alan okul gezilerine ilişkin haberleri de değerlendiren Çelik, Sakarya Valiliği'nin yakın bir tarihte gerçekleşecek olan gezileri, tedbirlerin yeniden gözden geçirilmesi amacıyla durdurduğunu, ancak yasaklamanın söz konusu olmadığını dile getirdi. 

Çelik, okul gezilerinde kullanılacak araçların niteliklerinin belirlenmiş olduğunu ve 4 yaşından büyük araçların kullanılamayacağı şartının bulunduğunu hatırlatarak, “Bu olayda, anlaşma yapılan otobüsle sefere konulan otobüs tamamen farklıdır. Taşımayı yapan firmanın kusuru vardır, bu kusuru görmezlikten gelenlerin kusuru vardır” diye konuştu.

Milli Eğitim, Ulaştırma ve İçişleri Bakanlıklarının müsteşar düzeyinde bir araya gelerek okul gezileri ve alınması gereken önlemler konusunda toplantı yapacaklarını belirten Çelik, “Geziler devam edecek ama tedbirler daha da artırılacak” dedi. Çelik ayrıca konuyu tekrar gündeme getirecek bir genelge de yayınlayacaklarını söyledi.

ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ MODELİ

Bakan Çelik, ortaöğretime geçiş modeline yönelik sorular üzerine de gerçek ve tüzel kişilerden yeni model hakkında görüşler aldıklarını kaydetti.

Gelen görüşleri, Cuma günü kendisinin başkanlığında düzenlenecek bir toplantıda bakanlık bürokratlarıyla değerlendireceklerini ifade eden Çelik, toplantı sonrasında ortaöğretime geçiş modelinin kesin olarak belirleneceğini ve düzenlenecek basın toplantısıyla açıklanacağını bildirdi.


Saygı Öztürk / hurriyet/aa
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2007 Cuma 12:06:38
Güncelleme :20 Nisan 2007 Cuma 12:26:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?