22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

İnan Kıraç’a İܒden fahri doktora

İş adamı İnan Kıraç’a, eğitim alanında yaptığı çalışmalardan dolayı fahri doktora unvanı verildi. 

İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda yapılan törende, İnan Kıraç’a İÜ Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak cübbe giydirerek “Fahri Doktora Diploması” ve İÜ Altın rozetini sundu. 

İnan Kıraç, yaptığı konuşmada, fahri doktorayı yaşamının en değerli sayfaları arasına koyacağını belirterek, “Üniversitemizin, beni bu unvanla onurlandıran değerli üyelerine teşekkür ediyorum” dedi. 

Bir işte başarılı olmada insan faktörünün çok önemli olduğunu vurgulayan Kıraç, diğer faktörlerin ise zaman, yer ve teknoloji olduğunu kaydetti. Başarı için hayatı öğrenmeyi devamlı kılmak gerektiğini kaydeden Kıraç, “Ben biliyorum, öğrenecek bir şey kalmadı dediğinizde hayat biter. Bu dört faktörün biri olmazsa başarı zorlaşır” diye konuştu. 

Kıraç, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Gençlerimiz başarılı olmak için her an kendilerini yenileyecekler. Çalışmaktan yılmayacaklar. Yaptıkları işi sevecekler. Bütün ayrıntıları görecekler. Seçtikleri çalışma ekibi onlara ayak uyduracak. İlk yıllar geçtikten sonra, imkanlar büyüdükçe paylaşmayı öğrenecekler. Bilgiyi, başarıyı, kazancı devletiyle, milletiyle, çalışanlarıyla paylaşacaklar. Çevreleri için iyi bir model olacaklar.” 

Gençlerin sevgiyi öne çıkartmalarının hayattaki mutluluklarını da artıracağını vurgulayan Kıraç, sevgisiz ve vicdanı rahat olmayan insanı, hiçbir zenginliğin mutlu edemeyeceğini ifade etti. 

Konuşmasında, ALS hastalığıyla mücadele eden eşi Suna Kıraç’a da kendisine verdiği destek ve güç için teşekkür eden İnan Kıraç, zaman zaman gözyaşlarını tutamadı. 

Rektör Mesut Parlak ise, Kıraç’ın iş adamı kimliği sınırlarının çok ötesine geçebilmiş, toplumsal değerlere sahip çıkarak ülkenin geleceğine kendisini adadığını söyledi. 

İnan Kıraç’ın üniversite – sanayi işbirliği konusunda seçkin bir örnek oluşturduğuna inandığını kaydeden Parlak, “Çünkü Dr. Kıraç, eğitim alanına yaptığı katkılarla, Türkiye’nin kalkınmasında ve uluslar arası saygınlığının artmasında büyük bir özveriyle sayısız hizmetler gerçekleştirmiştir” dedi. 

Parlak, “İnanıyorum ki Sayın Kıraç da bugüne kadar yaptıklarıyla Türk toplumunu ileriye taşıyacak her türlü değere sonuna kadar sahip çıkmıştır. Bu nedenler, İÜ Senatosu’nun oybirliğiyle aldığı “Fahri Doktora” unvanının Sayın Dr. İnan Kıraç’a niçin verildiğini de açıkça ortaya koymaktadır” diye konuştu. 

İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Papila, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Güzel, aralarında İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin’in de bulunduğu dekanlar, İstanbul Valisi Muammer Güler, Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, karikatürist Turhan Selçuk, Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim gibi isimlerin de katıldığı tören, İÜ Devlet Konservatuarı tarafından sunulan müzik dinletisi ve konserle son buldu.

İnan Kıraç kimdir

1937 yılında Eskişehir’de doğan Kıraç, Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra London City University’de ekonomi eğitimi aldı. İş hayatına Koç topluluğunda başlayan Kıraç, 1998 yılında 60 yaşına doldurması nedeniyle topluluğun en üst görevi olan Yürütme Kurulu Başkanlığı’ndan ayrıldı. Kıraç, topluluktan ayrıldıktan sonra, yakın mesai arkadaşları ile birlikte Kıraça Şirketler Grubu’nu kurdu. 

Başkanı olduğunu Galatasaray Eğitim Vakfı’nın kurulmasına öncülük eden Kıraç, yaptığı çalışmalarla kurumu Cumhuriyet tarihindeki en modern yapısına kavuşturdu. Kıraç bunların yanı sıra, Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan ortak çalışmalar ve her türlü siyasi, mali, idari ve diplomatik girişimlerle Galatasaray İlköğretim Okulu ve Galatasaray Üniversitesi’nin açılmasında önderlik edenler arasında bulundu.
Eşi Suna Kıraç ile Galatasaray İlköğretim Okulu’nu satın alan ve Galatasaray kurumunun emrine tahsis eden Kıraç, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın da kurucuları arasında yer aldı. 

Kıraç, 1995 yılında “Suna ve İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü” nü kurarken, İstanbul Kurnaköy’de annesi Semiha Kıraç adına bir ilköğretim okulu yaptırdı. 

2003 yılında Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nı kuran Kıraç, bu vakfın ilk projesi olarak “Pera Müzesi”ni hayata geçirdi. Aynı vakfın Boğaziçi Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi Vakfı ile ortak çalışmaları sonucu kurulan “Suna ve İnan Kıraç Vakfı ALS ve Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı” da, 2005 yılından beri çalışmalarını sürdürüyor.
İÜHA
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2007 Çarşamba 18:11:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?