22
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

İslam savunması

Yeni YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, 1995'te yazdığı "İslam, ekonomik gelişmeye engel midir?" başlıklı makalesinde, "Her Müslüman, İslam'ın kurallarına göre yaşasaydı, ortada oldukça az problem olurdu" satırlarına yer verdi. 

Özcan, doçentken İslami Araştırmalar dergisinde yayımlanan makalesinde, İslamın yanlış anlaşıldığını savundu. Özcan, bu makaleyi Kuala Lumpur'daki Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi olarak çalışırken yazdı. 

Özcan, makalesinde, Marx, Durkheim ve Weber'in toplumun gelişimini destekleyen veya engelleyen temel özellikleri tanımlamaya çalıştığını ifade ederek, "Weber'i İslam hakkında hiçbir şey bilmemekle itham etmek mümkündür. Her dinde, o dini gelişmeye engelmiş gibi gösterecek sayısız örnekler bulunabilir" dedi.

'Ayetle cevap verilmeli'
İslamın ekonomik gelişmeye engel olduğunu savunan Batılı bilim adamlarına karşı Özcan, şu satırları yazdı:
"Avrupa, Ortaçağ'ın karanlığını yaşarken, dünyanın hakiminin Müslümanlar olduğunu göz ardı etmektedirler. Ayrıca İslamiyet'in kuralları, Hıristiyanlıkta olduğu gibi değişmemiştir. İslam ülkelerinin geri kalmışlığı bir gerçektir, ama bunu tamamıyla İslama bağlamak, sorunu basitleştirmektir ve ayrıca mantık kurallarına ve bilim metodolojisine uymamaktadır."
İslama ekonomik gelişme açısından yapılan saldırılara, Müslüman bilim adamlarının tepkisinin yeterli olmadığını kaydeden Özcan, İslamiyete yöneltilen saldırıların Müslümanların azgelişmişlikleri nedeniyle yapıldığını ifade etti. Özcan, Batılı bilim adamlarına verilecek yanıtlarda Müslümanların gerçek deneyimlerini yansıtacak ayet ve hadislerin kullanılması gerektiğini belirtti.


İslamın gelişmeye etkisi
Özcan, makalesinin sonuç bölümünde şu ifadeleri kullandı:
"Belirli bir değer sisteminin belirli bir davranış üzerindeki etkisini ayırmak için uygun bir metoda sahip olmadan, İslam'ın gelişme üzerinde zararlı bir etkisi olduğunu iddia etmek yanlıştır. İslam'ın gelişme üzerine olumlu etkisi olduğuna dair karşı fikri ispat etmek de o denli zordur. Tüm Müslüman ülkelerin gelişmemiş olduğu gözlemi, her zaman böyle kalacaklarını gösteren delil teşkil etmez. Dahası, İslamın Müslüman ülkelerin geriliğinin sorumlusu olduğuna dair iddia edilen nedensellik de gerçeği ifade etmemektedir.


'Sapkın Batı dünyası'
İslamın yanlış anlaşıldığını savunan Özcan, şunları kaydetti:
"Bunlar İslam'ı, Müslümanların uygulamalarıyla karıştırma eğilimindedirler. İnananların dini prensiplere göre hareket etmeleri ideal bir durumdur, fakat gerçek, her dinin kurallarından her zaman sapmaların olabileceği şeklindedir.
Eğer her Müslüman İslam'ın kurallarıyla yaşasaydı, ortada oldukça az problem olurdu. Müslüman ülkelerin tarihi, İslami kuralların yakından izlendiği zamanlarda, Müslümanların hayatın birçok alanlarında dünyayı yönettikleri gerçeğine şahitlik eder. Tarih ayrıca, Müslümanların İslami kurallara olan zayıf bağlılıklarından dolayı geriledikleri zamanları da göstermektedir.
Bu yüzden suçlama, İslamın kendisinden çok Müslümanlara ve onların İslamı yorumlayışlarına yöneltilmelidir. Eğer aynı mantık pek çok günah ve sapkın davranış biçimlerinin kaynağı olan Batı dünyasına uygulanırsa, Hıristiyanlığın suçlanması gerekir ki, böyle bir sonuç doğru değildir."

Eşinden övgü

Görevine dün başlayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, makam aracına binerek saat 08.45'te evinden ayrıldı. Özcan'ı, Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi eşi Prof. Dr. Kıvılcım Özcan, el sallayarak uğurladı. Kıvılcım Özcan, eşinin yükseköğretimdeki sorunları çözebileceğini belirterek, "Kendisi çok çalışkan, aydın, yapıcı, insanlarla iyi iletişim kuran bir kişidir. Medyada anlatılanlar gibi bir insan değil. Eminim üstesinden gelecek. Türkiye'yi Avrupa'da çok defalar temsil etti. Kendisiyle gurur duyuyorum. Hiçbir şeyden hemen demoralize olmaz. Çok güçlüdür" dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2007 Çarşamba 14:24:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Remzi CANGÜVEN IP: 81.213.104.xxx Tarih : 13.12.2007 01:08:20

ATATÜRK+İLKELERİ=KILK,KIYAFET.ŞEKİLCİLİK VE SIFATLAR ÖLÇÜ DEĞİL.BURADA ÖNEMLİ OLAN NİYETTİR.İÇİN TEMİZ OLMADIKTAN SONRA HACI OLMUŞSUN,KAÇ PARA!HIRKA,TESBİH,POST,SECCADE GÜZEL AMA,TANRI KANARMI BUNLARA.ÖMER HAYYAM