27
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

İşte madalyalı mucitler...

17. Çevre Proje Olimpiyatında çekişmeli finalde madalyalar Anadolu’ya gitti…

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata ÖZER’in katılımıyla, Fatih Koleji Beykent kampüsünde gerçekleşen 17. Çevre Proje Olimpiyatı INEPO’da birbirinden ilginç ve iddialı projeler yarıştı.
Açılış töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Edirne’den Hakkariye çok büyük bir katılımın olduğu olimpiyata ve bu tür organizasyonlara bundan sonra da desteklerinin devam edeceğini söyledi.

Genç zihinlerin geleceğe temiz bir dünya bırakmak için yaptıkları bilimsel mücadele göz doldurdu. Hayli çekişmeli geçen yarışmada jüriyi karar vermede zor durumda bırakan en iyi 15 proje belli oldu. En başarılı projelerin sahibi gençler 5 altın 5 gümüş ve 5 bronz madalyanın yanı sıra cumhuriyet altını ile ödüllendirildi. Bu yılki INEPO’ya Anadolu’dan gelen projeler damga vurdu. 15 madalyanın 5’i devlet okullarına gitti. 3 madalya alan İstanbul okullarını 2 madalya ile Kahramanmaraş takip etti.

BİRİNCİLERİN BİRİNCİSİ

Çevre ve Fizik dalında olimpiyatlara katılan Özel Maltepe Coşkun Fen Lisesi’nden Habibe Turfan, Betül Kara’nın ‘Fotovoltaik sistemlere yeni bir bakış açısı:böcek gözü sistemi’ projesi bu yıl ABD’de INTEL’in sponsorluğunda düzenlenen ISEF’e (Uluslar arası Mühendislik ve Bilim Fuarı) katılmaya hak kazandı. Öğrenciler altın madalya ve cumhuriyet altını ile ödüllendirildi.

Çevre Biyolojisi dalında olimpiyata katılan Niğde Özel Sungurbey Lisesi’nden Sümeyye Yalçın, ‘Üzerlik otunun (peganum harmala) mercimek bitleri üzerindeki etkisi’nin araştırılması’ projesiyle altın madalya alırken, Lise Çevre Kimyası ve Sağlık dalında ‘Ekonomik ve ekolojik levha’ projesiyle Isparta Özel Altınbaşak Koleji’nden Hüseyin Arif Sayılı-Ömer Atasoy birinci oldu. İlköğretim Okulları kategorisi Çevre Biyoloji ve Sağlık alanında şampiyon ise Ankara Özel Yüksel Sarıkaya İlköğretim Okulu’ndan ‘Çöpe atılan hazine’ projesiyle İNEPO’ya katılan Betülnur Özdemir-Benginur Özbay oldu. İlköğretim Çevre Kimyası Sosyal ve Fizik dalında altın madalyayı ‘Atkestanesinden organik plastik’ adlı projeyle İstanbul Özel Yaşar Cimilli Coşkun İlköğretim Okulu’ndan Mahmut Tarık Özkaya-Halil Çetiner kazandı.

Gümüş Madalya Çevre Biyolojisi dalında ‘Arıların kaybolmasına (ölümüne) neden olan kimyasal tarım ilaçlarının incelenmesi’ projesiyle Edirne Keşan Ticaret Ve Sanayi Odası Bilişim Anadolu Teknik Lisesi’nden Mert Tavukçu-Büşra Güven’in oldu. Diğer gümüş madalyalar; Sakarya Fen Lisesi’nden Arda Can Doğan-Bersu Yeröz’ün ‘Alaza taşının insan kronik miyeloid lösemi hücreleri üzerine sitotoksik etkilerinin incelenmesi’, ‘Balonlu rüzgâr türbini’ projesiyle Çapa İlköğretim Okulu’ndan Ahmet Salih Gül Ali- Murat Binark ikilisi, ‘Raf ömrünü uzatan ambalaj’ projesiyle Amasya Bilim Ve Sanat Merkezi’nden yarışmaya katılan Banu Çetinkaya-Ela Nur Daştan.

Bu yıl ilk kez olimpiyata katılan Batman ise bronz madalyanın sahibi oldu. Batman Fen Lisesi’nden ‘Binalarda ısı yalıtımında Bor’un etkisi’ projesiyle Abdullah Bitkin-Enes Nasıroğlu üçüncü olmanın sevincini yaşadı. ‘Ağaçlar yok olmasın! Atıklar selüloz oluyor’ başlıklı çalışmayla Kahramanmaraş Anadolu Öğretmen Lisesi’nden M.Halid Dığrak-Yakup Yıldızlı, Trabzon Yomra Fen Lisesi’nden ‘Çeşitli ağaç kabuk unlarının kontrplaklarda formaldehit emisyonu üzerine etkileri’ projesi ile Fatih Korkmaz, ‘Zamzalak kovuyor böcekler kaçıyor’ projesiyle Kahramanmaraş Özel Özderya İlköğretim Okulu’ndan M. Zahid Şerefoğlu-Y. Emre Gök ve ‘Tasarruflu ocak’la Manisa Bilim Ve Sanat Merkezi’nden Kemal Gürcan diğer gümüş madalyaların sahibi oldu.

 BÖCEK GÖZÜ ABD YOLCUSU

Özel Maltepe Coşkun Fen Lisesi öğrencileri Habibe Turfan ve Betül Kara’nın hazırladıkları proje alternatif enerji kaynakları konusunda bilim adamlarının dikkatini çekti. Günümüzde alternatif enerji kaynaklarının başında gelen güneş enerjisinin verimi sanayi tipi panellerde en fazla yüzde 17. Projenin amacı ise bu oranı maliyeti yükseltmeden artırmak. Bu amaca uygun olarak güneş panellerinin yüzey alanını artırmanın yanında panelin boyutunu mümkün olduğunca küçültmek gerektiği fark edildi. Yüzey alanın artırma yöntemleri incelendiğinde ise böcek gözlerinin çoklu mercekli yapısı teknolojiye yol gösterici türden. Proje bu sistemin panellere uygulanmış halini içeriyor.

Bank Asya’nın ana sponsorluğunda gerçekleşen INEPO Çevre Proje Olimpiyatını UNESCO da destekliyor

Kenthaber
Yayın Tarihi : 17 Mart 2009 Salı 16:55:26
Güncelleme :17 Mart 2009 Salı 17:02:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?